newskool logo
Menu
Jan 2023

Startende Newskooler

- in gesprek met Bryan

Na een afgeronde mbo-studie Media & Design en een uitstapje in de horeca, kwam Bryan vorig jaar bij NewSkool terecht. Zijn motivatie was gelijk duidelijk: hij wilde een stap maken in zijn carrière en aan de slag gaan als IT’er. Het traineeship van NewSkool sloot perfect aan op zijn wensen en hij begon de hbo deeltijdstudie Software Engineering en ging bij klanten van NewSkool fulltime aan de slag om praktijkervaring op te doen. Nu zo’n driekwart jaar later blikken we terug op zijn ervaringen als startende NewSkooler en blikken we vooruit op wensen en dromen als jonge IT professional.

Je hebt nu je eerste opdrachten bij klanten erop zitten, wat heb je gedaan en hoe is dat bevallen?

“Dat klopt, ik heb nu op twee projecten gezeten: een grotere klus en een tijdelijk kleiner project. Bij de eerste opdrachtgever heb ik als IT Support Engineer gewerkt. Op deze afdeling waren wij het eerste aanspreekpunt voor (interne) IT-gerelateerde problemen. Dat was veel bellen en praten met collega’s, ze vriendelijk te woord staan en natuurlijk zo snel mogelijk een oplossing voor hun probleem vinden – een spoedcursus in soft skills kun je wel zeggen. Daarna heb ik nog voor een andere opdrachtgever een tijdelijk project gedaan. Daar hebben we op een afdeling alle vaste werkplekken omgezet naar flexwerkplekken en alles wat daar qua logistiek en techniek bij komt kijken. Ik heb beide projecten met veel plezier afgerond en ik ben inmiddels begonnen aan mijn derde opdracht.”

Is werken in de IT wat je ervan verwacht had?

“Ik heb nu al gemerkt dat ICT een heel breed begrip is. Werken op een ICT-servicedesk is heel wat anders dan code schrijven bijvoorbeeld. En ondanks dat ik uiteindelijk wel echt meer de kant van development op wil, ben ik heel blij met de ervaring die ik opgedaan heb op de servicedesk. Je komt er namelijk al snel achter dat een goede ICT’er over veel meer skills beschikt dan alleen technische kennis. Communiceren, presenteren en effectief samenwerken met collega’s zijn skills die minstens zo belangrijk zijn.”

Hoe zorg je voor een goede balans tussen fulltime werken en deeltijd studeren?

“Inmiddels lukt mij dat heel goed, maar de eerste paar maanden heb ik het wel lastig gehad. Ik doe naast mijn werk en studie ook nog veel andere dingen, plus ik heb natuurlijk ook nog een sociaal leven. Dus zeker de eerste periode maakte ik weleens korte nachten. Wat mij daarin echt heel erg heeft geholpen – hoe simpel het ook klinkt – is om een agenda bij te houden en een goede planning te maken. Binnen NewSkool staat er altijd een Talent Manager voor je klaar om je daarbij te helpen. Ik deel mijn tijd daardoor nu veel efficiënter in en ik leef meer volgens een vast ritme. Dat laatste is zeker voor iemand die uit de horeca komt wel even schakelen, maar het geeft mij veel meer rust en structuur.”

Als je terugblikt op je eerste periode bij NewSkool: wat is er goed gegaan en op welke punten wil je jezelf nog verbeteren?

“Ik kijk heel tevreden terug op de afgelopen periode: ik heb zowel tijdens mijn studie als op de werkvloer veel geleerd en waardevolle ervaringen opgedaan. Ook merk ik dat ik prettig samenwerk met collega’s en mijn afspraken nakom. Wat betreft verbeterpunten: ik zal mezelf op communicatief vlak nog wel verder willen ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van taalbeheersing en presentatie (van mijzelf) denk ik dat ik nog wel stappen kan zetten. Zo vind ik intakegesprekken nog altijd best spannend en twijfel ik soms of ik in een eerste gesprek echt goed kan laten zien wie ik ben en wat ik kan.”

Zie je jezelf in de toekomst blijven werken als IT professional?

“Zeker. Ik heb zelfs al een vrij duidelijk beeld wat ik in de toekomst wil. Ik wil heel graag de kant van ‘DevOps’ op. Dit is een ontwikkelmethode voor bijvoorbeeld software en applicaties waarin verschillende disciplines binnen de ICT slim samenwerken om tot een zeer compleet eindproduct te komen. Binnen DevOps is goede communicatie tussen collega’s, maar ook met klanten, essentieel voor succes. Het traineeship van NewSkool, waarin het ontwikkelen van professionele soft skills erg veel aandacht krijgt, sluit daar heel goed op aan. En de technische kennis van code en development leer ik tijdens mijn studie en op de werkvloer – dé perfecte combinatie dus!”

Laat jij graag een frisse wind door je organisatie waaien en lijkt het je interessant om medewerkers uit generatie Z in te huren? Wij helpen je graag! Bekijk in ons aanbod alvast welke Newskoolers op dit moment beschikbaar zijn voor jouw organisatie. Heb je nog vragen voor ons? Neem dan contact op met Renée of Bram!