newskool logo
Menu
Jan 2022

Traineeship uitbesteden

Een traineeship uitbesteden of toch liever zelf doen?

Zelf doen of uitbesteden, is een vraag die organisaties zichzelf regelmatig stellen. Dit geldt ook zeker voor organisaties die van plan zijn om met een traineeship aan de slag te gaan. Om je te helpen bij het maken van deze keuze zetten we de voor- en nadelen voor het zelf aanbieden en begeleiden van traineeships af tegen de voor- en nadelen van het uitbesteden ervan. Zo weet je zeker dat je een keuze maakt die het beste bij jouw organisatie past.

Traineeship uitbesteden

Wat is een traineeship?

Voordat we verder ingaan op de voordelen en nadelen van beide opties, nog even in het kort antwoord op de vraag wat een traineeship nou precies is, mede omdat we ze tegenwoordig in uiteenlopende vormen voorbij zien komen. Wij hanteren graag de volgende betekenis: “Een traineeship is een (starters)functie bij een werkgever waarin je als trainee wordt opgeleid tot specialist in een vakgebied. In het programma van een traineeship staat de combinatie van werken en leren centraal. Zo’n traject kan enkele maanden tot een paar jaar in beslag nemen.”

Voor meer gedetailleerde informatie over traineeships bekijk ook eens onze blog: Een traineeship, wat is dat precies?

ZELF DOEN: voor- en nadelen
Hieronder bespreken we een aantal voor- en nadelen van het zelf opzetten, organiseren en begeleiden van een traineeshipprogramma.

VOORDELEN
+ Je hebt zelf de volledige controle over het programma en de inhoud daarvan en kiest wat belangrijk is voor jouw organisatie.
+ Je kunt zelf de begeleiding van het programma verzorgen.
+ Je bepaalt zelf welke sollicitant geschikt is voor de functie en waarom.

NADELEN
Het werven van goede en geschikte medewerkers kan lastig zijn en is grotendeels afhankelijk van je eigen netwerk en communicatiekanalen.
Het zelf organiseren en begeleiden van traineeships zorgt voor weinig vernieuwing binnen je organisatie. Je deelt je eigen kennis en mist die frisse externe blik die juist zo waardevol kan zijn.
Het kost tijd: niet alleen het opzetten en begeleiden van het traject, maar bijvoorbeeld ook de administratieve rompslomp eromheen.

UITBESTEDEN: voor- en nadelen
Hieronder een aantal voor- en nadelen van het uitbesteden van traineeships aan een externe partij.

VOORDELEN
+ Het traineeshipprogramma wordt opgezet door specialisten en is van hoogstaande kwaliteit en de begeleiding is professioneel én neutraal.
+ Er is (vaak) een brede selectie aan geschikte medewerkers beschikbaar: de externe partij kiest een kandidaat die goed matcht bij jouw organisatie.
+ Alles wordt voor jou geregeld: van begeleiding tot administratie. Dit bespaart je veel tijd.

NADELEN
Het uitbesteden van een traineeship brengt kosten met zich mee. Het is natuurlijk wel belangrijk om deze kosten af te zetten tegen de tijd die het zelf organiseren van een traineeship je kost.
De kwaliteit van het traineeshipprogramma is grotendeels afhankelijk van de partij die je hiervoor inhuurt. Kies daarom altijd voor een professionele samenwerkingspartner met ruime ervaring in het aanbieden van traineeships.

Newskool en traineeships

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat wij als detacheerder organisaties adviseren om traineeships uit te besteden. Wel hangt het van veel factoren af welk traineeship het beste bij jouw organisatie past en hoe we dat het beste vorm kunnen geven. Hier geven we je altijd open en eerlijk advies over.

In het geval van Newskool en de traineeships die we aanbieden, geloven we vooral dat de meerwaarde zit in de medewerkers die wij selecteren. Door de jaren heen hebben we veel ervaring opgedaan met het matchen van de juiste medewerker met de juiste functie. Naast een hoog (analytisch) denkniveau beschikken al onze Newskoolers over uitstekende sociale en communicatieve skills: het Newskool DNA noemen we dat. Daarnaast hebben we een succesvol traineeshipprogramma ontwikkeld waarin werken en leren op een bijzondere manier samenkomen.

Ben jij als organisatie op zoek naar talentvolle en gemotiveerde medewerkers? Newskool detacheert getalenteerde starters op de arbeidsmarkt die fulltime werken en in deeltijd studeren. Benieuwd welke Newskoolers op dit moment beschikbaar zijn voor jouw organisatie of wil je meer weten over onze werkwijze? Bekijk het op hier.