newskool logo
Menu

Werken in de ICT zonder opleiding

Dat we een tekort aan ICT’ers hebben in ons land is helaas een feit: in geen enkele branche staan zo veel vacatures open als in de ICT. Hoe we dat probleem op gaan lossen? Een groot deel van de oplossing zit in het omscholen van medewerkers (zonder ervaring in de ICT) tot ICT’ers. Goed nieuws dus voor iedereen die een baan in de ICT wel ziet zitten, maar hier geen specifieke opleiding voor afgerond heeft.

 • ✓ Relevante kennis en vaardigheden opdoen

 • ✓ Praktijkervaring bij echte projecten

 • ✓ Professioneel netwerk opbouwen in ICT

  Hieronder leggen we je uit wat je mogelijkheden zijn en waar je rekening mee moet houden als je wilt werken in de ICT zonder diploma. Ook vertellen we je graag wat wij van Newskool voor jou kunnen betekenen.

Bekijk de vacature
arrow icon
Werken in de ICT zonder opleiding
 • ✓ Intensieve begeleiding

 • ✓ Informele en gezellige sfeer

 • ✓ Unieke combinatie van werken en studeren

Omscholing ICT zonder diploma

Werken in de ICT zonder opleiding kan op verschillende manieren. Soms biedt de werkgever zelf een (intern) omscholingstraject aan. In veel gevallen volg je dan in deeltijd een opleiding en werk je geleidelijk toe naar je nieuwe baan. Het grote voordeel hieraan is dat werkgevers zelf het omscholingstraject in kunnen richten, het nadeel is dat het zelf organiseren en begeleiden van traineeships zorgt voor weinig vernieuwing binnen een organisatie. Organisaties delen slechts hun eigen kennis en missen de frisse blik van een externe partij die de omscholing verzorgt. Meer weten? Bekijk ook eens onze blog: Een traineeship uitbesteden of toch liever zelf doen?

Traineeship IT

Heb je op dit moment nog geen baan of biedt jouw werkgever geen traineeships aan en wil je je toch omscholen in de ICT zonder diploma? Dan helpt NewSkool jou graag. In ons traineeship Werken én studeren ga je fulltime aan de slag bij een opdrachtgever en volg je in deeltijd een hbo- of wo-studie naar keuze. Op deze manier doe je relevante werkervaring op en rond je ondertussen een studie af. De kennis die je in de schoolbanken opdoet, kun je dus gelijk in de praktijk toepassen.

Een ICT baan zonder diploma

Werken in de ICT zonder ervaring? Dat klinkt je misschien onmogelijk in de oren, want als je ergens over veel (technische) kennis moet beschikken is het de IT wel, toch? Het is zeker waar dat je over veel kennis moet beschikken, maar met een juist omscholingstraject bouw je deze kennis stap voor stap op. Mede omdat er een schreeuwend tekort aan ICT’ers heerst in ons land, plaatsen veel bedrijven ICT-vacatures waarin een diploma niet vereist is. Eigenschappen zoals je motivatie, communicatieve skills en denkniveau spelen hierin een veel grotere rol dan je technische kennis – dat laatste leer je vanzelf.

Voorbeelden van werken in de ICT zonder diploma

Door de jaren heen hebben we tal van medewerkers opgeleid tot ICT’ers. Van studenten die meerdere foute studiekeuzes maakten en het studentenleven ontgroeid waren tot studenten die besloten een compleet ander carrièrepad in te slaan. Het mooie aan het traineeship van Newskool is dat wij jouw studie betalen én je daarnaast een marktcomfort salaris bieden. Benieuwd naar de verhalen van Newskoolers vastgelegd in mooie videoreportages? Bekijk ze hier.

 • ✓ 60 trainees

 • ✓ 834 behaalde certifcaten

 • ✓ ruim 15 jaar ervaring in begeleiden van medewerkers

danone icon
airbus logo
nike logo
kp logo

Wat zeggen onze klanten over Newskool?

“Newskool levert sterke en slimme mensen met de juiste ambitie, je komt niet zomaar door hun selectieprocedure heen. Een vlotte onboarding, zaken maar één keer uitleggen en snel op óf boven het niveau van de rest. Daarom kies ik Newskoolers!”

zivver logo
Justin Bronsgeest
Manager of Support – Sivver

"Wat opvalt is dat alle medewerkers die ik inhuur via Newskool heel snel zelfstandig en proactief werken. Ze blijven zich altijd ontwikkelen en de begeleiding van Newskool kan ik alleen maar toejuichen. Had ik al gezegd dat ik fan ben van Newskool?"

leiden logo
Jenny de Jong
Coördinator ICT Servicedesk – Gemeente Leiden

"Ik vind het bijzonder dat Newskool medewerkers de kans geeft zich aan het begin van hun loopbaan te oriënteren bij verschillende werkgevers, zodat zij brede werkervaring kunnen opdoen. Onze communicatie met Newskool is ontspannen, open en prettig."

evides logo
Felix Ruiterman
Hoofd ICT Servicedesk – Evides

Hoe werkt omscholen naar de ICT zonder diploma?

