newskool logo
Menu
Apr 2023

Topbaan zonder diploma

De krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt neemt ongekende vormen aan. In vrijwel alle beroepsgroepen hebben werkgevers moeite om nieuw personeel te vinden. Terwijl een aantal jaren geleden relevante werkervaring en het hebben van de juiste diploma’s nog keiharde eisen waren, doen steeds meer werkgevers nu flink water bij de wijn. Uit een recent werkgeversonderzoek van het UWV blijkt zelfs dat 7 op de 10 werkgevers vacatures invullen met kandidaten die niet voldoen aan de functie-eisen. Relevante werkervaring wordt nog maar door 38% van de ondervraagde werkgevers belangrijk gevonden en slechts 41% vindt het hebben van een diploma belangrijk. Maar welke eisen en vaardigheden zijn dan nog wél belangrijk? Hoe kun je als werkzoekende optimaal profiteren van deze ontwikkelingen en kun je met een diploma nog het verschil maken? We zochten het voor je uit.

Vaardigheden en vakkennis

In het werkgeversonderzoek komt naar voren dat bijna alle werkgevers op zoek zijn naar kandidaten met de juiste vaardigheden. Om welke vaardigheden dit precies gaat, hangt vanzelfsprekend af van de baan. Maar sollicitanten met sterke communicatieve en servicegerichte skills die ook nog eens goed thuis zijn in de digitale wereld, doen het momenteel erg goed op de arbeidsmarkt. Verder geeft 61% van de werkgevers aan dat specifieke vakkennis belangrijk is – zelfs belangrijker dus dan een diploma of werkervaring!

Denk jij dat je beschikt over sterke communicatieve en sociale vaardigheden, ben je goed thuis in de digitale wereld en lijkt het je wel wat om carrière te maken in de IT? Dan investeren wij graag in jou! Bij Newskool volg je een (door ons gefinancierde) studie naar keuze, werk je aan je persoonlijke ontwikkeling en doe je werkervaring op in de IT bij toonaangevende opdrachtgevers.

Is dit goed nieuws voor werkzoekenden?

Voor veel werkzoekenden is het een positieve ontwikkeling dat lange lijsten met (soms onmogelijke) functie-eisen tot het verleden behoren. Ook zonder jaren werkervaring of zelfs een diploma, lukt het steeds meer werkzoekenden om een leuke en interessante baan te vinden. Daarnaast zijn specifieke vaardigheden en vakkennis vaak relatief snel aan te leren – je hoeft daar geen jaren voor te studeren. Werkgevers weten dit ook en bieden daarom nieuwe medewerkers leertrajecten en cursussen aan zodat ze al werkend kunnen leren.

Dus ik kan wel stoppen met studeren?

Onze Newskoolers leveren op dagelijkse basis het bewijs dat je ook zonder een diploma succesvol kunt zijn op de werkvloer. Toch als je het ons vraagt, vinden we het behalen van een diploma wél belangrijk. In ons traineeship werken Newskoolers daarom fulltime bij toonaangevende opdrachtgevers en ronden ze altijd in deeltijd een door ons gefinancierde hbo- of wo-studie af. Wij vinden namelijk dat een afgeronde opleiding meer is dan een certificaat van kennis: het is een bewijs van doorzettings- en leervermogen dat je je hele leven bij je draagt. Dus ondanks dat de mogelijkheden op de arbeidsmarkt steeds groter worden, zouden we je toch willen adviseren om nog niet gelijk te stoppen met studeren.

Wat we je wel kunnen adviseren is om werken en studeren te combineren! In het traineeship van Newskool werk je fulltime, met een vast contract en vast salaris, bij toonaangevende opdrachtgevers en rond je in deeltijd een hbo- of wo-studie naar keuze af. Daarnaast investeren we in jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling in de vorm van trainingen en cursussen waar je certificaten voor kunt behalen. Meer weten? Neem gerust contact met ons op. Alvast benieuwd naar ons traineeship? Bekijk hier de vacature.