newskool logo
Menu
Sep 2023

Newskooler in beeld Pieter

Een aantal jaren terug in de tijd: na meerdere onafgemaakte studies was voor Pieter(29) de maat vol. Het studentenleven was een prachtige periode vol gezelligheid, nieuwe ervaringen en vriendschappen voor het leven, maar de drang naar meer structuur nam steeds verder toe. Net als de wens om uiteindelijk toch een studie af te ronden. Pieter kwam via een bekende bij Newskool terecht, waar hij kort daarna aan de slag ging. Een aantal jaren later heeft hij het studentenhuis ingeruild, is hij fulltime aan het werk en rondt hij deze zomer zijn studie Business IT & Management af. In de afgelopen periode heeft Pieter een indrukwekkend cv opgebouwd. In gesprek met Pieter praten we over zijn loopbaan en komen we te weten wat hij door de jaren heen geleerd heeft.

Pieter, je hebt de afgelopen jaren veel grote organisaties van binnen gezien, hoe heb je dat ervaren?

“Dat klopt: ik heb onder andere gewerkt bij Rijkswaterstaat, de Gemeente Amsterdam, Endemol, de Sociale Verzekeringsbank en mijn laatste opdrachtgever was BNG Bank, waar ik tweeënhalf jaar werkte als IT Business Analist. Mijn werkzaamheden bij deze verschillende opdrachtgevers zijn heel uitlopend geweest, maar wel altijd IT-gerelateerd, bijvoorbeeld op een ‘skilled IT servicedesk’. Het was voor mij een erg leerzame ervaring om voor zo veel verschillende organisaties te mogen werken. Iedere opdrachtgever is anders. Ik heb altijd geprobeerd om op mijn eigen wijze van meerwaarde te zijn voor opdrachtgevers.”

Over die laatste opdrachtgever, wat doet een IT Business Analist precies?

“Bij BNG bestond mijn werk als business analist uit twee hoofdtaken. De eerste was functioneel beheer, waarin ik verantwoordelijk was voor diverse IT-systemen. Het was mijn taak om de functionele mogelijkheden van applicaties te analyseren en steeds te kijken waar het beter kon. Tijdig inspelen op veranderingen en constant de applicaties en software blijven testen, was hierin cruciaal. Onder het functionele beheer viel ook het verwerken van input vanuit de business en het trainen van medewerkers.

Daarnaast voerde ik bij BNG veel projectmatig werk uit. Dit begon altijd met een wens vanuit de business, bijvoorbeeld om een bepaald (IT) proces efficiënter in te richten. Dat leidde bijvoorbeeld naar een onderzoek en vaak naar de implementatie van het nieuwe IT-systeem.

Terugkijkend op afgelopen jaren, waar ben je dan trots op?

“Toen ik bij Newskool binnenkwam en begon aan mijn eerste klus was ik een stuk onzekerder dan ik nu ben. Ergens diep van binnen kende ik mijn kwaliteiten wel en wist ik dat ik veel in mijn mars heb, maar soms overheerste de onzekerheid. Daar heb ik nu geen last meer van. Ik heb geleerd dat als ik een visie heb, ik die mag uitspreken, ook als niemand het met mij eens is. Het zelfvertrouwen dat ik nu heb om dat te doen, maakt mij trots.”

En wat heb je geleerd?

“Ik heb geleerd om de wensen vanuit een medewerker of de business te vertalen naar een IT-oplossing. Op een gegeven moment leer je om te kijken naar de vraag achter de vraag. Er is vaak vanuit de medewerker al een beeld wat de oplossing is, maar dat beeld klopt niet altijd. Aan mij dan de taak om het probleem goed te analyseren en te komen met een oplossing op maat – het liefst eentje die nog beter voor ze werkt dan ze zelf in hun hoofd hadden.

Daarnaast heb ik mij de afgelopen jaren veel IT-systemen en technieken eigen gemaakt. Vooral de grotere projecten heb ik als heel leerzaam ervaren. Door in een team samen te werken en verschillende agile-methodieken zoals scrum toe te passen, leer je van begin tot eind hoe de implementatie van een nieuw IT-systeem tot stand komt.”

Wat zijn je wensen voor de toekomst?

“Natuurlijk heb ik wensen voor de toekomst en fantaseer ik soms waar ik over 10 jaar sta, maar op het moment focus ik mij vooral op één wens en dat is mijn studie afronden. Ik zou echt superblij zijn als ik dat papiertje straks op zak heb. Gelukkig gaat het de goede kant op en als alles meezit ben ik na de zomer klaar. Daarna heb ik er alle vertrouwen in dat er iets moois op mijn pad komt.”

Tijdens het traineeship bij Newskool ontwikkel jij je in razend tempo. Je doet werkervaring op én behaald je diploma. Ben jij een starter op de arbeidsmarkt en spreekt het traineeship, waarin je fulltime werkt en in deeltijd een hbo- of wo-studie afrondt, jou aan? Neem dan gerust contact met ons op! Meteen solliciteren? Dat kan hier.