newskool logo
Menu
Feb 2024

Voordelen inhuren tijdelijk IT personeel

Het inhuren van tijdelijk IT personeel is populair. Organisaties willen flexibel zijn, bijvoorbeeld wanneer vast personeel wegvalt door ziekte, maar ook wanneer er voor een tijdelijk project meer personeel nodig is. Behalve deze meer praktische redenen, gaan ook steeds meer organisaties andere voordelen inzien van het inhuren van tijdelijk IT personeel. Wat die voordelen precies zijn, bespreken we hieronder.

Inhuren tijdelijk IT personeel

Inhuren tijdelijk IT personeel? Dit zijn de voordelen!

1. Slim inspelen op veranderingen binnen de organisatie

Elke organisatie krijgt te maken met verandering. In sommige gevallen zijn dit positieve veranderingen: de zaken gaan goed en er worden leuke projecten binnengehaald. Maar andersom kan het soms ook even tegenzitten en kan een organisatie in zwaar weer terechtkomen. In beide gevallen biedt een ‘flexibele schil’ uitkomst voor een organisatie. Wanneer de zaken goed gaan er een groot (intern of extern) project op de planning staat, kunnen hulptroepen in de vorm van tijdelijk IT personeel ingevlogen worden. En wanneer de zaken minder gaan, hoeft er niet gelijk een deel van het vaste personeel ontslagen te worden. Zo speel je als organisatie slim in op de fluctuaties binnen je organisatie en blijf je wendbaar.

2. Frisse blik 

Vergis je niet: flexibele medewerkers zijn meer dan ‘poppetjes’ die tijdelijk een functie invullen en daarna weer vertrekken. Steeds meer organisaties kiezen bewust voor het inhuren van tijdelijk IT personeel, omdat ze een bijzondere toegevoegde waarde hebben op de werkvloer. Flexkrachten hebben namelijk, zeker als ze gedetacheerd zijn, vaak meerdere organisaties van binnen gezien en nemen die kennis mee naar jouw organisatie. Met een enthousiaste, open blik en zonder vastgeroest te zitten in bestaande bedrijfspatronen, kunnen ze een frisse blik werpen op bestaande problemen en van creatieve meerwaarde zijn in projecten.  

3. Expertise

Ook op het gebied van expertise kan het inhuren van tijdelijk IT personeel van toegevoegde waarde zijn. Natuurlijk mag je niet altijd verwachten dat een tijdelijke medewerker over net zo veel kennis beschikt als een medewerker die al tien jaar binnen het bedrijf werkt. Maar zeker wanneer er sprake is van detachering kan er heel gericht geselecteerd worden. Uit een pool van beschikbare medewerkers wordt een kandidaat gekozen met de juiste ervaring en expertise. Bovendien hoef je als organisatie de werving en selectie van de kandidaten niet op je te nemen: dat doet de detacheerder al voor je.

Zijn er ook nadelen?

Of het inhuren van tijdelijk IT personeel ook nadelen kan hebben, hangt van veel factoren af: bijvoorbeeld van de kwaliteit van de ingehuurde medewerker, maar ook van de manier waarop de tijdelijke medewerker gecontracteerd wordt. Zo is er veel kritiek – en terecht – op organisaties die zzp’ers in zogeheten schijnconstructies laten werken. Dit zijn in feite verkapte dienstverbanden waarin zelfstandigen vast voor één opdrachtgever werken, maar niet profiteren van de arbeidsvoorwaarden van de organisatie en ieder moment aan de kant geschoven kunnen worden. Dit wil je als organisatie voorkomen. Maak dus goede en eerlijke afspraken wanneer je met zelfstandigen werkt of kies bijvoorbeeld voor een gespecialiseerd uitzendbureau of een detacheerder voor het inhuren van tijdelijk IT personeel. 

Stappenplan tijdelijk IT personeel inhuren

1. Weet wie je zoekt

Het is allereerst verstandig om de behoefte vanuit jouw organisatie in kaart te brengen. Naar wie ben je precies op zoek en waarom en over welke vaardigheden moet de nieuwe medewerker beschikken?

2. Budget

Het is daarnaast verstandig om een budget op te stellen voor het inhuren van tijdelijk IT personeel, inclusief salaris, eventuele extra voordelen en wervingskosten.

3. Maak een functieprofiel

Ondanks dat je op zoek bent naar een tijdelijke medewerker, is het aan te raden om een functieprofiel op te stellen zoals je ook zou doen bij een reguliere medewerker. In zo’n functieprofiel worden taken, verantwoordelijkheden, vereiste vaardigheden en de duur van een contract opgenomen.

4. Kies een wervingsmethode

En dan moet je op zoek naar een of meer geschikte kandidaten. Zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt is dat niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig zijn er wel externe partijen zoals uitzend- en detacheringsbureaus die je goed kunnen helpen bij het inhuren van tijdelijk IT personeel. 

5. Kies een geschikte kandidaat  

Kies een geschikte kandidaat die beschikt over de juiste vaardigheden én matcht met jouw organisatie. Stel vervolgens een contract op waarin de voorwaarden, duur van het contract, salaris, en andere relevante zaken zijn opgenomen.

6. Begeleiding

Geef de nieuwe medewerker de ruimte en middelen om jouw organisatie te leren kennen en zorg dat er een vast aanspreekpunt is voor vragen. 

Tijdelijk IT personeel inhuren bij Newskool

Zoals je ziet zijn er best wat stappen die je moet ondernemen bij het inhuren van tijdelijk IT personeel. Heb je de expertise niet in huis om de werving en selectie zelf te doen of besteed je het liever uit aan een hierin gespecialiseerde organisatie? Newskool helpt je graag! We nemen het volledige proces van a tot z voor je uit handen. Newskoolers worden zorgvuldig en kritisch geselecteerd op een unieke combinatie van eigenschappen. We zoeken een combinatie van een hoog denkniveau (wo/hbo) met uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden en een proactieve, open houding. Wat Newskoolers daarnaast onderscheidt, is dat ze allemaal werken en studeren combineren en zo de theoretische kennis die ze opdoen tijdens hun studie gelijk in praktijk kunnen brengen. Ben je benieuwd naar de beschikbare medewerkers of wil je meer weten over onze werkwijze? Bekijk dan eens onze werken met Newskool pagina.