De voordelen van het inhuren van tijdelijk personeel

 

Het inhuren van tijdelijk personeel is populair. Organisaties willen flexibel zijn, bijvoorbeeld wanneer vast personeel wegvalt door ziekte, maar ook wanneer er voor een tijdelijk project meer personeel nodig is. Behalve deze meer praktische redenen, gaan ook steeds meer organisaties andere voordelen inzien van het inhuren van tijdelijk personeel. Wat die voordelen precies zijn, bespreken we hieronder.

 

Slim inspelen op veranderingen binnen de organisatie

Elke organisatie krijgt te maken met verandering. In sommige gevallen zijn dit positieve veranderingen: de zaken gaan goed en er worden leuke projecten binnengehaald. Maar andersom kan het soms ook even tegenzitten en kan een organisatie in zwaar weer terechtkomen. In beide gevallen biedt een ‘flexibele schil’ uitkomst voor een organisatie. Wanneer de zaken goed gaan er een groot (intern of extern) project op de planning staat, kunnen hulptroepen in de vorm van tijdelijk personeel ingevlogen worden. En wanneer de zaken minder gaan, hoeft er niet gelijk een deel van het vaste personeel ontslagen te worden. Zo speel je als organisatie slim in op de fluctuaties binnen je organisatie en blijf je wendbaar.

 

Frisse blik

Maar vergis je niet: flexibele medewerkers zijn meer dan ‘poppetjes’ die tijdelijk een functie invullen en daarna weer vertrekken. Steeds meer organisaties kiezen bewust voor het inhuren van tijdelijk personeel, omdat ze een bijzondere toegevoegde waarde hebben op de werkvloer. Flexkrachten hebben namelijk, zeker als ze gedetacheerd zijn, vaak meerdere organisaties van binnen gezien en nemen die kennis mee naar jouw organisatie. Met een enthousiaste, open blik en zonder vastgeroest te zitten in bestaande bedrijfspatronen, kunnen ze een frisse blik werpen op bestaande problemen en van creatieve meerwaarde zijn in projecten.

 

Expertise

Ook op het gebied van expertise kan tijdelijk personeel van toegevoegde waarde zijn. Natuurlijk mag je niet altijd verwachten dat een tijdelijke medewerker over net zo veel kennis beschikt als een medewerker die al tien jaar binnen het bedrijf werkt. Maar zeker wanneer er sprake is van detachering kan er heel gericht geselecteerd worden. Uit een pool van beschikbare medewerkers wordt een kandidaat gekozen met de juiste ervaring en expertise. Bovendien hoef je als organisatie de werving en selectie van de kandidaten niet op je te nemen: dat doet de detacheerder al voor je.

 

Zijn er ook nadelen?

Of tijdelijk personeel inhuren ook nadelen kan hebben, hangt van veel factoren af: bijvoorbeeld van de kwaliteit van de ingehuurde medewerker, maar ook van de manier waarop de tijdelijke medewerker gecontracteerd wordt. Zo is er veel kritiek – en terecht – op organisaties die zzp’ers in zogeheten schijnconstructies laten werken. Dit zijn in feite verkapte dienstverbanden waarin zelfstandigen vast voor één opdrachtgever werken, maar niet profiteren van de arbeidsvoorwaarden van de organisatie en ieder moment aan de kant geschoven kunnen worden. Dit wil je als organisatie voorkomen. Maak dus goede en eerlijke afspraken wanneer je met zelfstandigen werkt of kies bijvoorbeeld voor een gespecialiseerd uitzendbureau of een detacheerder voor het inhuren van flexibel personeel.

Tijdelijk personeel inhuren bij NewSkool

Ben je als organisatie op zoek naar tijdelijk personeel? NewSkool helpt je graag bij het vinden van de juiste medewerker(s) en regelt daarnaast alle randzaken rondom het aannemen van tijdelijk personeel zoals contracten en verloning. NewSkoolers worden zorgvuldig en kritisch geselecteerd op een unieke combinatie van eigenschappen. We zoeken een combinatie van een hoog denkniveau (wo/hbo) met uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden en een proactieve, open houding. Wat NewSkoolers daarnaast onderscheidt, is dat ze allemaal werken en studeren combineren en zo de theoretische kennis die ze opdoen tijdens hun studie gelijk in praktijk kunnen brengen.

Benieuwd naar beschikbare NewSkoolers voor jouw organisatie of wil je meer weten over onze werkwijze? Bekijk Werken met NewSkool.

2 september 2021