Heb je het gevoel dat je je huidige baan wel zo’n beetje uitgespeeld hebt en speel je stiekem weleens met de gedachte om je te laten omscholen en helemaal iets anders te gaan doen? Je bent niet de enige! Maar toch roept omscholing – zeker op latere leeftijd – bij veel mensen ook vragen op en komen twijfel en onzekerheid al snel om de hoek kijken. Of dat terecht is en welke voor- en nadelen omscholen op latere leeftijd met zich meebrengt, zochten we voor je uit.
Latere leeftijd is een lastig te definiëren begrip binnen de arbeidsmarkt. Okay, als je twee jaar voor je pensioenleeftijd besluit iets heel anders te gaan doen, kunnen we spreken van omscholen op latere leeftijd. Maar als je 40 bent en iets anders wilt gaan doen, dan heb je nog meer dan 25 werkende jaren voor je: spreken we dan van ‘latere leeftijd’? Je zou het ook anders kunnen benaderen en het ‘omscholen met werkervaring’ en ‘omscholen zonder werkervaring’ kunnen noemen. Daarnaast is een carrière een doorlopend leerproces waarin je ongeacht je leeftijd jezelf blijft ontwikkelen en daar kan het inslaan van een nieuw carrièrepad onderdeel van zijn.
Bij Newskool vinden we leeftijd of werkervaring eigenlijk niet zo belangrijk, maar levenservaring daarentegen wel. We zoeken talentvolle starters op de arbeidsmarkt die bijvoorbeeld al meerdere studies gevolgd hebben, een avontuur in het buitenland beleefd hebben of een gezellig (of iets te gezellig) studentenleven achter de rug hebben. Uit ervaring weten we namelijk dat mensen met de nodige levenservaring vaak over uitstekende communicatieve vaardigheden beschikken, echte teamplayers zijn, precies weten wat ze wel en niet willen en tegen een stootje kunnen.
Al op jonge leeftijd word je gedwongen om keuzes te maken voor je toekomst, bijvoorbeeld door het profiel dat je kiest op de middelbare school en de studie die je daarna gaat volgen. Voor sommige mensen pakt dit goed uit en ze komen terecht in een vakgebied waar ze zich hun hele werkende leven thuis voelen. Maar dat geldt lang niet voor iedereen. Veel mensen komen er namelijk tijdens hun werkende leven pas echt achter waar hun hart ligt en soms ontstaat dan de wens om zich te laten omscholen.
Een groot voordeel aan omscholen op latere leeftijd is dat je deze ‘ervaringsfase’ al doorlopen hebt en vaak precies weet wat je wel en niet wilt, wat je sterke en zwakke punten zijn en waar jij het verschil kan maken op de werkvloer. Ook beschikken omscholers met werkervaring meestal over uitstekende mensenkennis, zijn ze goed in het samenwerken met anderen en hebben ze uitstekende communicatieve skills. Deze rugtas aan ervaring komt zeker van pas als je besluit om je te laten omscholen op latere leeftijd.
Omscholen op latere leeftijd kan de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Allereerst is het best wennen om je hersenen weer te horen kraken in de schoolbanken – zeker wanneer je gewend bent om je huidige werk op de automatische piloot te doen. Daarnaast kan omscholen, afhankelijk van je persoonlijke situatie, financiële gevolgen hebben: bijvoorbeeld omdat je minder uren gaat werken of de kosten van je studie moet betalen. Gelukkig is dat niet altijd het geval: Newskool betaalt ál je studiekosten, boeken en collegegeld. Als laatste is de kans groot dat je wat vrije tijd moet opofferen om aan je nieuwe doel te werken.
Heb je de voor- en nadelen van omscholen op latere leeftijd afgewogen, maar ben je onzeker of je wel weer werk vindt in je nieuwe vakgebied? Daar hoef je binnen een aantal sectoren in ieder geval niet bang voor te zijn. Neem bijvoorbeeld de zorg, IT (waar onze Newskoolers voornamelijk werkzaam zijn) of het onderwijs: daar worden omscholers met open armen ontvangen en liggen de banen voor het oprapen – ongeacht je leeftijd. Ook zijn er binnen deze sectoren allerlei programma’s te volgen waarin je begeleid wordt tijdens je omscholing en soms worden zelfs de kosten voor je studie (deels) betaald.
Op het internet zijn we door een slechtgemutste gebruiker weleens beschuldigd van leeftijdsdiscriminatie: we zouden alleen jongeren aannemen. Het klopt dat er voornamelijk 20’ers en 30’ers bij Newskool werken, maar aan leeftijdsdiscriminatie doen we niet! Het concept van Newskool waarin je werken en studeren combineert, is nu eenmaal zeer geschikt voor talentvolle starters op de arbeidsmarkt die in tegenstelling tot omscholers op latere leeftijd nog niet zo veel ervaring hebben en juist die ervaring op de werkvloer op willen doen.
Ben je jong, oud of plak je liever geen stempel op je leeftijd, maar lijkt het jou wel interessant om fulltime werken en deeltijd studeren te combineren? Misschien spreekt ons traineeship jou dan aan! In het traineeship doe je relevante werkervaring op (met name binnen de IT) bij toonaangevende opdrachtgevers en rond je in deeltijd een hbo- of wo-studie af. Ben jij klaar voor de volgende stap in je carrière? Kom dan snel met ons in contact!