newskool logo
Menu
Sep 2021

Hoe werk studie combineert

Hoe een Newskooler werk en studie combineert

Het is alweer september. Met de vakantieverhalen en zonovergoten zomer nog in het achterhoofd gaat het echt weer beginnen als ik de wekker op maandagochtend af hoor gaan. Fietsend naar het station, op weg naar mijn opdrachtgever Knab, passeer ik grote groepen scholieren die aan het nieuwe schooljaar zijn begonnen. Ik voel voor het eerst in jaren een enorme verbondenheid, want ook ik struikelde na mijn vakantie over een pakket boeken op de deurmat. Verrek, ik ben weer aan het studeren!

Draaikont

Studeren? Hoe moest dat ook alweer? Toen ik afgelopen maart begon bij Newskool kon ik gelukkig rustig aan het idee wennen dat ik naast een baan ook weer ging studeren. Er was namelijk nog geen opdrachtgever voor mij gevonden, waardoor ik mij in deze periode goed kon focussen op het behalen van mijn basiscertificaten. Ik vond al snel de juiste manier – voor mij – om de stof onder de knie te krijgen en tikte de eerste drie basiscertificaten met relatief gemak af. Ook leerde ik iedereen op het kantoor en de andere Newskoolers goed kennen. Ik genoot van de sfeer en het was fijn om samen te kunnen sparren over mijn toekomst en studiemogelijkheden. Uiteraard besloot ik – draaikont als ik ben – op het laatste moment toch nog te switchen van studiekeuze. Ik koos uiteindelijk voor de studie Communicatie en Multimedia Design: een keuze waar ik nu echt voor de volle 100% achtersta.

Aan de slag

Inmiddels werk ik al een paar maanden op de Skilled Helpdesk van Knab. De eerste periode kon ik goed gebruiken om het bedrijf, mijn collega’s en de werkzaamheden te leren kennen. Het was best even wennen dat ik niet meer dagelijks op het kantoor van Newskool zat. Aan het begin miste ik dat soms zelfs een beetje, want ik voelde me daar – na wat minder gelukkige jaren in mijn loopbaan – echt als een vis in het water. Eindelijk had ik het gevoel dat ik begrepen werd en dat het niet erg is dat je nog geen studie afgemaakt hebt. Dat begrip voor mijn situatie was nieuw voor mij. Ook leerde ik hoe ik mezelf motiveer om mijn studie alsnog af te maken. Ik werk inmiddels met veel plezier bij Knab, maar ik denk nog vaak terug aan deze fijne en leerzame begintijd.

Challenge accepted!

De volgende stap is om mijn werk bij Knab te combineren met mijn studie. Sinds enkele weken heb ik het studiemateriaal thuis liggen en kan ik inloggen op de online leeromgeving. Ik ben direct van start gegaan, maar ik merk wel dat ik nog niet helemaal door heb wat voor mij het beste werkt. Het ene moment kom ik thuis na werk en kan ik makkelijk nog even een paar uur studeren, maar het volgende moment vind ik dit best moeilijk en vertoon ik net zo makkelijk studieontwijkend gedrag. Even gamen op de Playstation, sport kijken of spelen met mijn kitten is toch veel leuker? Maar ik moet en zal bewijzen dat ik het kan: challenge accepted!

Werken en studeren

Al jaren zeg ik tegen mezelf en mijn omgeving dat het ideaalplaatje voor mij een werkplek is waar ik werk en studie kan combineren. Nu Newskool mij die kans biedt, is het aan mij om door te pakken, maar hoe combineer je werken en studeren op een manier die goed vol te houden is?

- Ik heb de volgende acties al ondernomen of op de planning staan:

- Ik heb bewust gekozen voor de klassikale variant van de LOI-studie. Dit verplicht me om bezig te blijven en vooruitgang te boeken richting de volgende klassikale les.

- Ik heb met mijn Field Manager, Melchior, afgesproken een ambitieuze, maar haalbare planning op te stellen voor het eerste halfjaar. Met deze planning op papier heb ik een leidraad om op schema te blijven en word ik erop afgerekend als ik mijn doelen niet haal: een mooie extra motivatie.

- Studeren buiten de deur. Door mezelf bij een vriend, in de brasserie om de hoek of in het Newskool kantoor te installeren, kan ik me goed focussen in een prettige omgeving. Ik merk dat ik op die manier ‘veel meters maak’.

- Het is belangrijk dat mijn omgeving weet waar ik mee bezig ben. Door ze te betrekken, maak ik ze supporters en slepen ze mij door moeilijke momenten heen.

Let’s do this!

Uiteraard zijn er altijd valkuilen op het pad naar het felbegeerde papiertje. Ook ik zal mezelf nog weleens tegenkomen de komende jaren. Ik heb alleen geleerd dat je met opgeven ook niet op de plek komt die je hoopt te bereiken. Ik heb mijn einddoel daarom op een groot papier geschreven en in mijn kamer opgehangen, zodat ik het altijd voor ogen houd. De komende tijd zal de Playstation wat minder vaak aanstaan, ik zal vast een aantal voetbalwedstijden missen en de kitten moet het soms even zonder mij redden. Maar die prijs betaal ik graag om mijn doel te bereiken.

En mocht ik toch nog terugvallen? Dan heb ik mijn collega’s nog, want alle NewSkoolers willen afstuderen. We helpen en motiveren elkaar op weg naar ons gezamenlijke doel. Yes, we can!

Yannick van Doorn (31)

studeert hbo Communicatie en Multimedia Design, LOI

Newskool detacheert medewerkers bij uiteenlopende opdrachtgevers. In onze traineeships werken onze medewerkers fulltime en ronden zij in deeltijd een hbo- of wo-studie af. Meer weten? Neem contact met ons op of lees hier meer informatie.