newskool logo
Menu
Jun 2022

Referenties op je cv

zo pak je dat aan

In vacatures vind je regelmatig het verzoek om een aantal referenties toe te voegen. Voor werkgevers of recruiters dient zo’n referentie, bijvoorbeeld van een oude baas of een collega, als een extra check om te controleren of het beeld dat ze van je hebben, overeenkomt met de werkelijkheid. Veel banenzoekers vinden het lastig om te bepalen welke referenties ze toe moeten voegen, hoe ze dit juist vermelden op hun cv en wat de (geschreven en ongeschreven) regels zijn rondom referenties. Om je op weg te helpen hebben we een eenvoudig 4-stappenplan voor je gemaakt. Ben je nieuw op de arbeidsmarkt en heb je nog weinig of geen referenties beschikbaar? Geen man over boord, ook hier zijn gelukkig oplossingen voor.

Referenties op je cv

Stap 1. Check goed of er om referenties gevraagd wordt
Lees de vacature goed door en check of er specifiek om referenties gevraagd wordt. Wanneer er niet om gevraagd wordt in de vacature kun je volstaan met het delen van je werkervaring. Eventueel kun je onder het kopje werkervaring de zin: ‘referenties op aanvraag beschikbaar’ toevoegen, zodat ze weten dat eventuele referenties beschikbaar zijn.

Stap 2. Welke referenties kies je?
Het kiezen van de juiste referenties is niet altijd even eenvoudig, daarom is het goed om op de volgende punten te letten. Kies allereerst voor personen waar je fijn mee samengewerkt hebt en die graag een goed woordje voor je doen. Kies liever voor een manager waar je veel contact mee hebt gehad, dan de hoogste baas van een organisatie die je één keer tijdens een bedrijfslunch ontmoet hebt. Zorg daarnaast voor een goede mix van referenties. Je kunt bijvoorbeeld prima een ex-collega als referentie opgeven, maar 5 ex-collega’s is te veel van het goede. Zorg voor een mooie mix aan referenties.

Stap 3. Neem contact op met de personen die je opgeeft als referentie
Het is wel zo netjes om de personen die je opgeeft als referentie om toestemming te vragen. Stuur ze een vriendelijk mailtje of nog persoonlijker, bel ze op. Zo komen de opgegeven referenten niet voor een verrassing te staan als ze gebeld worden. Daarnaast geeft het ze de tijd om na te denken hoe ze eens flink de loftrompet over jou kunnen steken. Ook is het een mooi moment om bij je referaat na te vragen of alle contactgegevens nog juist zijn.

Stap 4. Referenties vermelden op je cv
Okay, de juiste personen zijn geselecteerd en hiervan op de hoogte gebracht. De volgende stap is om je referenties op je cv te vermelden. Het meest gebruikelijke is om een apart kopje in je cv op te nemen en deze ‘referenties’ te noemen. Vermeld daar de voor- en achternaam van de referent, het bedrijf en de functie waar deze persoon in werkzaam is en zijn of haar e-mailadres en telefoonnummer.

En wat als je geen referenties hebt?
Ben je een starter op de arbeidsmarkt? Dan kan het goed zijn dat je weinig of zelfs geen professionele referenties hebt. Speel dan altijd open kaart met je potentiële nieuwe werkgever en ga nooit zelf referenties verzinnen. Wel kun je, eventueel in overleg, andere personen aandragen als referentie. Denk hierbij aan een docent of hoogleraar, een ex-studiegenoot, een coach of iemand uit je persoonlijke omgeving die jou goed kent.

Heb je vragen aan de hand van deze blog of wil je de mogelijkheden om werken en studeren te combineren verkennen? Laat het ons weten! In ons traineeship werk je fulltime bij toonaangevende opdrachtgevers en rond je in deeltijd een hbo- of wo-studie af. Meer weten? Neem contact met ons op. Benieuwd naar ons traineeship? Bekijk de vacature.