newskool logo
Menu
Sep 2021

Online solliciteren

- do's and don'ts

Een jaar geleden konden we ons nauwelijks voorstellen dat het merendeel van de sollicitaties tegenwoordig online plaatsvindt. Ondanks dat online solliciteren niet iets nieuws is, gaven verreweg de meeste werkgevers de voorkeur aan een fysieke ontmoeting. Een moment om elkaar de hand te schudden, recht in de ogen aan te kijken en met een kop koffie in de hand een rondje over de werkvloer te lopen.

Sinds de intrede van het coronavirus ziet de wereld van het solliciteren er heel anders uit. Als je nu gaat solliciteren op een nieuwe baan is de kans groot dat het online plaatsvindt. Om ervoor te zorgen dat je ook online net zo’n sterke eerste indruk achterlaat als in het ‘echt’, geven we je graag de do’s en don’ts van online solliciteren.

Dont’s

1. Online solliciteren in je pyjama

Het grote voordeel aan vanuit huis solliciteren, is dat je gewoon je pyjama of huispak aan kan laten. Of toch niet? Nee, dat is niet verstandig. Voor online solliciteren geldt precies dezelfde stelregel als voor ‘offline’ solliciteren: kleed je voor de baan die je wilt! Het voelt misschien vreemd om je thuis in een net pak te hijsen en achter je scherm te gaan zitten, maar het is wel de verstandigste keuze.

2. Niet representatieve profielfoto’s

Stel je wordt uitgenodigd om een sollicitatiegesprek te voeren via Skype. Járen geleden heb je een keer een account aangemaakt en deze toentertijd gekoppeld aan je Facebook. Nietsvermoedend start je het gesprek met je potentiële nieuwe werkgever, tot je plots een oude Facebook profielfoto op het scherm ziet verschijnen: een minstens 10 jaar oude foto waar je met een drankje in je hand op de kop in een boom hangt ergens in Spanje. Een beetje jammer! Check daarom altijd van tevoren of er nog oude profielfoto’s op accounts rondzwerven en pas ze eventueel aan.

3. Spiekbriefjes

Het is voor online sollicitanten erg verleidelijk om overal papiertjes en spiekbriefjes neer te leggen – je gesprekspartner ziet het immers toch niet. Maar doe dit niet! Bedenk voor het gesprek goed wat je wilt zeggen, maar laat het gesprek zelf op een spontane manier verlopen. Spiekbriefjes leiden je alleen maar af en zeker als je tekst gaat voorlezen, komt het heel onnatuurlijk over.


Do’s

1. Check, check, dubbelcheck

Je wilt je tijdens je online sollicitatie volledig focussen op het gesprek en niet afgeleid worden door technische gebreken. Test daarom altijd goed je internetverbinding, je microfoon en de kwaliteit van je beeld. Je kunt dit gemakkelijk testen door bijvoorbeeld een vriend of vriendin te bellen en te checken of alles goed werkt. En als je je vriend of vriendin toch aan de lijn hebt, kun je gelijk je sollicitatie even oefenen. .

2. Creëer een rustige setting

Het is ontzettend belangrijk dat je tijdens je online sollicitatiegesprek zo min mogelijk afgeleid wordt door je omgeving. Katten, kinderen, vrienden, maar ook je mobiele telefoon, moeten het echt even zonder jou zien te redden. Zorg er daarnaast voor dat je huis of kamer netjes opgeruimd is, dit zorgt voor rust in je hoofd.

3. Non-verbaal communiceren

Zoals je misschien weet verloopt een groot deel van face-to-face communicatie, non-verbaal. Het gevaar van het voeren van een online sollicitatie is dat je dit uit het oog verliest. Op een bepaald moment heb je niet meer door dat je in beeld bent en zak je net wat verder weg in je stoel of geef je geen luistersignalen meer af aan je gesprekspartner. Probeer je daarom altijd bewust te zijn dat je in beeld bent. Neem een actieve houding aan en kijk regelmatig even recht in de camera, zo zoek je online oogcontant.

Newskool detacheert medewerkers bij uiteenlopende opdrachtgevers. In onze traineeships werk je fulltime en rond je in deeltijd een hbo- of wo-studie af. Meer weten? Neem contact met ons op!

Benieuwd naar onze traineeships? Bekijk ze hier.