Het kantoor van de toekomst

 

Voor velen van ons was het halverwege maart flink schrikken toen we ineens niet meer naar kantoor mochten en vanuit huis moesten werken. Logeerkamers werden massaal omgebouwd tot kantoorruimtes en bedrijven hadden er hun handen vol aan om alles logistiek in te richten op thuiswerken. Maar nu enkele maanden later kunnen we concluderen – dat ondanks dat het geen ideale situatie is – alles grotendeels #doorgaat.

 

Experts voorspellen zelfs dat het kantoor, zoals we het gewend waren, nooit meer terugkomt. Ze beweren dat de coronacrisis als stroomversnelling werkt voor het ‘kantoor van de toekomst’. Hoe dat kantoor eruitziet? We nemen een sprong in de toekomst…

 

Van kantoor naar ontmoetingsplek

De rol van het kantoor verandert van een plek waar we iedere dag van 9 tot 5 ons werk uitvoeren, naar een ontmoetingsplek. We komen samen op kantoor om te vergaderen, voor creatieve brainstormsessies of gewoon om even te socializen met collega’s. Werken doen we op een plek die we zelf fijn vinden, dit kan op kantoor zijn, maar ook net zo goed thuis. Zeker nu we allemaal gewend zijn om vanuit huis te werken, is de voorspelling dat we dit in de toekomst deels blijven doen.

 

Voor elke activiteit een ruimte

Het kantoor van de toekomst wordt ingedeeld in ruimtes die passen bij jouw stemming en activiteit. ‘Activity based working’ wordt het genoemd. Het kantoor is dan niet meer ingericht op basis van afdelingen of functies, maar op basis van activiteit. Denk hierbij aan een stilteruimte om geconcentreerd te werken, een brainstormruimte om ideeën uit te wisselen en een chillruimte om even een dutje te doen in een hangmat.

 

De manier waarop ruimtes vorm krijgen, is belangrijk binnen het nieuwe ‘kantoordenken’. De inrichting en sfeer van ruimtes moeten overeenkomen met de activiteiten waar de ruimtes voor dienen. Grote bedrijven zie je al langzaam de eerste stappen maken richting activity based working. In Nederland werkt bijvoorbeeld Unilever al grotendeels volgens dit principe, waar ze ruimtes op basis van activiteit ingedeeld hebben in verschillende kleurzones.

 

Waar is mijn stoel?

In steeds meer onderzoeken komt het naar voren: langdurig zitten is niet goed voor je gezondheid. En zitten doen we in Nederland veel! 25% van de Nederlanders zit meer dan 8,5 uur per dag op een stoel. Gelukkig zien we de laatste jaren het aantal zit-sta bureaus op kantoren wel toenemen. Daarnaast zien we steeds vaker sportieve alternatieven voor de klassieke bureaustoel, neem bijvoorbeeld de bureaufiets: een hometrainer waarmee je jezelf fit fietst terwijl je werkt. Het kantoor van de toekomst wordt een plek waar werken en bewegen samenkomen. Werken én naar de sportschool in één, ideaal toch!

NewSkool detacheert medewerkers bij uiteenlopende opdrachtgevers. In onze traineeships werk je fulltime en rond je in deeltijd een hbo- of wo-studie af. Meer weten? Neem voor meer informatie contact met ons op of meld je aan voor de online Meet & Greet! Benieuwd naar onze traineeships? Bekijk ze hier.

12 augustus 2020