newskool logo
Menu
Sep 2021

Werken zonder diploma

Werken op hbo/wo niveau zonder diploma, kan dat?

Als je regelmatig op vacaturesites te vinden bent, komt deze eis je zeker bekend voor: ‘hbo/wo werk- en denkniveau. Eigenlijk suggereert deze term dat de vacaturemaker op zoek is naar iemand met de juiste vaardigheden op het juiste niveau – er staat vaak niets vermeld over het wel of niet hebben van een diploma. Maar in de praktijk wordt er vaak toch als eerste gekeken of je over de juiste papieren beschikt. Werkgevers denken zo op safe te spelen. Maar wat als je geen of niet het juiste diploma hebt, maar wel denkt te beschikken over de gevraagde kennis, ervaring en vaardigheden? Is het mogelijk om te werken op hbo/wo-niveau zonder diploma? We bekijken de mogelijkheden voor je.

Op een andere manier aantonen dat je hbo/wo-denkniveau hebt

Als een vacature op hbo/wo-denkniveau jou aanspreekt, maar je beschikt niet over het juiste diploma, heb je een aantal mogelijkheden om niet meteen op de ‘nee-stapel’ te belanden. Kijk bijvoorbeeld eerst goed naar de gewenste eisen en vaardigheden. Kun je misschien op een andere manier bewijzen dat je de juiste kandidaat voor deze functie bent? Denk aan ervaring in vergelijkbaar werk, andere relevante diploma’s of certificaten of past je persoonlijke profiel perfect bij de organisatie. Stuur daarom altijd een motivatiebrief mee met je cv, waarin je aangeeft – zonder al te bescheiden te zijn – waarom ze jou moeten kiezen, ongeacht je diploma’s. Als je hier zelf écht in gelooft, is het veel gemakkelijker om een ander daarvan te overtuigen.

Wel een diploma, maar niet het juiste

Soms beschik je wel over een diploma, maar wordt er in de vacature gevraagd om een diploma van een hoger niveau. Denk aan mbo’ers die willen solliciteren op hbo-functies of aan hbo’ers die hun droomvacature op wo-niveau vinden. Vooral onder de groep mbo’ers wordt het als lastig tot onmogelijk ervaren om op functies van hoger niveau (hbo/wo) te solliciteren. Ze zien doorleren dan als enige optie – en dat hoeft ook helemaal geen slecht plan te zijn. Toch is het juist zo dat mbo’ers vaak veel ervaring in de praktijk hebben. Dit in combinatie met een gewenst profiel, maakt deze groep zeker interessant voor werkgevers. Als je als mbo’er solliciteert op hbo-functies, zet hier dan ook op in. Probeer daarnaast met de werkgever in gesprek te komen en bespreek bijvoorbeeld de mogelijkheden tot het volgen van een interne opleiding om aan hun kenniseis te voldoen.

Werken en studeren combineren

Een andere goede optie om te werken op hbo/wo-niveau zonder diploma, is om werken en studeren te combineren. Zoek bijvoorbeeld eens op traineeship vacatures: dit zijn functies waarin je op hbo/wo-niveau aan het werk gaat en ondertussen een opleiding volgt. Het kan gaan om een vakinhoudelijk leertraject van enkele maanden, maar het kan ook een complete hbo- of wo-studie in deeltijd zijn. Een groot voordeel aan werken en studeren combineren is dat je theorie meteen in de praktijk toepast en andersom theorie sneller leert omdat je de praktijk kent. Traineeships zijn op het moment populair, met een groot aanbod in uiteenlopende vakgebieden. Lijkt dit je wat? Neem dan rustig de tijd om je opties te verkennen. Een traineeship is namelijk een traject dat je aangaat voor een langere periode en daarom goed moet aansluiten bij jouw toekomstideaal op werkgebied.

Newskool detacheert medewerkers bij uiteenlopende opdrachtgevers. In onze traineeships werk je fulltime en rond je in deeltijd een hbo- of wo-studie af. Meer weten? Neem contact met ons op of bekijk onze vacatures hier.