newskool logo
Menu
Feb 2023

Vrouwelijke directie

Vrouwelijke directie vervangt de bestuursleden bij Newskool

Op 1 januari werd de huidige directie van detacheerder Newskool, bestaande uit Melchior Terwindt, Alexander Kist en Ruud van Tol, overgenomen door Sophia Dekker (28) en Floor van Heugten (27). Daarmee maken de oprichters van Newskool plaats voor nieuw talent. Dat twee jonge, ambitieuze vrouwen de directie gaan vormen, maakt het extra bijzonder: zeker binnen de door mannen gedomineerde IT-sector waar Newskool werkzaam is.

Vrouwelijke directie

Investeren in talent

Newskool werd 15 jaar geleden opgericht met als doel: talent de kans bieden om werkervaring op te doen bij wisselende opdrachtgevers, terwijl ze in deeltijd een hbo- of wo-studie naar keuze afronden. De formule bleek succesvol en Newskool groeide uit tot een organisatie met meer dan 60 ‘Newskoolers’ die bij toonaangevende opdrachtgevers op IT-afdelingen werkzaam zijn. Sophia en Floor, beiden meer dan 5 jaar werkzaam binnen Newskool, waren volgens voormalig directeur Melchior Terwindt de geknipte kandidaten om de directie over te nemen. “Binnen Newskool roepen we altijd dat we durven te investeren in talent en wat is er dan mooier om mensen uit onze eigen staf deze kans te geven – het past perfect bij onze filosofie. Daarnaast beschikken Sophia en Floor over alle persoonlijke en professionele eigenschappen om deze functie op zich te nemen.”

Toekomstplannen

Sophia en Floor hebben de ambitie om Newskool nog scherper in de markt te zetten en meer organisaties kennis te laten maken met het succesvolle concept. “We zijn intern druk bezig om veel bestaande processen nog efficiënter in te richten. We verwachten dat deze veranderingen in de loop van dit jaar ook voor het externe publiek zichtbaar zijn”, licht Floor toe. Maar naast de nieuwe plannen blijft er ook veel hetzelfde. Sophia zegt daar het volgende over: “Het concept van Newskool, waarin we op onze eigen unieke manier investeren in talent, blijft hetzelfde. Dat geldt ook voor de sfeer, de laagdrempeligheid en de gezelligheid binnen de organisatie: het zijn belangrijke waarden die bij Newskool horen.”

Vrouwen in topfuncties

Binnen Newskool heeft gender geen rol gespeeld bij de keuze voor de twee vrouwen als nieuwe directie van Newskool: ze waren eenvoudigweg de beste kandidaten. Toch vormt het tweetal als we naar de cijfers kijken van vrouwen in topfuncties nog altijd een uitzondering. Binnen de 5000 grootste bedrijven in Nederland ligt het percentage vrouwen in topfuncties nog altijd maar rond de 15%, blijkt uit een onderzoek van het Centraal Planbureau. Binnen de IT-sector waar NewSkool werkzaam is, werken in de gehele sector slechts 18% vrouwen en nog een kleiner percentage daarvan in topfuncties. “We zullen andere vrouwen altijd proberen te helpen en aanmoedigen om dezelfde stap te maken”, zegt Sophia over hun nieuwe rol. “Juist door traditionele ‘regels’ te breken, kunnen we ons onderscheiden van andere IT-bedrijven en hopelijk veel vrouwen inspireren om ook in de IT te gaan werken”, vult Floor aan.

Afgelopen 15 jaar hebben Melchior, Alexander en Ruud een fantastisch bedrijf opgezet en laten groeien. We hebben hier de afgelopen 5 jaar ons steentje aan bijgedragen en op de achtergrond al veel van hun werkzaamheden over kunnen nemen. Floor heeft als Trainee bij verschillende klanten gewerkt, waarna ze in de rol als Fieldmanager intern is komen te werken. Sophia heeft na haar studie Social and Organisational Psychology, de recruitment afdeling binnen Newskool opgezet en is nu werkzaam als Talentmanager. Wij staan erg achter het concept van Newskool en zijn enorm gemotiveerd om nog meer talent op deze manier de arbeidsmarkt op te helpen.