newskool logo
Menu
Jan 2024

Starterskit voor je eerste echte baan

“We hebben goed nieuws voor je… Je bent aangenomen! Uit de vele kandidaten hebben we jou gekozen om ons team te komen versterken. Wat ons betreft kun je volgende week al beginnen.” Glimmend van trots hang je de telefoon op: je gaat aan de slag bij je eerste echte baan. Maar al na een dag maakt je euforische gevoel ineens plaats voor de nodige paniek. Ben ik wel klaar voor mijn eerste echte baan? Wat wordt er precies van mij verwacht? En hoe gedraag ik mij eigenlijk op de werkvloer? No stress! Om je goed voor te bereiden op je nieuwe leven in de kantoorjungle, geven we je een aantal gouden tips mee.

Newskool starterskit eerste echte baan

Neem je koffiebeker mee

Je denkt misschien ‘een koffiebeker meenemen, is dat het niveau van deze tips?’ Maar let op: de koffieautomaat is het epicentrum van alle randzaken rondom je werk. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, interne informatie als eerste ontvangen of te weten komen wanneer de volgende borrel is? Bevind je dan met de nodige regelmaat – maak het ook weer niet te bont – in de nabijheid van de koffieautomaat. 

Maak kennis met nieuwe collega's

En als je toch in de rij staat voor een kop koffie of thee, maak dan gebruik van dat moment om je voor te stellen aan een nieuwe collega. Probeer altijd de namen van je collega’s te onthouden en vraag ze ook vriendelijk wat ze doen binnen de organisatie. Ben je geen ster in het onthouden van gezichten of namen? Probeer dan bijvoorbeeld een ezelsbruggetje te bedenken: ‘Koos met de krullen’ en ‘Sanne van sales’. Namen noteren kan natuurlijk ook altijd. Je zult zien dat je indruk maakt als je de volgende keer hun naam nog weet.

Durf te vragen

Wees als nieuwkomer nooit bang om anderen vragen te stellen. Je moet in de eerste periode veel leren en het is meer dan logisch dat je daar de nodige hulp bij kan gebruiken. Bovendien vinden collega’s het vaak helemaal niet erg om hun kennis met je te delen. Extra pluspunt: door vragen te stellen, bouw je sneller een sociale band op met je team.

Basisvaardigheden kantoortaal

Hoe zit het met jouw kennis van kantoortaal? Even een klein testje: het is vrijdagmiddag 4 uur en een collega zegt tegen je: “Kladiladi we gaan naar de vrijmibo!” Enig idee wat je dan moet doen? (Klap die laptop dicht, we gaan naar de vrijdagmiddagborrel). Daarnaast bestaan er nog een hele reeks aan serieuzere kantoortermen, zoals: sparren, een onderwerp parkeren, een klap op iets geven, ergens op schieten, aanhaken, schakelen, aanvliegen of aftikken. Geen idee wat hiermee bedoeld wordt? Maak je niet te druk: voor je het weet spreek ook jij vloeiend kantoortaal.    

Work hard play hard

Naast hard werken, is er in je nieuwe baan ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning. Bij Newskool weten we daar alles van! Zo’n eerste vrijmibo kan best spannend zijn als je nog weinig mensen kent, maar voor je het weet sta je swingend met een drankje op de dansvloer. Borrels en andere bedrijfsuitjes zijn daarnaast de perfecte manier om je collega’s beter te leren kennen in een andere setting dan het kantoor.

Take it easy!

Zeker in de eerste weken van je nieuwe baan komt er veel op je af. Je wordt overladen met informatie, je leert veel nieuwe mensen kennen en zo’n vast werkritme kan ook even wennen zijn. De kans is dan ook groot dat je in deze eerste periode regelmatig na je werk moe neerploft op de bank – dat is meer dan logisch! Het is daarom geen gek idee om je sociale leven tijdelijk op een iets lager pitje te zetten en genoeg rust te pakken om alle nieuwe indrukken te verwerken.

Tip van Newskool: be yourself!

Natuurlijk wil je een sterke eerste indruk achterlaten bij je eerste echte baan. Een goed idee, maar blijf wel altijd jezelf. Jezelf anders voordoen is niet nodig en op lange termijn ook helemaal niet vol te houden. Juist door je eigen identiteit te tonen, met al je sterke en ook minder sterke punten, leren collega’s je echt kennen en open je deuren om verder te groeien in je baan. En vergeet niet: ze hebben niet voor niets voor jou gekozen!    

 

Een vliegende start via Newskool

Leuk en aardig die tips, maar ben jij nog druk op zoek naar je eerste echte baan? Misschien is Newskool wat voor jou! Als Newskooler werk jij fulltime bij toonaangevende bedrijven zoals Nike, Airbus en Danone en volg je in deeltijd een hbo- of wo-studie of begin je aan een nieuwe tweede studie. Door de combinatie van werken en leren, aangevuld met persoonlijke begeleiding en een professioneel ontwikkeltraject, geven we jouw carrière een vliegende start. Meer weten of benieuwd naar het traineeship? Neem gerust contact op of bekijk hier de vacature.