newskool logo
Menu
Mar 2021

Vragen sollicitatiegesprek

5 lastige vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Solliciteren… de één ziet het met enthousiasme tegemoet, terwijl de ander al zenuwachtig wordt bij het idee. Maar of je het nu leuk vindt of niet, voor iedereen geldt dezelfde wijze raad: bereid je sollicitatie tot in de puntjes voor. Om je hierbij te helpen, hebben we 5 lastige vragen voor je verzameld die vaak voorbij komen tijdens sollicitatiegesprekken. Ondanks dat er op deze vragen niet één juist antwoord bestaat, is het wel goed om alvast over deze vragen na te denken. We hopen je snel te kunnen feliciteren met je nieuwe baan: succes!

Vragen sollicitatiegesprek

1. Vertel eens iets over jezelf…

Meer dan de helft van alle sollicitatiegesprekken begint met deze vraag. Het lijkt een onschuldige vraag die sollicitanten vaak niet of nauwelijks voorbereiden. Dat is niet verstandig. De kunst van het goed beantwoorden van deze vraag zit ‘m namelijk maar deels in het antwoord. De manier waarop je je antwoord onder woorden brengt, is minstens zo belangrijk. Zeker omdat het vaak de eerste vraag is, kan je een sterke eerste indruk achterlaten met een helder geformuleerd, leuk en pakkend verhaal over jezelf. Bereid deze vraag dus goed voor!

2. Wat weet je eigenlijk over ons bedrijf?

Deze vraag toetst of je je ingelezen hebt in je potentiële nieuwe werkgever. Als je deze vraag goed weet te beantwoorden, laat je zien dat je de sollicitatie serieus neemt. Het is als voorbereiding aan te raden om een kijkje te nemen op de website en een goed globaal idee te hebben van de markt waarin de organisatie zich bevindt. Typ de naam van het bedrijf ook eens in Google in: misschien vind je bijvoorbeeld interessante nieuwsartikelen over ze. Probeer ze positief te verrassen met je kennis over hun bedrijf, daarmee scoor je zeker punten.

3. Waarom ben je weggegaan bij je vorige werkgever?

Sommige sollicitanten schrikken van deze vraag. Met name omdat er hele persoonlijke redenen achter kunnen zitten. Probeer toch – zonder er ellenlang over uit te weiden – een eerlijk antwoord te geven. Blijf wel altijd positief: het geeft een verkeerd signaal af als je heel negatief praat over je vorige werkgever. Probeer de nadruk eerder te leggen op je toekomst en wat je wensen daarvoor zijn.

4.Heb je nog andere sollicitaties lopen?

Sollicitanten willen hun mogelijke toekomstige werkgever niet het idee geven dat ze aan het ‘rondshoppen’ zijn op de banenmarkt. Toch kun je gerust eerlijk zijn over de sollicitaties die je hebt lopen. Het is namelijk bij het zoeken van een nieuwe baan heel normaal dat je meerdere mogelijkheden verkent.

5. Waarom moeten we jou aannemen?

Bij deze vraag gaat het vaak fout in sollicitatiegesprekken. Kandidaten zijn namelijk geneigd om het lijstje aan gevraagde competenties door te lopen en uit te leggen dat ze aan het functieprofiel voldoen. Het nadeel hieraan is dat er waarschijnlijk meer kandidaten zijn die hieraan voldoen. Maar wat onderscheidt jou nu echt van die andere kandidaten en waarom moeten ze voor jou kiezen? Probeer deze vraag voor jezelf te beantwoorden en daarin dus verder te kijken dan het functieprofiel: maak het persoonlijk.

Bonusvraag: wat is jouw oplossing voor de klimaatcrisis?

Huh? Wat een vreemde vraag. Dat klopt en dat is precies de bedoeling van deze vraag. Het is een techniek die recruiters soms toepassen tijdens sollicitatiegesprekken om te kijken hoe je reageert op bijzondere vragen. Een ander voorbeeld van zo’n vraag kan zijn: “Hoe zou jij deze pen aan mij verkopen of wat zou jij veranderen als je één dag de baas van Nederland zou zijn?” Het is lastig om je voor te bereiden op dit type vragen, maar hou in je achterhoofd dat zo’n vraag voorbij kan komen en probeer vooral op een spontane en beargumenteerde manier te reageren.

Wil jij jezelf persoonlijk ontwikkelen door een baan te combineren met een studie? Bekijk dan hier eens ons traineeship, waarin je fulltime werkt bij uitdagende opdrachtgevers en in deeltijd een hbo- of wo-studie afrondt. Meer weten? Neem contact met ons op.