IT traineeships – de 4 grootste voordelen van werken in de IT

Onder invloed van snelle technologische ontwikkelingen, digitalisering en robotisering, blijft de vraag naar IT’ers sterk toenemen. Uit een recent rapport van het BCG blijkt zelfs dat het tekort aan ICT’ers in 2020 een recordhoogte zal bereiken van (schrik niet) 54.000. Het is dan ook niet verrassend dat het aanbod aan vacatures en traineeships in deze sector blijft toenemen. Met name IT traineeships zien we steeds vaker voorbijkomen. We leggen je uit wat zo’n traineeship precies is en wat de grootse voordelen zijn van werken in de IT-sector. Want IT is waarschijnlijk een stuk spannender, veelzijdiger en uitdagender dan je denkt.

 

Wat is een IT traineeship?

Ondanks dat traineeships in alle soorten en maten aangeboden worden en qua opzet sterk kunnen verschillen, hebben ze wel altijd één overeenkomst: het zijn trajecten waar de combinatie van werken én leren centraal staat. Zo’n traject kan enkele maanden tot een paar jaar in beslag nemen. En eigenlijk is dat voor IT traineeships niet anders, behalve dat je specifiek werkt en opgeleid wordt binnen de IT-sector. Afhankelijk van het type traineeship word je opgeleid tot IT’er in de breedste zin van het woord of leer je juist specifieke skills die relevant zijn voor je (toekomstige) werk.

 

De 4 grootste voordelen van werken in de IT

Maar wat zijn nu precies de voordelen van werken in de IT? We zetten de voordelen voor je op een rijtje en nemen een aantal hardnekkige vooroordelen voor je weg.

 

1. Baangarantie

Dit eerste voordeel ligt met zo’n groot tekort natuurlijk erg voor de hand: een gediplomeerd IT’er met de juiste skills heeft werk voor het uitzoeken. Het gaat wat ver om ‘baangarantie’ als enige motivatie te hebben om te gaan werken in de IT, maar een fijne bijkomstigheid is het zeker. Het kan je veel rust en zekerheid over je toekomst geven.

 

2. Veelzijdig

Hier moeten we eerst een vooroordeel tackelen: IT is niet saai en eenzijdig. Er zijn nog steeds veel mensen die een erg stoffig beeld van deze sector hebben. Ze denken dat IT’ers allemaal programmeurs zijn die de hele dag achter hun computer zitten te programmeren in een voor ‘normale mensen’ onbegrijpelijke codetaal. Niets is minder waar. Het aanbod aan banen binnen deze sector is juist heel veelzijdig. Denk aan: projectmanagers, softwaretesters, consultants, conceptontwikkelaars en ga zo maar door.

 

3. Leren denken in oplossingen

Wat alle IT’ers wel met elkaar gemeen hebben, is dat ze analytische denkers zijn. Als je een traineeship binnen de IT volgt, zul je merken dat je behalve het aanleren van bepaalde skills ook veel tijd besteedt aan leren denken in oplossingen. Het vinden van creatieve oplossingen voor problemen is een zeer waardevolle skill om te hebben – binnen de IT, maar ook in heel veel andere werkgebieden.

 

4. Een wereld in beweging

De ontwikkelingen binnen de IT-branche volgen elkaar razendsnel op. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat je baan saai of eenzijdig wordt. Als er één sector is waar je altijd kunt blijven leren en doorgroeien is dat de IT wel. Ook na het afronden van je traineeship, zul je constant nieuwe kennis opdoen en je blijven ontwikkelen.

 

Traineeship Werken en Studeren/IT

Door het tekort aan banen in de IT stijgt het aanbod aan IT-traineeships sterk. Lijkt het jou wat om te werken in de IT, maar beschik je nog niet over de juiste papieren of kwalificaties? Dan is een traineeship zeker wat voor jou. Kies wel altijd een traineeship dat bij jouw huidige situatie en toekomstwensen past. Zo biedt NewSkool bijvoorbeeld het traineeship Werken én Studeren/IT aan, waarin je fulltime werkt bij aansprekende opdrachtgevers en in deeltijd een IT-studie afrondt – die studie betalen zij trouwens voor je! In het traject van NewSkool staat naast het verwerven van kennis, ook persoonlijke ontwikkeling en groei centraal. Het is bijvoorbeeld een perfect traject voor studenten die vastlopen in hun studie en het roer om willen gooien of voor afgestudeerde studenten die zich om willen laten scholen tot IT’er.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van NewSkool om werken en studeren te combineren? Neem contact met ons op of kom langs op een van onze Inhousedagen! Benieuwd naar onze vacatures? Bekijk ze hier.

19 november 2019