newskool logo
Menu

Jezelf laten omscholen tot ICT-er: alles wat je moet weten

We kunnen er allang niet meer omheen: er is een enorm tekort aan ICT’ers in ons land. Het bedrijfsleven en de publieke sector staan te springen om vers ICT-personeel. In lijn hiermee groeit het aantal ICT-cursussen en omscholingstrajecten in exponentieel tempo – vaak tegen zeer gunstige voorwaarden.

Er zijn werkenden en afgestudeerden die staan te springen om omgeschoold te worden tot ICT’er. Maar er is ook een grote groep die ondanks de aantrekkelijke gedachte van baangarantie, niet zeker is of het hart wel bij de ICT ligt. Om hierachter te komen is het inwinnen van informatie een goede eerste stap: wat heeft de ICT-sector jou eigenlijk te bieden en hoe ziet zo’n omscholingstraject eruit? Daarnaast kun je jezelf een aantal vragen stellen om erachter te komen of een functie binnen de ICT aansluit bij je persoonlijke profiel. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten als je jezelf wilt laten omscholen tot ICT’er.

 • ✓ Relevante kennis en vaardigheden opdoen

 • ✓ Praktijkervaring bij echte projecten

 • ✓ Professioneel netwerk opbouwen in ICT

Solliciteer direct
Omscholing ICT
 • ✓ Intensieve begeleiding

 • ✓ Informele en gezellige sfeer

 • ✓ Unieke combinatie van werken en studeren

Banen in de ICT sector

De snelgroeiende ICT-sector staat nooit stil, ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op. Ook het aanbod aan banen binnen deze sector is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Terwijl er voorheen vooral programmeurs werkzaam waren, is het aanbod nu veel meer divers, denk aan: projectmanagers, softwaretesters, consultants, conceptontwikkelaars en ga zo maar door. Een studie of werkverleden in de ICT is daarnaast steeds vaker geen vereiste.

Verschillende omscholingstrajecten

Omdat er zo’n groot tekort aan ICT’ers is, proberen veel bedrijven en organisaties hierop in te spelen door omscholingstrajecten aan te bieden – in alle vormen en maten. Zo proberen werkgevers hun personeel de kans te geven om zich om te laten scholen door stoomcursussen aan te bieden of deeltijd ICT-studies te faciliteren. Maar ook voor geïnteresseerden die nog geen baan hebben, zijn er verschillende mogelijkheden. Zo bieden uitzendbureaus en detacheerders cursussen en traineeships aan. Ook onderwijsinstellingen bieden in samenwerking met het bedrijfsleven steeds vaker omscholingstrajecten aan. De Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Utrecht en Hanzehogeschool Groningen bieden nu al dergelijke (deels betaalde) programma’s aan voor studenten.

 • ✓ 60 trainees

 • ✓ 834 behaalde certifcaten

 • ✓ ruim 15 jaar ervaring in begeleiden van medewerkers

danone icon
airbus logo
nike logo
kp logo

Wat zeggen onze klanten over Newskool?

“Newskool levert sterke en slimme mensen met de juiste ambitie, je komt niet zomaar door hun selectieprocedure heen. Een vlotte onboarding, zaken maar één keer uitleggen en snel op óf boven het niveau van de rest. Daarom kies ik Newskoolers!”

zivver logo
Justin Bronsgeest
Manager of Support – Sivver

"Wat opvalt is dat alle medewerkers die ik inhuur via Newskool heel snel zelfstandig en proactief werken. Ze blijven zich altijd ontwikkelen en de begeleiding van Newskool kan ik alleen maar toejuichen. Had ik al gezegd dat ik fan ben van Newskool?"

leiden logo
Jenny de Jong
Coördinator ICT Servicedesk – Gemeente Leiden

"Ik vind het bijzonder dat Newskool medewerkers de kans geeft zich aan het begin van hun loopbaan te oriënteren bij verschillende werkgevers, zodat zij brede werkervaring kunnen opdoen. Onze communicatie met Newskool is ontspannen, open en prettig."

evides logo
Felix Ruiterman
Hoofd ICT Servicedesk – Evides

Is ICT wat voor jou?

Om erachter te komen of werken in de ICT-sector iets voor jou is en welke baan of omscholingstraject binnen de ICT bij jou past, probeer dan eerst de drie onderstaande vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

1. Heb je affiniteit met ICT?
Hoe aantrekkelijk het idee van baangarantie ook kan zijn, als je echt geen enkele affiniteit met de ICT hebt, is het waarschijnlijk niet de beste keuze voor jou. Heb je wel een goed gevoel bij deze sector, probeer dan voor jezelf in kaart te brengen wat je er interessant aan vindt. Hou je bijvoorbeeld van snelle ontwikkelingen, ben je gek op het oplossen van technische puzzeltjes of bedenk je graag samen met een projectgroep nieuwe oplossingen voor uitdagende problemen. Door dit voor jezelf in kaart te brengen vergroot je de kans dat je een omscholingstraject kiest dat bij jou past.

