newskool logo
Menu
Sep 2021

Traineeship wat is dat

Je hebt de term vast en zeker voorbij horen komen: traineeships. Steeds meer organisaties bieden ze aan en ook van vacaturesites zijn ze niet meer weg te denken. Traineeships zijn hot. Maar wat is het nu eigenlijk precies, zo’n traineeship? We stelden de vraag aan een aantal jongeren en de antwoorden liepen nogal uiteen: “Een traineeship, dat is een soort inwerktraject voor een baan. Een combinatie van werken en leren, noemen ze ook wel een traineeship. Nee, volgens mij is het gewoon een soort veredelde stage hoor.” Onduidelijkheid alom.

De hoogste tijd om hier verandering in te brengen! We vertellen je alles wat je moet weten over traineeships en zetten de vijf grootste voordelen van het volgen van een traineeship voor je op een rijtje.

Wat is een traineeship?

Ondanks dat er veel verschillende typen traineeships aangeboden worden, is de volgende betekenis wat ons betreft de juiste: “Een traineeship is een (starters)functie bij een werkgever waarin je als trainee wordt opgeleid tot specialist in een vakgebied. In het programma van een traineeship staat de combinatie van werken en leren centraal. Zo’n traject kan enkele maanden tot een paar jaar in beslag nemen.”

De vijf grootste voordelen van een traineeship

Hieronder zetten we de vijf grootste voordelen van het volgen van een traineeship voor je op een rijtje.

1. Persoonlijke begeleiding

Een traineeship is deels een leertraject. Een persoonlijke coach begeleidt daarom jouw werk- en leertraject. Zo heb je altijd iemand om op terug te vallen als je er zelf even niet uitkomt.

2. Duidelijk beeld van organisatie

Omdat je voor een langere periode als trainee binnen een organisatie werkzaam bent, krijg je een mooi kijkje in de keuken bij je mogelijke toekomstige werkgever. Ook heb je als trainee vaak de mogelijkheid om op verschillende afdelingen binnen een organisatie te werken.

3. Kennis toepasbaar in de praktijk

Als je in de schoolbanken iets leert, kan het zijn dat je nieuw verworven kennis pas jaren later toe kan passen in het werkende leven – wat er dan nog van die kennis over is. Als trainee pas je nieuwe kennis gelijk toe in de praktijk. Door het concretiseren van leerstof in de praktijk, vorm je er een beeld bij en onthoud je het beter.

4. Werken aan je persoonlijke ontwikkeling

Binnen een traineeship heb je niet alleen de mogelijkheid om meer te weten te komen over een organisatie, maar ook over jezelf. Er is ruimte voor persoonlijke ontwikkeling: waar zit je kracht en waar liggen uitdagingen voor jou.

5. Betaald leren

In plaats van het volgen van een dure studie, krijg je bij een traineeship in de regel een goed starterssalaris en wordt je opleiding betaald. Natuurlijk ben je tijdens een traineeship gedeeltelijk gewoon aan het werk, maar toch blijft het een financieel aantrekkelijke manier van (door)leren.

En wat zijn de nadelen van een traineeship?

Okay, er zitten dus een hoop voordelen aan zo’n traineeship. Maar kleven er ook nadelen aan zo’n traject? Niet per se, maar ga wel goed voor jezelf na of een traineeship aansluit bij jouw persoonlijke profiel en carrièrewensen. Hou daarbij rekening met de volgende eisen die gelden voor de meeste traineeships: je moet gemotiveerd zijn om hard te werken, je moet flexibel kunnen werken (en leren), je moet beschikken over goede sociale vaardigheden, je moet tijd willen investeren in je eigen ontwikkeling en je moet je voor een periode willen binden aan een organisatie. Kun jij aan deze eisen voldoen? Dan is een traineeship misschien wel een hele mooie kans voor jou.


Newskool biedt verschillende traineeships aan in de omgeving Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Delft, Leiden en Utrecht. Binnen onze traineeships staan werken en studeren centraal. Het bijzondere aan onze traineeships is dat wij studenten aannemen die hun studie nog niet afgerond hebben en dit alsnog in deeltijd willen doen.

Benieuwd naar onze traineeships? Bekijk ze hier.