newskool logo
Menu
Sep 2021

Werken studeren slim combineren

“Werken en studeren combineren, ik zou het wel willen, maar waar haal ik de tijd vandaan?” Dit is vaak de eerste reactie van mensen die overwegen om te studeren naast hun baan. Na een blik te werpen in hun agenda, concluderen ze al snel dat er naast hun werk, sociale leven, hobby’s en sport, simpelweg geen ruimte meer vrij is – zéker niet voor een hele studie. Toch is het met de juiste handvatten en een strakke planning niet onmogelijk om een diploma te halen naast je werk. Met deze zeven slimme tips helpen we je op weg.

1. Breng je sociale omgeving op de hoogte

Het combineren van een studie met een baan gaat hoogstwaarschijnlijk van invloed zijn op je sociale leven. Bespreek daarom altijd met je sociale omgeving dat je weer gaat studeren. Je zult merken dat familie en vrienden begrip tonen als je een keer een feestje, verjaardag of etentje overslaat, omdat je druk bent met je studie.

2. Praat met je werkgever

De ene baas moedigt studeren naast je werk aan of faciliteert het zelfs, terwijl de andere baas niet staat te springen om een werknemer met een dubbele agenda. Welk standpunt je werkgever ook inneemt, ga met elkaar om tafel en probeer samen een goede balans te vinden tussen de combinatie van werken en studeren. Vraag bijvoorbeeld naar de mogelijkheden tot studeren onder werktijd of het opnemen van een aantal dagen studieverlof.

3. Een goede studieplek

Maak voor jezelf een fijn plekje waar je ongestoord kan studeren. Zorg voor een opgeruimd bureau met een goede bureaustoel. Een geschikte studieplek heeft verder bij voorkeur een raam voor het nodige daglicht en is niet te gehorig. En mobieltjes, tablets of andere aandachtverstoorders, zijn hier niet welkom.

4. Plan je leven

Minstens net zo belangrijk als een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd. Plan daarom strak in wanneer je aan het werk bent, wanneer je wilt studeren, maar ook wanneer je wilt genieten van je vrije tijd. Het inplannen van je vrije tijd klinkt misschien een beetje kleurloos, maar je zult merken dat het creëren van structuur in je leven, je een hoop rust geeft.

5. Maak een financieel plan

Studeren kost geld. In sommige gevallen betaalt je werkgever je studie, maar in andere gevallen moet je alles uit eigen zak betalen. Maak voordat je een studie begint een goed financieel plan en bekijk de mogelijkheden om eventuele gaten op te vullen met bijvoorbeeld een lening. Door vooraf je financiële situatie goed door te lichten, heb je hier tijdens je studie geen zorgen meer over.

6. Stel jezelf kleine doelen

Door grote doelen op te delen in kleinere (sub)doelen behoud je overzicht en verlies je minder snel je focus. Een dik studieboek uitlezen in drie dagen kan afschrikken, terwijl iedere dag 20 pagina’s prima te doen is. Het voordeel van het stellen van kleine doelen is ook dat je aan het einde van de dag weer een taak kan afvinken en dat geeft een lekker gevoel

7. ‘Work hard, play hard’

Alhoewel de workaholics onder ons het vast stellig ontkennen: je kunt niet altijd aan het werk zijn. De batterij moet soms gewoon weer opladen. Werk daarom hard en gedisciplineerd om je doelen te behalen, maar neem ook tijd om te genieten van je rust. Beloon jezelf bijvoorbeeld met een fijne vakantie en kom heerlijk tot rust. En daarna weer vol nieuwe energie er tegenaan!


Newskool detacheert medewerkers bij uiteenlopende opdrachtgevers. In onze traineeships werk je fulltime en rond je in deeltijd een hbo- of wo-studie af. Meer weten? Neem contact met ons op of bekijk onze traineeships vacatures hier.