2. Waar ben je goed in/wat kun je al?
Probeer goed te bedenken waar je kwaliteiten liggen en hoe je deze in kunt zetten binnen de ICT. Als je al een andere opleiding achter de rug hebt, kan dit aansluiten op banen binnen de ICT-sector – vaak beter dan je in eerste instantie denkt. Zo zijn communicatie en psychologie studenten, vaak perfecte consultants, doen bedrijfskundigen het goed als projectmanagers en zijn studenten met een creatieve achtergrond vaak begenadigde conceptontwikkelaars.

ICT zonder diploma

Aan de slag met werken en studeren

3. Hoe commercieel ben je?
Werk je graag in een snelgroeiende omgeving waarin je samen met je team bepaalde commerciële targets probeert te behalen? Dan is een ICT-baan in het bedrijfsleven echt wat voor jou. Heb je weinig feeling met sales en targets en stel je jezelf liever doelstellingen zonder onderliggende commerciële intenties? Dan is een ICT-baan in de publieke sector, zoals bijvoorbeeld bij de overheid, passend voor jou.

Probeer de antwoorden op de drie bovenstaande vragen naast het aanbod aan banen of omscholingstrajecten te leggen en stippel een ICT-pad uit dat aansluit bij jouw voorkeuren.

Waarom Newskool?

 • ✓ Intensieve begeleiding

 • ✓ Flexibiliteit voor opdrachtegever en werknemer

 • ✓ Informele en gezellige sfeer

 • ✓ Unieke combinatie van werken en studeren

 • ✓ Aantrekkelijke voorwaarden

Solliciteer direct

Hoe werkt het?

Omscholen tot ICT-er bij Newskool

Newskool biedt je de kans om je op unieke wijze om te scholen tot ICT’er. Binnen het traineeship Werken én Studeren/IT, waarin je fulltime werkt bij aansprekende opdrachtgevers en in deeltijd een IT-studie afrondt, word je opgeleid tot volwaardige ICT’er. Het grote voordeel van dit traject is dat je al gelijk aan het werk gaat als ICT’er: je kunt wat je leert in je opleiding dus meteen toepassen op de werkvloer. En naast een betaalde baan, word je studie ook nog eens volledig betaald.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Newskool om werken en studeren te combineren? Neem contact met ons op!

Join us now
Omscholing IT

Veelgestelde vragen

Welk diploma heb ik nodig om bij NewSkool te kunnen solliciteren?

Je hebt minimaal een havo- of vwo-diploma nodig. Indien je niet een van deze diploma’s bezit maar wel een passend profiel en goede motivatie hebt, dan kunnen we een capaciteitentest afnemen om alsnog dit niveau aan te tonen.

Welke studie kan ik volgen als ik bij NewSkool werkzaam ben?

Welke studie je kiest is aan jou. Enige voorwaarde is dat je deze op wo- of hbo-niveau doet en in deeltijd kunt volgen. Het is voor jezelf wel prettiger om een studie te volgen in de richting van je werkveld (bij NewSkool voornamelijk finance, IT en bedrijfskunde), zodat jij je kennis gelijk in praktijk kan brengen!

Wat als ik wil stoppen met mijn studie en deze is nog niet afgerond?

Het kan zijn dat de studie die je volgt, je toch niet ligt. Als je bij NewSkool wilt blijven werken, moet je je wel blijven ontwikkelen. Het is dan dus wel de bedoeling dat je een andere studie gaat volgen. NewSkool hanteert geen terugbetalingsregeling, tenzij er aanvullende afspraken zijn gemaakt (bijv. omdat je studie veel duurder is dan het reguliere collegegeld).

Wie betaalt de kosten voor mijn studie?

NewSkool betaalt zowel je studiekosten als je studieboeken en reiskosten, ook naar colleges.

Kan ik ook parttime werken bij NewSkool en daarnaast studeren?

Nee, dat is niet mogelijk. Bij NewSkool werk je fulltime en studeer je in deeltijd.

Houd ik nog tijd over om ook privé leuke dingen te doen?

Je hebt een druk programma, omdat je fulltime werkt en in deeltijd studeert. Als je goed plant en overzicht houdt, blijft er zeker nog tijd over voor andere dingen.

Meld je aan