newskool logo
Menu
Jun 2023

Een tweede kans voor

Een tweede kans voor ‘schoolverlaters’

Uit de meest recente cijfers blijkt dat meer dan 24.000 leerlingen tussen de 12 en 23 jaar zonder havo-, vwo- of mbo-2-diploma het onderwijs verlaten. Dat is helaas een flinke stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, geeft aan dat de coronacrisis en de bijbehorende lockdowns deze stijging deels verklaren, maar hij wijst ook terecht op een toename van mentale problemen bij studenten die de kans vergroten op voortijdig schoolverlaten. Tot zover het slechte nieuws, want gelukkig krijgen schoolverlaters steeds vaker een tweede kans. Dit komt door het groeiende aanbod aan zogeheten ‘sociale ondernemingen’ die schoolverlaters helpen en begeleiden om zonder diploma de arbeidsmarkt in te stromen.

Schoolverlaters zijn niet lui en dom

Een echt positief imago hebben schoolverlaters niet. Ze krijgen regelmatig de stempel ‘lui’, ‘dom’, of zelfs ‘probleemjongere’ opgedrukt – vaak ten onrechte. De reden dat ze vroegtijdig hun school verlaten, ligt namelijk meestal niet aan een gebrek aan capaciteiten of talent. Sommige jongeren passen gewoon niet zo goed in het onderwijssysteem, hebben een moeilijke thuissituatie of ervaren mentale problemen. Het is dus vaak niet zo dat ze niks willen doen, maar op dat moment is school even niet de juiste plek voor ze. Zelf gebruiken we de term ‘schoolverlaters’ daarom liever niet en vinden we ‘carrièreswitchers’ bijvoorbeeld al veel passender.

Wat zijn de nieuwe kansen voor schoolverlaters?

Er ontstaan steeds meer sociale ondernemingen die slim inspelen op deze groeiende groep jongeren en ze een baan/werktraject aanbieden, zodat ze al werkend kunnen leren. Hiermee geven ze enerzijds deze kwetsbare groep jongeren toekomstperspectief en helpen ze anderzijds werkgevers, die in deze huidige krappe arbeidsmarkt schreeuwen om nieuw talent, aan personeel. Het mooie voor de schoolverlaters is dat er steeds meer van deze sociale ondernemingen/initiatieven ontstaan die serieuze, uitdagende banen in tal van sectoren aanbieden: van marketing tot IT.

De schoolverlaters die op dit moment via sociale ondernemingen een tweede kans op de arbeidsmarkt krijgen, pakken deze vaak met beide handen aan. Ze leveren het bewijs dat je ook zonder diploma jezelf kunt blijven ontwikkelen en van meerwaarde kunt zijn op de werkvloer. Wat deze groep bijvoorbeeld interessant maakt voor werkgevers, is dat ze over het algemeen heel digitaal vaardig zijn. Sommige schoolverlaters zijn bijvoorbeeld zonder dat ze het zelf doorhebben al bijna social media experts.

Is een diploma dan nog wel van belang?

Nu dit zo’n succes blijkt te zijn, begin je je af te vragen of niet beter alle scholieren kunnen stoppen met hun opleiding en lekker aan het werk kunnen gaan. Zo werkt het toch niet helemaal. Een diploma is nog altijd een zeer waardevol bewijs van doorzettings- en leervermogen dat je je hele leven bij je draagt en ook vaak nog een vereiste om in aanmerking te komen voor een baan. Ook zijn niet alle vakgebieden even geschikt voor deze nieuwe vorm van werken. Meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan ook eens onze blog: Een topbaan vinden zonder diploma en werkervaring?

Schoolverlater en tóch een diploma

Ook bij Newskool komen veel jongeren zonder diploma binnen. Onze doelgroep is niet jongeren die hun middelbare school verlaten, maar wel studenten die om verschillende redenen nog geen diploma op zak hebben. Ze hebben bijvoorbeeld een verkeerde studiekeuze gemaakt of ze vinden het lastig om fulltime in de schoolbanken door te brengen. In ons traineeship werken deze Newskoolers fulltime op IT-gerelateerde afdelingen van toonaangevende opdrachtgevers en ronden ze in deeltijd een door ons gefinancierde hbo- of wo-studie af. Zo zorgen we ervoor dat ze zeer waardevolle werkervaring op kunnen doen, maar ondertussen ook (alsnog) een diploma behalen.