newskool logo
Menu
Mar 2024

Welke bedrijfscultuur past bij jou?

Bij bedrijf A komt de baas om 10 uur ’s ochtends fluitend binnenlopen. Hij draagt slippers en een vrolijk gekleurde Hawaiiblouse. Na een bakje koffie roept de club bijeen voor een dagstart, waarin behalve werkzaken alle dagelijkse beslommeringen uitvoerig aan de orde komen. Twee kantoren verderop bij bedrijf B zit iedereen om 9 uur ’s ochtends netjes klaar in de vergaderruimte. De CEO, gekleed in een stijlvol mantelpak, wijst naar een scherm om de cijfers van afgelopen kwartaal te laten zien: een groei van 1,5%: dat is naar omstandigheden in de markt redelijk, maar het streven blijft 1,7%. Ze geeft aan dat ze de komende periode van iedereen maximale inzet verwacht om deze doelstelling te behalen: de tijd van achteroverleunen is voorbij! Je merkt het al: de ene bedrijfscultuur is de andere niet. Waarom verschillen bedrijfsculturen eigenlijk zo veel van elkaar? Welke verschillende soorten bedrijfsculturen bestaan er? En hoe weet je of een bedrijfscultuur goed bij jou past? We gingen voor je op onderzoek uit.

Bij het zoeken naar een baan is het belangrijk dat je kiest voor een bedrijfscultuur die bij je past. Lees hier alles over bedrijfsculturen!

Een bedrijfscultuur: wat is dat?

Laten we bij het begin beginnen: wat is een bedrijfscultuur precies? Sommige mensen denken bij een bedrijfscultuur aan fijne collega’s, goede koffie en voldoende vakantiedagen. Dat zijn zeker onderdelen van een bedrijfscultuur, maar het gaat wel dieper dan dat. Een bedrijfscultuur omvat alle normen, waarden en overtuigingen die binnen een organisatie heersen. Er bestaat niet één perfecte bedrijfscultuur die voor iedere organisatie hetzelfde is. Ieder bedrijf heeft namelijk zijn eigen unieke visie, missie en doelstellingen en probeert dat terug te laten komen in een bijpassende bedrijfscultuur. Wel bestaat er zoiets als een sterke en een zwakke bedrijfscultuur. Een sterke bedrijfscultuur zorgt voor een gevoel van verbondenheid en loyaliteit, terwijl een zwakke of negatieve bedrijfscultuur tot ontevredenheid, lage moraal en een hoog personeelsverloop kan leiden.

Het belang van een goede match met een bedrijfscultuur

Waarom is het belangrijk dat een bedrijfscultuur bij jou past? Werkzoekenden focussen zich vaak te veel op een functieomschrijving en vergeten dan te beoordelen of de bedrijfscultuur van de organisatie eigenlijk wel bij ze past. Jammer, want een goede match met een bedrijfscultuur is ontzettend belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en met plezier naar je werk te gaan. Een cactus groeit goed in de woestijn, maar doet het erg slecht in het regenwoud. Zo werkt het ook op de werkvloer: een bedrijfscultuur is de voedingsbodem waar jij op kunt groeien – dat klinkt een tikkeltje clichématig, maar is niet minder waar.   

Verschillende soorten bedrijfsculturen

Er bestaan verschillende soorten bedrijfsculturen en hoewel iedere bedrijfscultuur uniek is, kunnen we ze wel onderbrengen in een aantal categorieën. Het is ook mogelijk dat bedrijven elementen van meerdere culturen combineren. Hieronder zetten we 4 categorieën voor je op een rijtje.

1. Mensgericht

Een mensgericht bedrijf hecht veel waarde aan goede relaties, collegialiteit en zorg voor het personeel. Er wordt actief geïnvesteerd in de persoonlijke en professionele groei van de medewerkers en de toon van de communicatie is vaak vriendelijk en informeel. In mensgerichte bedrijven heerst vaak een gemoedelijke, familieachtige sfeer.

2. Resultaatgericht

Binnen een resultaatgericht bedrijf, ook wel een marktgeoriënteerd bedrijf genoemd, ligt de focus op het samen behalen van mooie resultaten en winsten – vaak aan de hand van doelstellingen. Het tonen van lef, ondernemerschap en persoonlijk leiderschap wordt binnen deze bedrijven aangemoedigd.

3. Innovatiegericht

Een innovatiegericht bedrijf wil één ding niet: stil blijven staan. Creativiteit en nieuwe ideeën worden aangemoedigd en het nemen van risico’s is ‘part of the game’. Werknemers binnen innovatieve bedrijven krijgen daarom alle ruimte om er op los te experimenteren en fouten te maken.      

4. Hiërarchisch

Een hiërarchische bedrijfscultuur herken je aan een formele, helder gestructureerde werkomgeving. Procedures, stabiliteit, veiligheid, efficiëntie en voorspelbaarheid zijn daarbij de sleutelwoorden. Traditionele organisaties zoals overheidsinstellingen hebben vaak een hiërarchische bedrijfscultuur.     

Maar welke bedrijfscultuur past er nu het beste bij mij?

Welke van de bovengenoemde bedrijfsculturen spreekt je aan en welke minder en waarom? Maak bijvoorbeeld eens een lijstje met waarden die voor jou belangrijk zijn en check of dit overeenkomt met de waarden van het bedrijf waar je nu werkt of de eventuele vacature die je op het oog hebt. Een sollicitatiegesprek is ook altijd een perfect moment om stiekem een kijkje te nemen op de werkvloer en de sfeer te proeven. Het eerste gevoel dat je bij een bedrijf hebt, zegt namelijk vaak heel veel!

De bedrijfscultuur van Newskool: dedicate and celibrate

Benieuwd of Newskool een goede match voor jou is? Bij Newskool staat hard werken én plezier maken centraal. We hebben een zeer mensgerichte bedrijfscultuur waarbij persoonlijke en professionele ontwikkeling centraal staan. Dit doen we in een gemoedelijke, familieachtige sfeer waarin collega’s vrienden worden en leidinggevenden op vrijdagmiddag gezellig meeborrelen. Wel verwachten we dat je het maximale uit jezelf haalt, stimuleren we ambitie en belonen we hard werken en het behalen van persoonlijke doelstellingen. Wil je meer weten of ben je benieuwd naar ons traineeship? Neem gerust contact met ons op of bekijk hier alvast de vacature