newskool logo
Menu
Aug 2022

Developers zonder werkervaring aannemen

Organisaties zijn terughoudend bij het aannemen van IT-ers zonder werkervaring. Is gebrek aan kennis de enige reden of spelen andere motieven ook een rol?

Als Talent Manager bij Newskool en met zelf de nodige ervaring binnen IT-projecten, viel het Olof op dat organisaties erg terughoudend zijn bij het aannemen van IT-ers zonder werkervaring. Is gebrek aan kennis hiervoor de enige reden of spelen andere onderlinge motieven ook een rol?

 Developers zonder werkervaring aannemen

Olof besloot het uit te zoeken en schreef voor zijn studie Commerciële Economie een scriptie over dit onderwerp, toegespitst op IT-developers. We gaan met hem in gesprek over zijn onderzoek, bespreken kansen voor organisaties en leggen uit welke rol Newskool hierin kan spelen.

Waarom wilde je juist dit onderwerp onderzoeken?

“Er is een problematisch tekort aan developers in ons land, dat is geen nieuws – ook niet voor organisaties die een vacature voor een developer open hebben staan. En toch zijn veel organisaties voorzichtig met het aannemen van developers zonder werkervaring, ondanks dat ze misschien wel de kennis, kunde en vooral de potentie hebben om goede developers te worden. Ik ben de afgelopen jaren vaak benieuwd geweest wat daarvan de onderliggende motieven waren voor organisaties. Dit bracht mij op het idee om mijn scriptie over dit onderwerp te schrijven. Inmiddels zet ik de laatste puntjes op de i van de scriptie en kan ik binnenkort mijn conclusies delen.”

Maar vind je het niet logisch dat organisaties zoeken naar mensen met kennis en ervaring?

“Dat organisaties zoeken naar mensen met kennis, vind ik meer dan logisch: zonder kennis word je geen developer. Maar de vraag of je hier per se ervaring voor nodig hebt, vind ik een ander verhaal. Neem ons van Newskool: wij hebben zeer getalenteerde medewerkers in dienst die bijvoorbeeld al meerdere jaren studeren voor software developer en certificaten hebben behaald. Zij kunnen, ondanks dat ze nog weinig of geen werkervaring hebben, van grote meerwaarde zijn voor organisaties: bijvoorbeeld door (tijdrovende) taken van seniors uit handen nemen.”

Waarom zijn organisaties volgens jou zo voorzichtig met het aannemen van developers zonder werkervaring?

“Uit mijn onderzoek blijkt dat hier meerdere redenen voor zijn, maar wat zeker meespeelt is dat ze het als een risico ervaren: werkervaring geeft zekerheid. Wel zie je hierin een voorzichtige verschuiving. Zo zie je bijvoorbeeld dat er steeds meer oog is voor ‘soft skills’ in plaats van alleen maar te kijken naar ‘hard skills’. Het wordt daarnaast, door het blijvende en groeiende tekort aan goede ICT’ers, steeds lastiger voor organisaties om hoge eisen te blijven stellen. Uiteindelijk zullen zij ook water bij de wijn moeten doen en bijvoorbeeld getalenteerde developers zonder veel ervaring ook een kans moeten geven.”

In hoeverre denk jij dat soft skills zoals persoonlijkheid bepalend zijn voor succes als developer?

“Ik denk dat soft skills zoals persoonlijkheid, maar bijvoorbeeld ook communicatief vermogen, essentieel zijn voor goede developers. Hard skills kun je leren, maar iemands persoonlijkheid verander je niet zomaar. De developer van vandaag de dag is veel meer dan een techneut die verscholen achter zijn computer code typt. Het is iemand die perfect samen kan werken in een team en beschikt over alle soft skills die daarbij komen kijken.”

Hoe kan Newskool het verschil maken voor organisaties?

“Newskoolers worden geselecteerd op een juiste mix van soft skills in combinatie met een drive om zich constant te blijven ontwikkelen. Het is als fieldmanager geweldig om te zien hoe snel een Newskooler binnen een organisatie stappen maakt. Daarnaast is Newskool groot genoeg om samenwerkingen met toonaangevende organisaties aan te gaan, maar toch klein genoeg om het persoonlijk te houden. Er heerst binnen Newskool een sfeer waarin iedereen gelijk is en elkaar graag wil helpen. Dat is natuurlijk fijn voor ons als medewerkers, maar ook organisaties waarderen deze persoonlijke aanpak – en dat is mooi om te zien!”

Benieuwd wat Newskool voor jou als organisatie kan betekenen? Neem contact op.