Wanneer je het een mooie uitdaging lijkt om bij Newskool aan de slag te gaan, plannen we graag een eerste kennismakingsgesprek in. Als er van beide kanten een klik is, nemen we een capaciteitentest af. Op deze manier krijgen wij een eerste beeld van je werk- en denkniveau. Je hoeft voor het succesvol doorlopen van deze test geen kennis van de ICT te hebben. Slaag je voor de test, dan volgt er een tweede gesprek met daaropvolgend een persoonlijkheidstest. In de persoonlijkheidstest onderzoeken we of jouw persoonlijke eigenschappen goed aansluiten bij het ‘DNA’ van een Newskooler. Rond je deze test ook met succes af, dan mogen we je feliciteren en krijg je gelijk een contract van ons aangeboden.

Omscholen ict zonder diploma

ICT trainingen en bijscholing

Wanneer je wilt werken in de ICT zonder vooropleiding moet je nog veel leren. Gelukkig gaat de ontwikkeling in ons traineeshipprogramma heel snel. De combinatie tussen werken in de praktijk en studeren is heel effectief om snel stappen vooruit te maken. De kennis die je opdoet tijdens je studie wordt aangevuld met praktijkgerichte trainingen waar je certificaten voor kan behalen.Naast het verkrijgen van vakinhoudelijke kennis ga je ook werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Dit doe je in het NewSkills traject, dat in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam wordt gegeven. Je doorloopt verschillende modules die gericht zijn op persoonlijke groei en ontwikkeling. Als leuk pluspunt kun je voor dit traject ook nog eens 30 studiepunten bijschrijven.

Waarom Newskool?

 • ✓ Intensieve begeleiding

 • ✓ Flexibiliteit voor opdrachtegever en werknemer

 • ✓ Informele en gezellige sfeer

 • ✓ Unieke combinatie van werken en studeren

 • ✓ Aantrekkelijke voorwaarden

Meld je aan
arrow icon

Hoe werkt het?

Wil jij werken in de ICT zonder opleiding?

Lijkt het jou interessant om aan de slag te gaan als ICT’er, maar heb je geen ICT-achtergrond? We gaan graag met je in gesprek! Je kunt je aanmelden wanneer je minimaal een havo- of vwo-diploma hebt en een aantal jaren werk- en/of studie ervaring.

Meld je aan
arrow icon
ICT zonder diploma

Veelgestelde vragen

Welk diploma heb ik nodig om bij NewSkool te kunnen solliciteren?

Je hebt minimaal een havo- of vwo-diploma nodig. Indien je niet een van deze diploma’s bezit maar wel een passend profiel en goede motivatie hebt, dan kunnen we een capaciteitentest afnemen om alsnog dit niveau aan te tonen.

Welke studie kan ik volgen als ik bij NewSkool werkzaam ben?

Welke studie je kiest is aan jou. Enige voorwaarde is dat je deze op wo- of hbo-niveau doet en in deeltijd kunt volgen. Het is voor jezelf wel prettiger om een studie te volgen in de richting van je werkveld (bij NewSkool voornamelijk finance, IT en bedrijfskunde), zodat jij je kennis gelijk in praktijk kan brengen!

Wat als ik wil stoppen met mijn studie en deze is nog niet afgerond?

Het kan zijn dat de studie die je volgt, je toch niet ligt. Als je bij NewSkool wilt blijven werken, moet je je wel blijven ontwikkelen. Het is dan dus wel de bedoeling dat je een andere studie gaat volgen. NewSkool hanteert geen terugbetalingsregeling, tenzij er aanvullende afspraken zijn gemaakt (bijv. omdat je studie veel duurder is dan het reguliere collegegeld).

Wie betaalt de kosten voor mijn studie?

NewSkool betaalt zowel je studiekosten als je studieboeken en reiskosten, ook naar colleges.

Kan ik ook parttime werken bij NewSkool en daarnaast studeren?

Nee, dat is niet mogelijk. Bij NewSkool werk je fulltime en studeer je in deeltijd.

Houd ik nog tijd over om ook privé leuke dingen te doen?

Je hebt een druk programma, omdat je fulltime werkt en in deeltijd studeert. Als je goed plant en overzicht houdt, blijft er zeker nog tijd over voor andere dingen.

Meld je aan