Je hebt minimaal een havo- of vwo-diploma nodig. Indien je niet een van deze diploma’s bezit maar wel een passend profiel en goede motivatie hebt, dan kunnen we een capaciteitentest afnemen om alsnog dit niveau aan te tonen.
Het tekort aan ICT’ers in Nederland is groot en de vraag naar nieuw talent blijft groeien. Tegelijk groeit het aanbod van ICT-cursussen en omscholingstrajecten, vaak met aantrekkelijke voorwaarden. Veel werkenden en afgestudeerden overwegen de overstap, maar twijfelen of het bij hen past. Informatie inwinnen is dan een goede eerste stap: wat biedt de ICT-sector en hoe ziet een omscholingstraject eruit? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over omscholen naar ICT.
✓ Relevante kennis en vaardigheden opdoen
✓ Praktijkervaring bij echte projecten
✓ Professioneel netwerk opbouwen in ICT
✓ Intensieve begeleiding
✓ Informele en gezellige sfeer
✓ Unieke combinatie van werken en studeren
Is omscholen iets voor jou? Als je jezelf herkent in een van de volgende situaties, overweeg dan een omscholing:
- Er is weinig toekomstperspectief in je huidige sector.
- Je bent toe aan een carrièreswitch: je wil iets nieuws.
- Je hebt interesse in technologie.
- Je bent op zoek naar een vakgebied waarin je echt kunt blijven groeien en leren.
Omdat er veel voordelen zijn van werken in de IT heb je genoeg redenen om je om te scholen naar de ICT. Hieronder lichten we twee redenen alvast toe.
De ICT-sector groeit snel en banen zijn er in overvloed. Baangarantie is dan ook een belangrijke reden voor mensen om zich te laten omscholen. Waar vroeger vooral programmeurs nodig waren, is het aanbod inmiddels veel breder – van projectmanagers tot softwaretesters en consultants. Een achtergrond in de ICT is vaak niet vereist, waardoor omscholen op latere leeftijd goed mogelijk is.
De ICT is breed, heel breed. Er is altijd een rol die bij jou past, of je nu analytisch, creatief, communicatief sterk of juist technisch bent. Je kunt onder andere kiezen voor functies in cybersecurity, data-analyse, UX design of AI. Door de grote diversiteit is er voor iedereen een specialisatie waar je energie van krijgt.
Door het grote tekort aan ICT’ers bieden steeds meer bedrijven en organisaties omscholingstrajecten aan in allerlei vormen. Werkgevers ondersteunen hun personeel met stoomcursussen of deeltijdstudies, terwijl ook werkzoekenden terecht kunnen bij uitzendbureaus, detacheerders en onderwijsinstellingen. Hogescholen zoals HvA, HU en Hanzehogeschool bieden inmiddels (deels betaalde) ICT-programma’s aan. Bij Newskool volg je een traineeship waarbij je tegelijkertijd gaat werken en leren, praktijkervaring opdoet, certificaten behaalt en via detachering bij diverse opdrachtgevers brede ervaring opbouwt.
Je kunt je onder andere laten omscholen tot: Software Developer, Data-analist, Cybersecurity Specialist, Systeem of Netwerkbeheerder, Cloud Engineer, ICT Consultant of UX Designer.
Vaak wordt gedacht dat een omscholing veel geld kost, maar dit hoeft niet zo te zijn. Er zijn verschillende subsidies en financiële regelingen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de SLIM regeling. Daarnaast zijn er regelingen in sectoren met veel werkloosheid, of juist vanuit werkgevers die hun personeel willen omscholen.
✓ 60 trainees
✓ 834 behaalde certifcaten
✓ ruim 15 jaar ervaring in begeleiden van medewerkers
“Newskool levert sterke en slimme mensen met de juiste ambitie, je komt niet zomaar door hun selectieprocedure heen. Een vlotte onboarding, zaken maar één keer uitleggen en snel op óf boven het niveau van de rest. Daarom kies ik Newskoolers!”
"Wat opvalt is dat alle medewerkers die ik inhuur via Newskool heel snel zelfstandig en proactief werken. Ze blijven zich altijd ontwikkelen en de begeleiding van Newskool kan ik alleen maar toejuichen. Had ik al gezegd dat ik fan ben van Newskool?"
