We hoeven je niet uit te leggen dat het handig is om je werkervaring op je cv te vermelden – zo ver was je zelf ook al. Toch zijn er ook onderdelen op het cv die vaker vragen oproepen. Vertel je bijvoorbeeld iets over je interesses en hobby’s op je cv? Vermeld je altijd ál je werkervaring? Kan een leugentje om bestwil kwaad? En hoe zit het ook alweer met het plaatsen van een foto: goed idee of toch liever niet? Om deze en meer vragen te beantwoorden, nemen we de do’s en don’ts op cv-gebied met je door.
Om maar gelijk met een lastige te beginnen: hobby’s en interesses op je cv. De meningen hierover zijn verdeeld, maar ons advies is om het wel te doen. Jij bent namelijk meer dan een opsomming van je werkervaring en veel werkgevers vinden het leuk om iets meer over jou en je interesses te weten te komen. Zonder te veel aan hobbydiscriminatie te doen, let er wel op dat de ene hobby de andere niet is: hardlopen of windsurfen valt binnen een andere hobby-categorie dan bijvoorbeeld gokken of drankjes drinken met vrienden. Sommige hobby’s waar je het niet gelijk van verwacht, kunnen voor bepaalde sollicitaties juist wel weer erg interessant zijn. Ben je bijvoorbeeld een fanatieke gamer of pro in Photoshop en solliciteer je op een IT-functie? Zet deze hobby’s dan gerust op je cv.
Ook het wel of niet plaatsen van een foto op een cv roept twijfel op. Je wilt namelijk enerzijds niet bewust of onbewust gediscrimineerd worden op je uiterlijk (ja, dat komt helaas nog steeds voor). Anderzijds wil je ook juist iets meer van jezelf laten zien dan alleen je naam. Ons advies zou zijn om, als je niet anoniem solliciteert, wel een foto op je cv te plaatsen. Wanneer je namelijk solliciteert met je naam is de kans groot dat je potentiële werkgever jou toch wel weet te vinden op LinkedIn, Instagram of Facebook. Bovendien kun je met een professionele foto (met een glimlach) opvallen en iets van je persoonlijkheid laten zien.
Wanneer je een dagje als vrijwilliger met ouderen naar de Efteling bent geweest, hoef je dat beslist niet op je cv te vermelden. Maar als je voor een langere periode vrijwilligerswerk hebt gedaan, is het zeker verstandig om het te vermelden. Daarnaast zegt het vaak ook iets over je karakter – jij wil je ook onbetaald ergens voor inzetten.
Is het aan te raden om naast een korte introductie ook een persoonlijk motto of persoonlijke slagzin toe te voegen aan je cv? Ja, dit zorgt ervoor dat je cv, zeker als deze vluchtig bekeken wordt door je potentiële werkgever, net wat meer opvalt. En mocht je zelf niet op een mooi motto komen, vraag het dan eens aan ChatGPT.
Anders dan veel sollicitanten denken, kun je als er in de vacature niet specifiek om referenties gevraagd wordt, gewoon volstaan met de zin: ‘referenties op aanvraag beschikbaar’. Meer weten over het plaatsen van referenties op je cv? In deze blog vertellen we je alles wat je erover moet weten.
Een leugentje om bestwil op je cv zetten, dat doet iedereen toch? Uit onderzoek blijkt inderdaad dat zo’n 75% van de mensen weleens een vorm van onwaarheid op een cv heeft gezet. Het gaat dan vaak om het betere ‘opleuk’ een ‘aandik’ werk, maar ook dat is strafbaar. Strafbaar? Jazeker, het plaatsen van niet juiste informatie op een cv geldt als het vervalsen van een document. Gewoon niet doen dus!
‘Voorkom dierenleed en stem Partij voor de Dieren’ is ondanks je goede intenties géén goede slogan voor op je cv. Politieke opvattingen, maar bijvoorbeeld ook geloof en religie, kun je beter niet vermelden op je cv. Deze zaken vallen onder ‘privéaangelegenheden’.
Recruiters zullen ons dankbaar zijn voor deze laatste tip. Sommige sollicitanten denken namelijk dat het noodzakelijk is om al hun banen en bijbaantjes te vermelden op een cv – als een soort loopbaangeschiedenis. Het levert vaak indrukwekkende lijsten op, maar het heeft weinig meerwaarde. Noem liever alleen recente banen of banen die relevant zijn voor de functie waarop jij solliciteert.
Heb je vragen aan de hand van deze blog of wil je de mogelijkheden om werken en studeren te combineren verkennen? Laat het ons weten! In ons traineeship werk je fulltime bij toonaangevende opdrachtgevers en rond je in deeltijd een hbo- of wo-studie af. Meer weten? Neem contact met ons op. Benieuwd naar ons traineeship? Bekijk de vacature.