newskool logo
Menu
Jan 2024

Diversiteit op de werkvloer

Zo deal je met culturele diversiteit op de werkvloer

Onze maatschappij is een samensmelting van tal van verschillende culturen die allemaal op hun eigen unieke wijze invloed uitoefenen op onze samenleving. Deze culturele diversiteit geeft ons land kleur en zorgt ervoor dat mensen met verschillende achtergronden van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren. Als organisatie doe je er goed aan – we leggen je later uitgebreid uit waarom – om ook op de werkvloer te zorgen voor voldoende culturele diversiteit. Bestaat jouw personeelsbestand bijvoorbeeld grotendeels uit oude, grijze mannen? Dan kunnen we nu al verklappen dat er iets fout gaat.

Wat is culturele diversiteit?

De betekenis (aldus het woordenboek) van culturele diversiteit is: “Het bestaan van een verscheidenheid aan etnische of culturele achtergronden binnen een samenleving.” Culturele diversiteit is niet de enige vorm van diversiteit die we kennen. De term wordt dan ook vaak in één adem genoemd met andere vormen van diversiteit en zoals gender, leeftijd, religie en seksuele geaardheid.     

Waarom is culturele diversiteit op de werkvloer belangrijk?

Maar waarom is het als organisatie belangrijk dat je personeel een afspiegeling van de samenleving is? Als die oude grijze mannen waar we het eerder over hadden prima functioneren, is het dan wel nodig om te investeren in culturele diversiteit? Om deze vraag te beantwoorden zetten we 3 voordelen van culturele diversiteit op de werkvloer voor je op een rijtje.

1. Het stimuleert creativiteit en innovatie

Hoe hoger de culturele diversiteit binnen je organisatie is, hoe meer ideeën en verschillende perspectieven er ontstaan en hoe succesvoller je team wordt. Zie het als een voetbalteam: met 11 verdedigers kom je niet tot scoren, je mist een middenvelder die overzicht kan bewaren, een flamboyante vleugelspeler en een slimme spits. Door mensen met verschillende achtergronden en culturen samen te brengen, creëer je een voedingsbodem voor creativiteit en innovatie. Zeker als het aankomt op het bedenken van nieuwe ideeën of het vinden van out-of-the-box oplossingen voor problemen doe je je voordeel met een cultureel divers team.

2. Het maakt je aantrekkelijker

Een cultureel diverse organisatie is in de regel ook een inclusieve organisatie. Dat zorgt intern voor een fijne bedrijfscultuur en extern voor een positief imago. Daarnaast trekt een werkomgeving die cultureel divers is, vaak een bredere groep sollicitanten aan met uiteenlopende achtergronden en kwaliteiten. 

3. Word succesvoller   

Last but not least: meerdere onderzoeken tonen aan dat bedrijven en organisaties met voldoende culturele diversiteit op de werkvloer succesvoller zijn en een hogere omzet hebben. Naast etnische en culturele diversiteit spelen factoren zoals een goede man/vrouw verhouding (zeker in topfuncties) daar ook een belangrijke rol bij. Investeren in culturele diversiteit is dus zeker niet alleen een ‘imago-dingetje’ zoals sommige organisaties helaas nog steeds denken: het maakt je succesvoller, winstgevender en leuker.

Verschillende soorten diversiteit

Zoals we al kort noemden, is culturele diversiteit niet de enige vorm van diversiteit. Wil je als organisatie een inclusief (personeels)beleid voeren, is het verstandig om de verschillende vormen van diversiteit in onze samenleving te kennen. Je kunt dan naast culturele diversiteit denken aan: gender, leeftijd, LGBTQ+, werknemers met lichamelijke beperkingen en neurodiversiteit. Dit betekent trouwens niet dat je als organisatie paniekerig op zoek moet naar personeelsleden uit al deze categorieën – het is geen ‘diversiteitsbingo’. Maar je kunt diversiteit met goed beleid wel bevorderen en bijvoorbeeld bewustwording creëren over bewuste en onbewuste vooroordelen.

Goede voorbeelden van culturele diversiteit op de werkvloer

Er zijn in Nederland tal van organisaties die zich inzetten op het gebied van culturele diversiteit en daarmee het goede voorbeeld geven. Een voorbeeld van zo’n organisatie is ABN AMRO. Zij zijn onder andere onderdeel van het landelijke initiatief ‘De Kleurrijke Top 100’, een lijst van de meest kleurrijke personen in ons land die het verschil weten te maken. Ook hebben ze meerdere landelijke campagnes opgezet om culturele diversiteit te promoten en zetten ze succesvol rolmodellen en ambassadeurs in om anderen te inspireren. Of neem bijvoorbeeld de NS: zij delen tijdens congressen actief informatie over hun diversiteitsbeleid, zodat anderen ervan kunnen leren. Ook werken ze samen met veel andere organisaties die culturele diversiteit stimuleren en bieden ze intern tal van trainingen aan zoals een masterclass intercultureel coachen en training in multicultureel vakmanschap.

Newskool - pick your talent!

Ook voor Newskool is culturele diversiteit en inclusiviteit een speerpunt. Door de jaren heen hebben we tal van talentvolle IT-professionals opgeleid en begeleid met uiteenlopende culturele achtergronden. Wij selecteren enthousiaste, ambitieuze starters op de arbeidsmarkt met een persoonlijk – en dus niet cultureel – profiel dat bij ons past. Benieuwd welke Newskoolers op dit moment beschikbaar zijn voor jouw organisatie? Bekijk hier ons aanbod en neem voor vragen of interesse gerust contact op met Renée of Bram.