newskool logo
Menu
Sep 2021

Waarom diploma van belang

Waarom is een diploma voor mij van belang?

Margriet is bij Newskool komen werken na het behalen van haar hbo-diploma Bedrijfskunde. Ze wilde graag nog een schakeljaar en een master doen om zo haar kansen op een uitdagende baan te vergroten. Inmiddels is ze bezig met haar masterscriptie. Een pittige klus naast haar fulltime baan bij MN (Pensioen en Vermogensbeheerder), maar ze is vastberaden het papiertje te halen. Hieronder beschrijft Margriet waarom het behalen van haar masterdiploma belangrijk voor haar is.

In oktober verscheen er op de website van Newskool een blog over verder kijken dan een papiertje. Hierin werden de voor- en nadelen aangehaald van het belang van een diploma voor baansucces. Van persoon tot persoon kan dit belang natuurlijk verschillen. Voor mij persoonlijk is het behalen van een diploma van belang om een aantal verschillende redenen.

Startkwalificatie voor een uitdagende baan

Een belangrijke reden voor het behalen van mijn diploma is dat ik het belangrijk vind om voldoende uitgedaagd te worden in het werk dat ik doe. Om deze uitdaging te vinden zoek ik naar werk waarbij het belangrijk is om verder na te denken dan gestandaardiseerde oplossingen en waarbij er ruimte is voor eigen inbreng en de mogelijkheid tot het zelfstandig nemen van beslissingen. Voor dergelijke functies is vaak een minimaal opleidingsniveau vereist. Met mijn master op zak hoop ik meer kans te maken op een baan die me echt uitdaagt.

Meer vraag naar hoogopgeleiden

Het aantal hoogopgeleide mensen in Nederland is de afgelopen tien jaar fors gestegen, van 22,91% in 2006 naar 28,63% in 2017. Dit betekent niet dat al die hoogopgeleiden onder hun niveau gaan werken. De vraag naar hoogopgeleiden is volgens het SCP en het CPB zelfs harder gestegen dan het aanbod. Er is dus geen sprake van verdringing op de arbeidsmarkt.

Mezelf blijven ontwikkelen

Een andere trend die al een tijdje speelt op de arbeidsmarkt gaat over de noodzaak van een leven lang leren. Door digitalisering en automatisering is het belangrijker dan ooit om jezelf te blijven ontwikkelen. Voor mij persoonlijk is het daarmee des te meer van belang om mij ergens in te verdiepen waarin ik geïnteresseerd ben. Zodat het leren niet alleen makkelijker maar ook leuker wordt.

Een diploma is nog maar het begin

Met deze informatie in mijn achterhoofd is een masterdiploma voor mij van belang voor het behalen van een voordeelpositie ten opzichte van andere sollicitanten. Deze voordeelpositie wil ik in eerste instantie behalen door het afgeronde studieniveau, maar daar houdt het niet op. Door de werkervaring, certificering en specifieke skills die ik in de loop van de tijd heb opgedaan hoop ik deze voordeelpositie te behouden. Ik weet hoe het is om te studeren naast mijn baan en ben hierdoor minder bang voor veranderingen in de toekomst: dan leer ik toch gewoon weer bij?

Newskool detacheert medewerkers bij uiteenlopende opdrachtgevers. In onze traineeships werken onze medewerkers fulltime en ronden zij in deeltijd een hbo- of wo-studie af. Meer weten? Neem contact met ons op of lees hier meer informatie.