newskool logo
Menu
Sep 2022

De 4 grootste voordelen van deeltijd studeren

De meeste studenten kiezen ervoor om een paar jaar van hun leven in de schoolbanken door te brengen en vervolgens met een diploma op zak op zoek te gaan naar een leuke baan. Maar soms vergeten we bijna dat dit niet de enige manier is om een studie te volgen. Je kunt namelijk datzelfde diploma ook behalen terwijl je werkt en in deeltijd een studie afrondt. Toch raken sommige mensen al in paniek bij de gedachte aan het combineren van een drukke baan met een volledige studie. Werken en in deeltijd studeren vraagt zeker om inzet en doorzettingsvermogen, maar het is echt goed te doen. Sterker nog: er zitten een aantal grote voordelen aan deeltijd studeren. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

voordelen deeltijd studeren

1. Geld verdienen terwijl je studeert

Eén van de voordelen van het combineren van een baan met deeltijd studeren is de financiële zekerheid die het biedt. Als voltijdstudent heb je misschien een bijbaantje om je kosten te dekken en eventueel studiefinanciering, maar een vetpot is het vaak niet. Wanneer je in deeltijd studeert, is dat een ander verhaal: je bent namelijk gewoon aan het werk en ontvangt salaris. Hou er wel rekening mee dat je als deeltijdstudent geen studiefinanciering kunt ontvangen en de kosten voor je studie dus voor eigen rekening zijn. Tenzij, bijvoorbeeld zoals bij Newskool, je werkgever de kosten voor je studie op zich neemt – niet gek toch? Overleg daarom altijd met je werkgever wat er mogelijk is als je besluit om in deeltijd te gaan studeren.

2. Een fijne balans tussen theorie en praktijk

Een veelgehoorde klacht van voltijdstudenten is dat ze veel in de studieboeken zitten, maar eigenlijk liever (ook) in de praktijk bezig zijn. Omgekeerd hebben werknemers die al langer een baan hebben soms het gevoel uitgeleerd te zijn en snakken ze naar een dosis nieuwe kennis. Een baan in combinatie met een studie zorgt dan voor de perfecte balans tussen enerzijds leren en anderzijds in de praktijk bezig zijn.

3. Deeltijd studeren is sneller leren

Als voltijdstudent zonder praktijkervaring kan het soms best lastig zijn om bepaalde theoretische concepten volledig te snappen – je hebt er geen beeld bij. Voor deeltijdstudenten, zeker als hun baan aansluit op hun studie, is dat veel eenvoudiger. Ze leggen sneller verbanden tussen theorie en praktijk en nemen daardoor leerstof makkelijker tot zich. Daarnaast kunnen ze de kennis die ze opdoen in de schoolbanken gelijk toepassen in de praktijk en interessante kennis delen met collega’s op de werkvloer.

4. Voorsprong op de arbeidsmarkt

Het hebben van theoretische kennis én praktijkervaring doen het goed op je cv! Daarnaast heb je als duale student laten zien dat je hard kunt werken, leergierig bent en beschikt over doorzettingsvermogen. Ook heb je tijdens je werk allerlei soft skills zoals communicatief vermogen en samenwerken in groepen verder kunnen ontwikkelen. Dat maakt jou extra aantrekkelijk voor potentiële werkgevers.

Uitdagingen van deeltijd studeren

Als je de voordelen van deeltijd studeren zo op een rijtje ziet staan, vraag je je misschien af waarom deeltijd studeren niet razend populair is. Want zitten er dan helemaal geen nadelen aan deeltijd studeren? Uit ervaring weten wij dat de grootste uitdaging ‘m zit in het combineren van je werk en studie met een leuk en fijn privéleven. Een strakke planning maken, prioriteiten durven stellen, ‘nee’ leren zeggen, hulp durven vragen en dingen los kunnen laten, zijn voorbeelden van skills die je nodig hebt om een succes te maken van deeltijd studeren. Het is een beetje als jongleren: aan het begin is het lastig om alle ballen in de lucht te houden, maar wanneer je de smaak te pakken krijgt, gaat het bijna vanzelf.   

Ook in deeltijd studeren? Newskool helpt!

Spreken de voordelen van deeltijd studeren jou aan en ben je klaar voor een spannende nieuwe uitdaging? Als Newskooler werk jij fulltime bij toonaangevende bedrijven zoals Nike, Airbus en Danone en volg je in deeltijd een hbo- of wo-studie of begin je aan een nieuwe tweede studie. Wij betalen je volledige studie en voor je werkzaamheden ontvang je een marktconform salaris. Door de combinatie van werken en leren, aangevuld met persoonlijke begeleiding en een professioneel ontwikkeltraject, geven we jouw carrière een vliegende start. Wil je meer weten of ben je benieuwd naar het traineeship? Neem gerust contact met ons op of bekijk hier alvast de vacature.