newskool logo
Menu
Mar 2022

Soft skills IT

4 essentiële soft skills voor succesvolle IT’ers

Stel je bent als organisatie op zoek naar een goede IT’er om jouw team te komen versterken. Waar kijk je dan bij het selecteren van een geschikte medewerker het eerst naar? De kans is groot, want dat doen de meeste organisaties, dat je eerst kijkt naar de kennis en kunde van de kandidaat: de zogeheten ‘hard skills’. Deze zijn natuurlijk belangrijk, maar staar je er niet blind op. Het hebben van de juiste ‘soft skills’ is namelijk minstens net zo belangrijk om succesvol te zijn in de IT, zeker nu steeds meer processen geautomatiseerd worden. Om je een beeld te geven welke soft skills tegenwoordig essentieel zijn in de IT, zetten we er 4 voor jou op een rijtje.

Soft skills IT

1. Communicatieve skills

Het hebben van uitstekende communicatieve vaardigheden is een soft skill die in toenemende mate belangrijk is voor IT’ers. Vroeger begaven IT’ers zich binnen organisaties vaak op een eiland en communiceerden ze weinig met andere afdelingen. Dat is tegenwoordig wel anders: de IT-afdeling begint voor veel organisaties een steeds centralere rol in te nemen en is nauw verweven met andere afdelingen. Het is dan ook de uitdaging voor IT’ers om met iedereen in contact te blijven en technische begrippen, systemen of analyses te vertalen naar ‘normale mensentaal’. Uitstekende communicatieve skills zijn hierbij een vereiste.

2. Samenwerken in een team

Als IT’er werk je bijna altijd in een team. Samen ga je bijvoorbeeld de wens van een klant vertalen naar een slimme software-oplossing. Eigenschappen waar je een echte teamspeler aan herkent, zijn de eerder genoemde communicatieve vaardigheden, maar bijvoorbeeld ook loyaliteit en betrokkenheid. Je zoekt iemand die feeling heeft met de werkvloer en zijn collega’s. Een teamspeler is ook iemand die enerzijds de tijd neemt om anderen te helpen, maar anderzijds ook zelf aan de bel durft te trekken wanneer hij of zij er even niet uitkomt.

3. Creativiteit

Creativiteit is misschien niet de eerste skill waar je aan denkt bij IT’ers. Toch is het vinden van creatieve oplossingen voor problemen een zeer waardevolle soft skill om te hebben binnen de IT. IT’ers worden namelijk op dagelijkse basis geconfronteerd met uitdagende problemen waar het antwoord niet altijd van voor de hand ligt. Medewerkers met een hoog creatief denkvermogen kunnen ‘out of the box’ denken en met verrassende oplossingen komen.

4. Leiderschap

Binnen de IT is het kunnen tonen van leiderschap en de juiste mensen met je meekrijgen een essentiële skill om te hebben. Een medewerker die leiderschap toont, durft beslissingen te nemen en heeft een duidelijk doel voor ogen. Wij geloven dat een goede leider iemand is die zichzelf, met al zijn sterke en zwakke punten, door en door kent, oog heeft voor anderen en zijn of haar enthousiasme op een natuurlijke manier over weet te brengen op het team.

Soft skills als basis voor succes

Binnen Newskool spelen soft skills bij het selecteren van onze medewerkers een grote rol. Sterker nog: wij vinden het hebben van de juiste soft skills belangrijker dan diploma’s, werkervaring of andere hard skills. Wij selecteren enthousiaste, sociale, leergierige, communicatief zeer sterke medewerkers met een hoog werk- en denkniveau. Als de basis goed is, volgt de technische kennis namelijk vanzelf. Ook tijdens onze traineeships blijven we aandacht besteden aan soft skills in de vorm van een persoonlijk ontwikkeltraject. Hierin komen onderwerpen zoals presenteren, leiderschap, samenwerken en conflicthantering aan bod.

Benieuwd welke Newskoolers op dit moment beschikbaar zijn of wil je meer weten over onze werkwijze? Bekijk het hier.

Heb je interesse of direct wat vragen? Neem dan contact op.