newskool logo
Menu
Sep 2021

Carrière- of studieswitch

het 3 stappenplan

Een leven lang staan we voor tal van keuzes: van kleine keuzes als ‘wat ga ik vanavond eens eten’ tot grote keuzes als ‘wat ga ik studeren’. Omdat we niet in de toekomst kunnen kijken, blijkt achteraf pas of een keuze de juiste was. We maken veel goede keuzes, maar er zit helaas ook weleens een foute tussen. Of dat erg is? Helemaal niet, we leren daarvan en weten beter wat we wél willen. Maar soms kan het maken van een verkeerde keuze wel gevolgen hebben. Bijvoorbeeld als je van studie wilt switchen en extra bij moet lenen. Of wanneer je je baan opzegt en een onzekere tijd tegemoet gaat. Zeker als je al eens eerder een verkeerde keuze gemaakt hebt, is het extra spannend om het roer om te gooien. Daarom helpen we je graag op weg met ons stappenplan ‘carrièreswitch en studieswitch’. Zo weet je in 3 eenvoudige stappen zeker dat je weloverwogen en vol vertrouwen aan je nieuwe avontuur begint!

Carrière- of studieswitch

Waarom het oké is om een carrièreswitch of studieswitch te maken?

Er zijn maar weinig mensen die hun hele leven hetzelfde werk doen of zelfs in dezelfde branche werken. Het is heel gezond om je op persoonlijk en professioneel vlak te blijven ontwikkelen en daar hoort soms een grote stap bij, zoals een carrièreswitch of studieswitch. Het geeft je de kans om je passie te volgen, nieuwe vaardigheden te leren en kennis te maken met verschillende professionele omgevingen. Zeker aan het begin kan een carrièreswitch of studieswitch spannend zijn, maar uiteindelijk zorgt het vaak voor meer zelfvertrouwen en plezier in je werk.  

Ben je toe aan een carrière- of studieswitch? Volg ons stappenplan!

1. Terug naar jezelf

Wanneer je een studieswitch of carrièreswitch voor ogen hebt, is het van groot belang om eerst terug naar jezelf te gaan. Schrijf op wat je leuk vindt om te doen, wat je gelukkig maakt en waar je kwaliteiten liggen. Neem hierin ervaringen mee die je in je leven hebt opgedaan. Soms is het – ondanks dat je jezelf het beste kent – lastig om je persoonlijke profiel te matchen aan een studie of loopbaan. Hulpmiddelen zoals een persoonlijkheidstest, beroepskeuzetest of het inschakelen van een studieloopbaanbegeleider kunnen dan uitkomst bieden.

2. Benut je netwerk

Een goede volgende stap is om met je omgeving in gesprek te gaan. Wil je een carrière- of studieswitch maken? Misschien ken je wel iemand die deze studie al volgt. Of ga wanneer je van baan wilt veranderen eens na of je iemand kent die werkzaam is in dat vakgebied. En vraag of hij of zij een kop koffie met je wil drinken. Je creëert zo een perfecte gelegenheid om na te gaan of het beeld dat je hebt bij een nieuwe baan of studie klopt met de werkelijkheid. Door veel met anderen te praten over je nieuwe plannen gaat het idee ook veel meer leven in je hoofd en wen je eraan hoe dat voor jou voelt.

3. Onderneem actie

Nu je weet wat je wilt en je met anderen hebt gepraat over je toekomst ben je klaar voor de laatste stap: actie ondernemen. Dit wordt meestal ervaren als het spannendste gedeelte – nu gaat het echt gebeuren. Soms leidt die angst er zelfs toe dat mensen besluiten toch maar af te zien van hun carrière- of studieswitch. De tip om dat te voorkomen is onmiddellijk actie te ondernemen als je je definitieve keuze hebt gemaakt. Schrijf je in voor een nieuwe studie of reageer direct op een vacature. Dat kan eng voelen, maar is vooral heel dapper: je hebt voor jezelf en je eigen geluk gekozen!

Ook een carrière- of studieswitch maken? Newskool helpt!

Ben jij klaar voor een carrièreswitch of studieswitch? Misschien is Newskool wat voor jou! Als Newskooler werk jij fulltime bij toonaangevende bedrijven zoals Nike, Airbus en Danone en volg je in deeltijd een hbo- of wo-studie of begin je aan een nieuwe tweede studie. Door de combinatie van werken en leren, aangevuld met persoonlijke begeleiding en een professioneel ontwikkeltraject, geven we jouw carrière een vliegende start. Meer weten of benieuwd naar het traineeship? Neem gerust contact op of bekijk hier de vacature.