newskool logo
Menu
Jan 2024

De zin en onzin van een loopbaancoach

Is dit nu echt de baan van mijn leven? Benut ik mijn talenten wel voldoende op de werkvloer? Ga ik eigenlijk nog wel met plezier naar mijn werk? Hoe zorg ik voor een goede werk-privébalans? Is het normaal dat ik mijn baas een zeurkous vind? Riskeer ik een burn-out als ik zo hard door blijf werken? Of moet ik misschien toch een biodynamische zorgboerderij beginnen in Portugal? Gedurende je loopbaan is de kans groot dat je jezelf een of meerdere van deze vragen stelt. Is dat iets om wakker van te liggen? Liever niet! Twijfels en vragen gedurende je loopbaan zijn namelijk een heel normaal onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling. Denk je nu: fijn om te weten, maar ik zit toch echt met mijn handen in het haar. Gelukkig kun je altijd een professionele loopbaancoach inschakelen om jou te helpen met het maken van een loopbaankeuze die bij jou past. Wat daar de voor- en nadelen van zijn, leggen we je graag uit.

De voordelen en nadelen van een loopbaancoach

Wat doet een loopbaancoach?

Een loopbaancoach geeft loopbaanadvies en helpt je om jouw loopbaanpad vorm te geven. Aan de hand van jouw persoonlijke profiel en je wensen maakt een loopbaancoach samen met jou een plan van aanpak. Dit begint altijd met een gesprek en wordt vaak opgevolgd door oefeningen waar je zelf mee aan de slag kunt. Ook een persoonlijk ontwikkelplan, waarin concrete actiepunten staan die jou helpen om de juiste stappen te zetten in je loopbaan, is vaak een onderdeel van het traject. Loopbaancoaching wordt door mensen in alle fases van hun carrière als hulpmiddel ingezet: van starters op de arbeidsmarkt, werknemers die te maken krijgen met ontslag of een burn-out tot ervaren leidinggevenden die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.

De voordelen van een loopbaancoach

1. Herontdek jezelf

Niemand kent jou beter dan jijzelf… toch? Ondanks dat we vaak denken dat we onszelf door en door kennen, leren veel mensen tijdens een loopbaancoachingstraject nieuwe dingen over zichzelf. Een loopbaancoach, met een professionele externe blik en de juiste tools, helpt jou om je sterke punten, waarden, dromen en passies te (her)ontdekken. Dit kan leiden tot waardevolle, soms zelf levensveranderende inzichten

2. Doelen stellen

Wanneer je weet wie je bent en wat je wilt, kun je je wensen vertalen in grote en kleinere doelstellingen. Een loopbaancoach helpt je met het maken van deze doelstellingen en is een goede stok achter de deur om ook daadwerkelijk actief met je doelen aan de slag te gaan.

3.Verder kijken dan je werk

Werk en privé zijn lastig van elkaar te scheiden: je voorkomt bijna niet dat je werkgerelateerde beslommeringen mee naar huis neemt en vice versa. Een loopbaancoach kijkt dan ook graag verder dan alleen je werkende leven. Zo kan het herstellen van een gezonde work-life balance bijvoorbeeld zorgen voor minder stress en meer plezier op je werk.

De nadelen van een loopbaancoach

1. De ene coach is de andere niet

Je kunt het tegenwoordig zo gek niet bedenken of je kunt er een coach voor vinden. Omdat ‘coach’ geen beschermde titel is, kan ook jij vandaag nog een coach worden – gewoon een gratis stukje loopbaanadvies. Gelukkig bestaan er naast de nodige kwakzalvers ook voldoende professionele en gekwalificeerde loopbaancoaches. Zijn de beloften van een coach te mooi om waar te zijn, zoek dan liever nog even verder.

2. Kosten

Een loopbaancoach kost zo’n € 70 tot € 250 per uur: geen goedkope hobby dus. In veel gevallen kan je werkgever de kosten (of een deel ervan) op zich nemen. Maar wanneer dat niet het geval is, kan de drempel voor veel mensen hoog zijn om met een loopbaancoach aan de slag te gaan.

3. Geen succesgarantie

Loopbaancoaching biedt geen gegarandeerd succes. Terwijl de één een supersuccesvolle carrièreswitch maakt, gaat de ander na het volgen van een traject nog steeds met tegenzin naar zijn werk. Er zijn veel factoren, onder andere ook externe factoren waar we geen invloed op hebben, die het succes van loopbaancoaching bepalen. Aan de andere kant is er maar een manier om te ontdekken of een loopbaancoach voor jou zinvol is… probeer het.

Coaching on the job bij Newskool

Wij van Newskool geloven, onder de juiste omstandigheden en voorwaarden, in de voordelen van loopbaancoaching. Maar uit ervaring weten we ook dat mensen vaak pas de hulp van een loopbaancoach inschakelen als het eigenlijk al te laat is, bijvoorbeeld wanneer ze al langer met tegenzin naar hun werk gaan of zelfs al tegen een burn-out aanzitten. Om dat te voorkomen coachen we onze medewerkers on the job. Iedere Newskooler wordt persoonlijk begeleid door een talentmanager waarmee de medewerker kan sparren of zijn of haar problemen of twijfels op ieder moment kan delen. Zo weten we altijd wat er speelt en kunnen we wanneer nodig gelijk actie ondernemen.

Als Newskooler werk jij fulltime bij toonaangevende bedrijven zoals Nike, Airbus en Danone en volg je in deeltijd een hbo- of wo-studie of begin je aan een nieuwe tweede studie. Door de combinatie van werken en leren, aangevuld met persoonlijke begeleiding en een professioneel ontwikkeltraject, geven we jouw carrière een vliegende start. Wil je meer weten of ben je benieuwd naar het traineeship? Neem gerust contact met ons op of bekijk hier alvast de vacature.