"Ik vind het bijzonder dat Newskool medewerkers de kans geeft zich aan het begin van hun loopbaan te oriënteren bij verschillende werkgevers, zodat zij brede werkervaring kunnen opdoen. Onze communicatie met Newskool is ontspannen, open en prettig."
Om erachter te komen of werken in de ICT-sector iets voor jou is en welke baan of omscholingstraject binnen de ICT bij jou past, probeer dan eerst de drie onderstaande vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.
1. Heb je affiniteit met ICT?
Hoe aantrekkelijk baangarantie ook klinkt, als je totaal geen affiniteit hebt met ICT is het waarschijnlijk niet de beste keuze. Voelt de sector wél goed, breng dan voor jezelf in kaart wat je er interessant aan vindt. Houd je van snelle ontwikkelingen, technische puzzels of werk je graag in projectteams aan slimme oplossingen? Door dit helder te krijgen, vergroot je de kans dat je een omscholingstraject kiest dat bij jou past.
2. Waar ben je goed in/wat kun je al?
Probeer goed na te denken over je kwaliteiten en hoe je die kunt inzetten in de ICT. Heb je al een opleiding afgerond? Die sluit vaak beter aan dan je denkt. Zo worden communicatie- en psychologiestudenten vaak consultants, bedrijfskundigen worden projectmanagers en mensen met een creatieve achtergrond worden vaak conceptontwikkelaars.
3. Hoe commercieel ben je?
Werk je graag in een snelgroeiende omgeving waarin je samen met je team bepaalde commerciële targets probeert te behalen? Dan is een ICT-baan in het bedrijfsleven echt wat voor jou. Heb je weinig feeling met sales en targets en stel je jezelf liever doelstellingen zonder onderliggende commerciële intenties? Dan is een ICT-baan in de publieke sector, zoals bij de overheid, passend voor jou.
Probeer de antwoorden op de drie bovenstaande vragen naast het aanbod aan banen of ICT-omscholingstrajecten te leggen en stippel een pad uit dat aansluit bij jouw voorkeuren.
Maak je geen zorgen! Ervaring in ICT is niet vereist. Het is natuurlijk handig als je al wat dingen weet van ICT, maar het is zeker geen must. Tijdens je studie leer je alles over de theorie en bij de organisatie waar je bent geplaatst, pas je het direct toe. Hierdoor zal je binnen no-time veel kennis op het gebied van ICT hebben. Na de ICT scholing sta je sterk op de arbeidsmarkt. De vraag naar ICT-professionals blijft stijgen, in bijna alle sectoren. De baankansen zijn dus zeer goed. Ook biedt de ICT veel doorgroeimogelijkheden, hierdoor kan je na de omscholing altijd blijven leren.
Solliciteer direct met een persoonlijke video waarin we je al beter leren kennen
We nodigen je uit voor een eerste gesprek bij ons op kantoor met onze recruiter
Ondanks dat jij nog geen diploma op zak hebt, testen we je werk- en denkniveau middels een hbo+ capaciteitentest wat ons meer inzicht geeft. Hierna volgt een tweede gesprek met een van onze talentmanagers
Je legt een psychologische test af waarin we kijken of jij écht bij onze cultuur past, en wij bij jou!
Als wij beiden overtuigd zijn van de match, krijg je van ons een mooi aanbod
Newskool biedt je de kans om je betaald om te scholen tot ICT’er. Als je bij ons een leer- en werktraject volgt, werk je fulltime bij aansprekende opdrachtgevers. Terwijl je dit doet, rond je een deeltijd studie ICT af. Zo word je opgeleid tot volwaardige ICT’er. Een groot voordeel van ons omscholingstraject voor ICT is dat je gelijk praktische ervaring opdoet. Hierdoor kun je wat je leert op je opleiding meteen toepassen op de werkvloer. Bovendien word je voor je werk betaald én wordt je studie ook nog volledig betaald.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van Newskool om je te laten omscholen naar de ICT? Neem contact met ons op!