newskool logo
Menu
Sep 2021

Studerend de zomer door

- Do's and don'ts

Heb je deze zomer herkansingen op de agenda staan, is je scriptie die allang af had moeten zijn nog steeds niet klaar of ligt er nog een stapel ‘vergeten’ verslagen op je te wachten? Dan zit er voor jou niets anders op: studeren in de zomer.

In theorie is de zomer een fijne, rustige periode om je ongestoord te focussen op je studie. Toch wijst de praktijk vaak anders uit. Want, terwijl je Facebook en Instagram zich vullen met jaloersmakende vakantiefoto’s en je op dagelijkse basis ‘terrasje pakken’ verzoekjes krijgt, is de motivatie om te studeren al snel ver te zoeken. Toch sluiten studeren en een leuke zomer elkaar echt niet uit. Er zijn alleen wel een paar do’s en don’ts die je studiesucces deze zomer bepalen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Do’s – voor optimale productiviteit

1. Beloon jezelf

Studeren in de zomer vraagt om motivatie en is daarom veel makkelijker vol te houden als je iets leuks in het verschiet hebt. Beloon jezelf na je studiesessie met een ijsje in de stad of neem na een paar succesvolle studiedagen een dagje vrij en geniet van het mooie weer.

2. Bereid jezelf voor op warm weer

Hou er als zomerstudent rekening mee dat het warm kan worden. Kies daarom bij voorkeur voor een studieplek waar je je hoofd koel houdt. Tijdens het studeren je voeten in een bak koud water zetten doet trouwens ook wonderen.

3. Korte studie-sessies

Ben je snel afgeleid of voel je een motivatiedipje aankomen? Studeer dan in korte sessies. Zet een stopwatch op je telefoon of pak een eierwekker en stel deze in op drie kwartier. Probeer je tijdens deze drie kwartier volledig te focussen en neem daarna een kwartiertje pauze. Je zult zien dat een paar productieve korte sessies vaak beter werken dan een hele dag studeren met halve concentratie.

4. Kies een studieplek die voor jou werkt

De ene student vindt het fijn om in alle rust alleen te studeren, terwijl de ander juist goed werkt in een volle bieb. Probeer een aantal studieplekken uit en bepaal welke plek het beste bij je past. En als dat voor jou op het terras of in het park is, is dat ook prima.

Don’ts – waar de gevaren op de loer liggen

1. Studeren zonder plan

Sommige studenten kiezen ervoor om geen planning te maken, maar gewoon de boeken te pakken als ze daar zin in hebben – het is immers vakantie. Dit is geen verstandige aanpak. Door een goede studieplanning te maken weet je precies waar je aan toe bent en hoeveel vrije tijd je overhoudt.

2. Even snel op de telefoon kijken

Verstop je telefoon tijdens het studeren of gebruik bijvoorbeeld de ‘Offtime app’ om tijdelijk bepaalde apps uit te schakelen en verbied jezelf om op social media te kijken. Daar komen namelijk alle heerlijke zomerfoto’s (zonder jou) voorbij. En dan hebben we het nog niet eens gehad over je vrienden die de hele dag door ‘ga je zo mee naar…’ berichtjes sturen. Concentreer je zonder afleiding van je telefoon, zodat je daarna zelf ook weer andere dingen kunt doen.

3. Ik moet en zal de hele dag studeren

De hele dag studeren is een goed streven, maar werkt in praktijk niet altijd even goed. Kies er in de zomer eerder voor om vroeg op te staan, tot het middaguur hard door te werken en de rest van de dag te genieten van je vakantie. Je verliest op deze manier niet je motivatie en houdt dit veel langer vol.

4. De eenzame zomerstudent

Als iedereen om je heen op vakantie is, krijg je soms het gevoel dat je de laatst overgebleven student op de wereld bent; een anti-productieve, negatieve spiraal is het gevolg. Zoek daarom altijd lotgenoten en ga bijvoorbeeld een ochtend samen studeren en daarna iets leuks doen.


Met deze tips op zak merk je al snel dat studeren in de zomer met de juiste aanpak erg succesvol kan zijn. En na zo’n lange dag studeren, smaakt een welverdiend drankje op het terras dubbel zo lekker!

Heb jij een gouden tip voor studeren in de zomer? Deel die met ons!