newskool logo
Menu
Nov 2021

IT trends

- Dit zijn de vijf belangrijkste IT trends van dit moment

Technologie ontwikkelt zich in een razend tempo. Maar hoe kies je welke technologische ontwikkelingen welke IT-trends voor jouw organisatie belangrijk zijn?

de belangrijkste IT trends van dit moment

1. De opkomst van AI

De term AI (artificiële intelligentie) heb je vrijwel zeker voorbij horen komen. Ook voor organisaties worden AI-toepassingen steeds toegankelijker. Denk hierbij aan finance systemen die data analyseren en patronen herkennen of ongebruikelijke transacties op kunnen sporen. Maar je ziet AI bijvoorbeeld ook terug in chatfuncties op websites, waar chatbots geautomatiseerd antwoord geven op vragen.

2. Remote werken

Door de coronacrisis kwamen de ontwikkelingen op het gebied van remote werken in een stroomversnelling. Samenwerken in een digitale werkomgeving, waarbij het niet uitmaakt vanaf waar je werkt, zal de komende jaren zeker een trend blijven. Het is daarom belangrijk om al je werkprocessen digitaal in te richten zonder dat dit ten koste gaat van de efficiëntie.

3. ‘Cloud’ is het codewoord

Een IT-trend die naadloos aansluit op remote werken, is werken vanuit een cloud. Steeds meer software wordt ‘cloud-based’ aangeboden. Dit betekent dat data niet centraal opgeslagen wordt, maar voor iedereen binnen de organisatie online beschikbaar is. Dit maakt organisaties vaak flexibeler en de gebruikerservaring van medewerkers en klanten neemt toe. En ondanks dat je weleens hoort van grote datalekken (dit kan helaas voorkomen) is het opslaan van data in de cloud over het algemeen veel veiliger dan het centraal opslaan van data.

4. Software koppelen

Vroeger gebruikten organisaties verschillende software voor verschillende digitale processen. Ze hadden een los boekhoudpakket, een aparte agenda en een eigen e-mailsysteem. De trend is nu om zoveel mogelijk software aan elkaar te koppelen, zodat er één groot digitaal ecosysteem ontstaat waarin alle software met elkaar communiceert. Denk je nu ‘vroeger?’, wij werken nog altijd met losse systemen. Dan is het wellicht tijd om te kijken hoe je verschillende bedrijfsprocessen op een slimme manier aan elkaar kunt koppelen.

5. Gebruikerservaring

Met een druk op de knop bestellen we online eten, regelen we onze bankzaken of zetten we thuis de verwarming alvast aan als we onderweg zijn. In ons dagelijkse leven profiteren we optimaal van technologie en hebben we inmiddels een flinke standaard opgebouwd als het gaat om digitaal gemak en gebruiksvriendelijkheid. Op de werkvloer verwachten we niets anders en werken we graag met vlotte en gebruiksvriendelijke software.

En dan is er (helaas) nog een trend…

Deze laatste IT-trend is je waarschijnlijk niet ontgaan: er heerst een tekort aan IT-ers. En dat tekort gaat de komende tijd alleen maar toenemen. Het vinden van goed IT-personeel is daarom op z’n zachtst gezegd, niet gemakkelijk. Gelukkig hebben wij van Newskool IT-ers beschikbaar die gelijk aan de slag kunnen. Onze Newskoolers werken fulltime bij opdrachtgevers, terwijl ze ondertussen in deeltijd werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en het behalen van hun hbo- of wo-diploma. Wij zorgen ervoor dat we een IT-er met de juiste vaardigheden en capaciteiten matchen met jouw organisatie.


Newskool detacheert medewerkers bij uiteenlopende opdrachtgevers. Ben je benieuwd naar de beschikbare servicedeskmedewerkers IT voor jouw organisatie of wil je meer weten over onze werkwijze? Bekijk werken met Newskool. Wil je meer weten over de ervaringen van een IT servicedesk medewerker in de praktijk? Bekijk dan ook eens deze blog.