newskool logo
Menu
Jul 2022

Verschil traineeship/stage

- wat maakt het anders?

Nee, een traineeship is géén duur woord voor een stage. De termen stage en traineeship worden vaak door elkaar gehaald: niet alleen door werk- of ervaringszoekenden, ook door organisaties. Stageplekken worden veelvuldig traineeships genoemd en omgekeerd worden er stageplekken aangeboden die eigenlijk meer weg hebben van een traineeship. Om alle misverstanden uit de wereld te helpen, zetten we de 4 grootste verschillen tussen een stage en een traineeship voor je op een rijtje.

Het verschil tussen een traineeship en een stage

1. Het doel van een stage of een traineeship

Allereerst hebben een stage en een traineeship een verschillend doel. Kort door de bocht is een stageplek een tijdelijke functie waarin leren, oriënteren en kennis opdoen in de praktijk centraal staan. Bij een traineeship staat leren ook centraal, maar het heeft een ander doel: namelijk iemand opleiden voor een daadwerkelijke functie binnen de organisatie. Je wordt dus opgeleid terwijl je aan het werk bent: ‘learning on the job’ wordt dat ook wel genoemd. Stages worden bijvoorbeeld veel georganiseerd vanuit studies en geven studenten de kans om (kort) kennis te maken met de praktijk, terwijl traineeships juist gericht zijn op starters op de arbeidsmarkt die zich al lerende een functie en organisatie eigen maken.

2. Duur van het contract

In het verlengde daarvan verschilt ook de contractduur van een stageplek met die van een traineeship. Bij een stage gaat het om een kennismaking met de praktijk en dit kan enkele weken tot maanden duren. Een traineeship, al worden ze in vele vormen en maten aangeboden, duurt over het algemeen langer: soms zelfs meerdere jaren. Logisch, want je wordt tijdens je baan opgeleid tot een bepaalde functie en dat neemt meestal meer dan een paar weken in beslag.

3. Selectie- en sollicitatieprocedure

Ook de selectie- en sollicitatieprocedure tussen een stage en een traineeship verschillen van elkaar. De sollicitatieprocedure die je doorloopt voor een traineeship is erg vergelijkbaar met die van een reguliere baan. Een organisatie moet tijdens een traineeship namelijk veel tijd en geld in jou investeren en daarom willen ze er zeker van zijn dat jij de juiste kandidaat bent. Omdat het bij een stage om een werk- en leerplek gaat, waarin je bijvoorbeeld tijdelijk aan een project werkt, is de selectie- en sollicitatieprocedure vaak een stuk eenvoudiger en toegankelijker.

4. Salaris

Het verschil tussen een stage en een traineeship zie je ook duidelijk terug in het salaris. Bij een stage ontvang je vaak een (kleine) vergoeding voor je werkzaamheden, ook wel een stagevergoeding genoemd. Het is voor organisaties zelfs niet wettelijk verplicht om iemand een stagevergoeding te geven – maar netjes is het natuurlijk wel. Een traineeship is daarentegen wel een officieel dienstverband en de werkgever moet je daarom logischerwijs salaris uitkeren. Het gaat dan vaak om een mooi starterssalaris met doorgroeimogelijkheden.

Traineeships of stage: kies vooral wat bij jou past

Zoals we al aangaven worden de termen traineeships en stages, ook door organisaties, veel door elkaar gehaald. Kijk daarom altijd goed naar de functieomschrijving en of de organisatie bij je past en staar je niet blind op de termen traineeship of stage. Afhankelijk van waar jij je bevindt in je loopbaan en wat je wensen zijn voor de toekomst, kunnen beide opties namelijk geschikt voor jou zijn.

Neem bijvoorbeeld ons eigen traineeship waarin je in deeltijd een hbo- of wo-studie afrondt en ondertussen fulltime werkt bij toonaangevende opdrachtgevers, met name in de IT-sector. Voor sommige starters biedt dit een unieke kans om (toch nog) een diploma te behalen en tegelijkertijd relevante werkervaring op te doen, terwijl anderen misschien naar iets heel anders op zoek zijn. Het is vooral belangrijk, of het nu om een stage of een traineeship gaat, dat je iets kiest wat persoonlijk het beste bij jou past!

Newskool detacheert medewerkers bij uiteenlopende opdrachtgevers. In onze traineeships werk je fulltime en rond je in deeltijd een hbo- of wo-studie af. Meer weten? Neem contact met ons op of bekijk onze vacatures hier.