persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling

in 3 eenvoudige stappen

 

“Het is belangrijk om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken”: een stelling waar we het allemaal mee eens zijn. Maar toch vinden we het vaak lastig om precies te benoemen wat persoonlijke ontwikkeling is en vooral hoe we het in de praktijk toepassen. Om je op weg te helpen, hebben we een stappenplan voor je gemaakt waarin je in 3 eenvoudige stappen bepaalt waar je nu staat, wat je doelen zijn en hoe je deze om kan zetten in acties.

 

Stap 1: Bepalen waar je nu staat

Voordat je kan bepalen wat je nog wilt leren of wat je doelen voor de toekomst zijn, is het belangrijk om te bepalen waar je nu staat: zie het als een soort nulmeting van je persoonlijke situatie, met alle dingen die je goed kan, maar ook met de dingen die je graag nog wilt leren. Er zijn verschillende goede methodes om je huidige situatie in kaart te brengen. Zo kun je eenvoudigweg een vel papier in tweeën delen en aan de ene kant van het vel opschrijven waar je goed in bent en aan de andere kant van het vel waar je graag beter in wilt worden. Een iets uitgebreidere methode om je persoonlijke sterktes en zwaktes in beeld te brengen, is het uitvoeren van een persoonlijke SWOT-analyse. Eigenlijk maakt de methode die je kiest eerlijk gezegd niet zo veel uit. Het gaat er vooral om dat je heel bewust je huidige situatie onder de loep neemt – de ideeën waar het anders of beter kan, komen dan vanzelf.

 

Stap 2: Doelen stellen

Wanneer je een goed beeld hebt van je huidige situatie en waar je persoonlijke verbeterpunten liggen, is de volgende stap om dit te vertalen naar doelstellingen. Bij het opstellen van je doelen voor persoonlijke ontwikkeling is de SMART-methode een handig hulpmiddel. SMART staat voor: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Wanneer je doelen aan deze eisen voldoen weet je dat ze ook daadwerkelijk haalbaar zijn.

 

Stap 3: Actie ondernemen

Nu is het tijd voor de laatste en vaak lastigste stap: het omzetten van je doelen in acties. Stel één van je gestelde doelen is: ‘beter worden in spreken voor groepen’. Meld je dan bijvoorbeeld gelijk aan voor een cursus ‘zelfverzekerd presenteren’. Probeer nooit te lang te wachten met het omzetten van je doelstellingen in acties, hoe langer je de actie uitstelt, hoe groter de stap wordt om het te doen. Besef je daarnaast dat sommige doelstellingen simpelweg niet met één actie behaald zijn: deel ze dan op in meerdere kleine acties.

 

Als laatste is het goed om te weten dat persoonlijke ontwikkeling een doorlopend proces is dat eigenlijk nooit af is. Dit kan misschien als een zware last voelen, maar wanneer je leert om stil te staan bij je successen en te genieten van je vooruitgang, kan het je ook heel gelukkig maken en energie geven.

Wil jij jezelf persoonlijk ontwikkelen door een baan te combineren met een studie? Bekijk dan hier eens ons traineeship, waarin je fulltime werkt bij uitdagende opdrachtgevers en in deeltijd een hbo- of wo-studie afrondt. Meer weten? Neem contact met ons op of meld je aan voor de online Meet & Greet.

17 december 2021