newskool logo
Menu
Mar 2023

Omgaan met verandering

Waarom we het zo lastig vinden en hoe we er beter mee leren omgaan

Veel mensen hebben moeite met verandering: het levert ze stress op en soms zelfs gevoelens van angst – dat geldt ook zeker voor jongeren. Terwijl één van de enige dingen waar we zeker van zijn in het leven juist het feit is dat alles constant verandert. Omgaan met kleine veranderingen zoals je favoriete supermarkt die ineens een nieuw interieur heeft, gaat vaak nog wel. Maar grote veranderingen zoals de ‘beruchte’ overgang van je studentenleven naar een vaste baan, levert vaak veel stress op. Maar waarom vinden we verandering zo lastig en wat kunnen we eraan doen om er beter mee om te gaan?

Waarom vinden we verandering zo lastig?

We lijken vooral moeite te hebben met verandering omdat we simpelweg bang zijn om te verliezen wat we hebben. Ben Tiggelaar, een gedragswetenschapper, bestsellerauteur en specialist op het gebied van verandering zegt er het volgende over: “Wanneer verandering eventueel kan leiden tot verlies, ervaren veel van ons angst: ‘loss aversion’ noemen we dat binnen de psychologie.” In een met een nobelprijs bekroond onderzoek van Daniel Kahnemann dat op deze gedachte aansluit, komt onder andere naar voren dat mensen die een groot geldbedrag winnen hier minder door geraakt zijn dan mensen die een groot geldbedrag verliezen: verlies roept een veel sterkere reactie bij mensen op dan winst.

In de praktijk zie je dat bijvoorbeeld bij studenten die na hun studie op zoek moeten naar een baan. Wat een heel leuk en nieuw begin kan zijn, voelt ineens heel beangstigend. Er ontstaat een besef dat er een einde komt aan het studentenleven en deze verandering wordt (vaak onderbewust) als verlies ervaren.

Om leren gaan met verandering: 3 tips

1. Stop de weerstand

Om maar gelijk te beginnen met misschien wel het belangrijkste advies: stop de weerstand. Veranderingen zijn onlosmakelijk verbonden aan ons leven. Als je afgestudeerd bent, komt je studententijd nooit meer terug: accepteer dat. Ondanks dat bepaalde fases in je leven nooit terugkomen, komt er vaak wel iets anders moois voor terug. Als je je dit beseft, valt de angst van ‘verlies’ van je af en is je gevoel gemakkelijker om te zetten naar ‘gezonde spanning’ voor wat de toekomst jou gaat brengen.

2. Accepteer veranderingen waar je geen invloed op hebt

Het is zinloos om je te blijven verzetten tegen veranderingen die veroorzaakt worden door externe factoren. De corona pandemie is hier een perfect voorbeeld van: je kunt je er nog zo hard tegen verzetten, maar de situatie wordt er eenvoudigweg niet veel anders van.

3. Leren van verandering

Niet elke verandering pakt even goed uit, maar misschien is dat wel deels de charme van het leven. Ga niet bij de pakken neerzitten als een verandering niet alleen positieve dingen met zich meebrengt. Probeer liever te evalueren wat je de volgende keer anders zou doen en leer hiervan.

Om het voorbeeld van de net afgestudeerde student die zijn eerste ‘echte’ baan vindt nog een keer aan te halen. Het is niet te verwachten dat deze eerste baan zijn of haar droombaan is, maar het is waarschijnlijk wel een hele leerzame periode. Veranderingen leren je namelijk als geen ander wat je wél en níét wilt in je leven. Op deze manier gebruik je verandering om ervan te leren en te groeien: zonder er bang voor te zijn.

Ben je jong, oud of plak je liever geen stempel Newskool detacheert medewerkers bij uiteenlopende opdrachtgevers. In onze traineeships werk je fulltime en rond je in deeltijd een hbo- of wo-studie af. Meer weten? Neem contact met ons op!