newskool logo
Menu
Nov 2022

Tekort developers

Newskool schiet te hulp

In 2021 werden er, schrik niet, bijna 40.000 IT-vacatures online gezet – en die trend zet dit jaar alleen maar door. Het laat zich raden dat niet al deze vacatures vervuld worden: op dit moment blijven zelfs meer dan driekwart van de vacatures openstaan. Met name goede developers zijn ontzettend lastig te vinden voor bedrijven. Het is al lang niet meer de vraag of dit gaat leiden tot problemen in de toekomst: de problemen zijn er helaas al. Zo leidt het tekort voor steeds meer bedrijven tot belemmering van de productie of levering van hun diensten. Toch is er voor bedrijven die durven te investeren in jong talent wel een oplossing. Wij van Newskool hebben namelijk gewoon developers beschikbaar die morgen kunnen beginnen. Hoe dat werkt, leggen we je graag uit.

tekort developers

Hoe groot is het probleem?

Een tekort aan IT’ers en specifiek developers is niets nieuws, het speelt al jaren. Maar het tekort begint nu wel echt extreme vormen aan te nemen: het aantal vacatures blijft toenemen en het aantal beschikbare developers neemt verder af. Dit komt mede doordat de algehele krapte op de arbeidsmarkt in alle sectoren steeds groter wordt. Op dit moment geeft bijna 40% van de bedrijven aan dat ze door een tekort aan personeel belemmeringen ervaren in hun bedrijfsactiviteiten. En voor sectoren waar de arbeidsmarkt al krap was zoals de IT-sector, komt deze klap logischerwijs extra hard aan. En dat terwijl de wens van bedrijven om verder te automatiseren en digitaliseren alleen maar toeneemt. Een oplossing lijkt op korte termijn dan ook niet in zicht.

Heeft NewSkool dé oplossing?

Het landelijke tekort aan IT’ers gaan wij van NewSkool – hoe graag we dat ook zouden willen – helaas niet oplossen. Wel kunnen we een bijdrage leveren door bedrijven te helpen aan developers. We doen dit door jonge getalenteerde medewerkers, onder andere developers, te koppelen aan bedrijven. NewSkoolers werken fulltime bij opdrachtgevers en volgen in deeltijd een hbo- of wo-studie. Het gaat hier dus niet om senior developers met jarenlange ervaring, maar wel om getalenteerde medewerkers die kennis uit de schoolbanken direct in de praktijk kunnen toepassen en snel door kunnen groeien in hun functie.

Developers zonder ervaring aannemen, is dat wel verstandig?

Veel bedrijven blijken erg voorzichtig met het aannemen van developers zonder veel ervaring. Sterker nog: er zijn bedrijven die een heel eisenpakket hebben waar hun toekomstige developer aan moet voldoen. Olof, fieldmanager bij NewSkool schreef een scriptie over dit onderwerp en legt uit dat veel bedrijven het aannemen van developers zonder ervaring als een risico ervaren. Maar erg sterk vindt hij deze redenering niet: “Neem ons van NewSkool: wij hebben zeer getalenteerde medewerkers in dienst die bijvoorbeeld al meerdere jaren studeren voor software developer en specifieke certificaten hebben behaald. Zij kunnen, ondanks dat ze nog weinig of geen werkervaring hebben, van grote meerwaarde zijn voor organisaties: bijvoorbeeld door (tijdrovende) taken van seniors uit handen nemen. In de huidige markt is het niet realistisch voor bedrijven om te zoeken naar developers met jarenlange ervaring. Uiteindelijk zullen ze water bij de wijn moeten doen en bijvoorbeeld getalenteerde developers zonder veel ervaring ook een kans moeten geven.”

Lees hier het hele interview met Olof.

Samenwerken met NewSkool?

NewSkoolers worden zorgvuldig en kritisch geselecteerd op een unieke combinatie van eigenschappen. In het traineeship dat ze doorlopen, doen ze niet alleen tijdens hun IT-studie kennis op, ze halen ook verschillende certificaten gericht op specifieke vaardigheden. We investeren daarnaast veel tijd in de persoonlijke ontwikkeling van NewSkoolers. Het zijn dan ook de soft skills zoals persoonlijkheid en communicatief vermogen in combinatie met de juiste hard skills waarmee NewSkoolers zich onderscheiden en snel groeien binnen hun functie.

Newskool detacheert medewerkers bij uiteenlopende opdrachtgevers. In onze traineeships werken onze medewerkers fulltime en ronden zij in deeltijd een hbo- of wo-studie af. Meer weten? Neem contact met ons op of lees hier meer informatie.