trainee
trainee

Intensieve begeleiding

Informele en gezellige sfeer

Unieke combinatie van werken en studeren

Jezelf laten omscholen tot ICT’er

– alles wat je moet weten

 

We kunnen er allang niet meer omheen: er is een enorm tekort aan ICT’ers in ons land.
Het bedrijfsleven en de publieke sector staan te springen om vers ICT-personeel. In lijn hiermee groeit het aantal ICT-cursussen en omscholingstrajecten in exponentieel tempo – vaak tegen zeer gunstige voorwaarden.

 

Er zijn werkenden en afgestudeerden die staan te springen om omgeschoold te worden tot ICT’er. Maar er is ook een grote groep die ondanks de aantrekkelijke gedachte van baangarantie, niet zeker is of het hart wel bij de ICT ligt. Om hierachter te komen is het inwinnen van informatie een goede eerste stap: wat heeft de ICT-sector jou eigenlijk te bieden en hoe ziet zo’n omscholingstraject eruit? Daarnaast kun je jezelf een aantal vragen stellen om erachter te komen of een functie binnen de ICT aansluit bij je persoonlijke profiel. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten als je jezelf wilt laten omscholen tot ICT’er.

Benieuwd naar ons traineeship? Bekijk de vacature.

Banen in de ICT-sector

De snelgroeiende ICT-sector staat nooit stil, ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op. Ook het aanbod aan banen binnen deze sector is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Terwijl er voorheen vooral programmeurs werkzaam waren, is het aanbod nu veel meer divers, denk aan: projectmanagers, softwaretesters, consultants, conceptontwikkelaars en ga zo maar door. Een studie of werkverleden in de ICT is daarnaast steeds vaker geen vereiste.

 

Verschillende omscholingstrajecten

Omdat er zo’n groot tekort aan ICT’ers is, proberen veel bedrijven en organisaties hierop in te spelen door omscholingstrajecten aan te bieden – in alle vormen en maten. Zo proberen werkgevers hun personeel de kans te geven om zich om te laten scholen door stoomcursussen aan te bieden of deeltijd ICT-studies te faciliteren.

 

Maar ook voor geïnteresseerden die nog geen baan hebben, zijn er verschillende mogelijkheden. Zo bieden uitzendbureaus en detacheerders cursussen en traineeships aan. Ook onderwijsinstellingen bieden in samenwerking met het bedrijfsleven steeds vaker omscholingstrajecten aan. De Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Utrecht en Hanzehogeschool Groningen bieden nu al dergelijke (deels betaalde) programma’s aan voor studenten.

 

Is ICT wat voor jou?

Om erachter te komen of werken in de ICT-sector iets voor jou is en welke baan of omscholingstraject binnen de ICT bij jou past, probeer dan eerst de drie onderstaande vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

1. Heb je affiniteit met ICT?
Hoe aantrekkelijk het idee van baangarantie ook kan zijn, als je echt geen enkele affiniteit met de ICT hebt, is het waarschijnlijk niet de beste keuze voor jou. Heb je wel een goed gevoel bij deze sector, probeer dan voor jezelf in kaart te brengen wat je er interessant aan vindt. Hou je bijvoorbeeld van snelle ontwikkelingen, ben je gek op het oplossen van technische puzzeltjes of bedenk je graag samen met een projectgroep nieuwe oplossingen voor uitdagende problemen. Door dit voor jezelf in kaart te brengen vergroot je de kans dat je een omscholingstraject kiest dat bij jou past.

2. Waar ben je goed in/wat kun je al?
Probeer goed te bedenken waar je kwaliteiten liggen en hoe je deze in kunt zetten binnen de ICT. Als je al een andere opleiding achter de rug hebt, kan dit aansluiten op banen binnen de ICT-sector – vaak beter dan je in eerste instantie denkt. Zo zijn communicatie en psychologie studenten, vaak perfecte consultants, doen bedrijfskundigen het goed als projectmanagers en zijn studenten met een creatieve achtergrond vaak begenadigde conceptontwikkelaars.

3. Hoe commercieel ben je?
Werk je graag in een snelgroeiende omgeving waarin je samen met je team bepaalde commerciële targets probeert te behalen? Dan is een ICT-baan in het bedrijfsleven echt wat voor jou. Heb je weinig feeling met sales en targets en stel je jezelf liever doelstellingen zonder onderliggende commerciële intenties? Dan is een ICT-baan in de publieke sector, zoals bijvoorbeeld bij de overheid, passend voor jou.

Probeer de antwoorden op de drie bovenstaande vragen naast het aanbod aan banen of omscholingstrajecten te leggen en stippel een ICT-pad uit dat aansluit bij jouw voorkeuren.

60 trainees

834 behaalde certificaten

>13 jaar ervaring in begeleiden van medewerkers

Omscholen tot ICT’er bij NewSkool

NewSkool biedt je de kans om je op unieke wijze om te scholen tot ICT’er. Binnen het traineeship Werken én Studeren/IT, waarin je fulltime werkt bij aansprekende opdrachtgevers en in deeltijd een IT-studie afrondt, word je opgeleid tot volwaardige ICT’er. Het grote voordeel van dit traject is dat je al gelijk aan het werk gaat als ICT’er; Je kunt wat je leert in je opleiding dus meteen toepassen op de werkvloer. En naast een betaalde baan, wordt je studie ook nog eens volledig betaald.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van NewSkool om werken en studeren te combineren? Neem contact met ons op!

hbo informatica deeltijd