newskool logo
Menu
Aug 2023

Wat is flow

– en hoe maakt het jou gelukkiger en productiever

Ken je het gevoel dat je helemaal in iets opgaat? Dat de wereld om je heen even niet meer bestaat, dan je vergeet te eten, naar de wc te gaan en zonder je concentratie te verliezen uren aan een taak kan werken? ‘Flow’ noemen we dat. Behalve dat je in zo’n toestand van flow bergen met werk verzet, heeft het nog een ander groot voordeel: het maakt je gelukkiger. Onderzoek binnen de psychologie wijst uit dat het ervaren van flow een van de sleutels is tot een gelukkig leven.

Binnen de psychologie is onderzoek naar flow geen nieuw onderwerp. Het wordt al decennia lang bestudeerd, met Mihály Csíkszentmihályi (gemakkelijk te onthouden) als bekendste onderzoeker binnen dit vakgebied en tevens de auteur van de wereldwijde bestseller ‘Flow’. Maar het onderwerp heeft zijn relevantie niet verloren. Sterker nog: het is misschien wel relevanter dan ooit. Want geef toe: hoe vaak ervaar jij als student of werkende jongere nog deze vorm van urenlange concentratie in een wereld vol eindeloze afleidingen? Hieronder vertellen we je meer over flow, hoe je het kan bereiken en we geven je een aantal praktische tips mee.

Wat is flow?

Flow is een staat van volledige concentratie, waarin je volledig opgaat in de activiteit waar je mee bezig bent. Je bent zo betrokken bij je activiteit dat je vergeet wat er om je heen gebeurt. Je ervaart plezier in wat je doet en hebt de volledige controle in handen. Flow bereik je niet in 5 minuten. Pas wanneer je langere tijd met een activiteit bezig bent, kun je spreken van flow. Hoe langer je flow duurt, hoe sterker de positieve effecten zoals een gelukkig gevoel, merkbaar worden. Dat gelukkige gevoel wat je ervaart door flow wordt veroorzaakt door onze hersenen die in deze toestand grote hoeveelheden geluksstofjes zoals dopamine, endorfine en serotonine aanmaken.

De voorwaarden om flow te bereiken

Om goed te begrijpen wat de voorwaarden voor flow zijn, moeten we iets dieper in de materie duiken. We kunnen dit het beste doen aan de hand van de matrix die Csíkszentmihályi opstelde. Hierin legt hij uit dat er twee belangrijke randvoorwaarden zijn om in een staat van flow te komen: uitdaging en vaardigheden. De uitdaging van de activiteit moet namelijk hoog genoeg zijn. Wanneer je geen uitdaging ervaart, brengt de activiteit geen opwinding met zich mee en slaat de verveling snel toe. Daarnaast legt hij uit dat je vaardigheden ‘hoog’ genoeg moeten zijn om de activiteit goed uit te kunnen voeren. Wanneer je vaardigheden niet voldoende zijn en de activiteit te moeilijk voor je is, ervaar je angst. Maar wanneer je vaardigheden hoog zijn en de activiteit uitdagend genoeg, zit je voor je het weet in de gelukzalige staat van flow.

Praktische tips

Nu we iets meer weten over het idee achter flow, kunnen we de volgende stap maken: hoe brengen we de theorie in de praktijk? Volg deze 5 praktische ‘flow tips’ op en begeef je in een wereld van oneindige focus.


1. Weg met de telefoon: de mobiele telefoon is nummer één afleider. Om in een toestand van flow te komen is afleiding funest. Zet je telefoon uit of verstop ‘m desnoods.


2. Neem de tijd: als je 10 minuten hebt om een taak af te ronden, kom je niet in de flow. Blok daarom genoeg tijd in je agenda om aan één taak te werken en plan niets tussendoor.


3. Vertrouwen: zoals eerder besproken, is het van belang dat je over de vaardigheden beschikt om in een flow te komen. Door zelfverzekerd en met eerder behaald succes in je achterhoofd aan een taak te beginnen, vergoot je de kans op flow.

4. Zoek de uitdaging op: om flow te bereiken moet de taak die je uitvoert uitdagend genoeg zijn. Zoek naar een balans tussen een taak die enerzijds haalbaar is, maar die je ook voldoende prikkelt.


5. Muziek: muziek kan helpen om je focus te bevorderen, doordat je minder afgeleid raakt door omgevingsgeluiden. Luister je liever geen muziek, maar wil je wel afgesloten worden van geluiden om je heen, dan kan een noise cancelling koptelefoon jou helpen.

Ben je jong, oud of plak je liever geen stempel Newskool detacheert medewerkers bij uiteenlopende opdrachtgevers. In onze traineeships werk je fulltime en rond je in deeltijd een hbo- of wo-studie af. Meer weten? Neem contact met ons op!