newskool logo
Menu
Nov 2022

SWOT-analyse

- hoe maak je jouw persoonlijke?

De kans is groot dat je tijdens je studie de term SWOT-analyse, ook wel sterkte-zwakteanalyse genoemd, weleens voorbij hebt horen komen. Het is namelijk een van de bekendste matrixen om op een eenvoudige manier sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen in kaart te brengen. Bedrijven gebruiken het bijvoorbeeld veel om een marketingstrategie te bepalen of om succesvol een nieuw product op de markt te brengen. Maar je kunt ook een persoonlijke SWOT-analyse uitvoeren om meer inzicht in jezelf, je doelen en mogelijkheden te krijgen. Hoe dat werkt, leggen we je graag uit.

Jouw persoonlijke SWOT-analyse

Een persoonlijke SWOT-analyse: wat heb je daaraan?

Het uitvoeren van een persoonlijke SWOT-analyse is een handige manier om tijdens je loopbaan meer inzicht in jezelf te krijgen. Het is bijvoorbeeld een goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek, het kan een onderdeel zijn van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP), maar het is ook een ideaal hulpmiddel om na te denken over je toekomst. Het is voor je aan je persoonlijke SWOT-analyse begint wel slim om voor jezelf te bepalen wat je doel is. Dit geeft je richting bij het invullen ervan.

Voorbeeld van een persoonlijke SWOT-analyse

Hieronder leggen we je uit hoe je een persoonlijke SWOT-analyse invult. Om je er een beeld bij te geven, laten we je ook een voorbeeld zien van een ingevulde analyse. De analyse is ingevuld door Joost (24): een door ons bedacht persoon. Joost heeft al meerdere studies gevolgd, maar weet nog steeds niet precies welke richting hij in zijn loopbaan op wil. Hij hoopt met de persoonlijke SWOT-analyse zijn mogelijkheden voor de toekomst in kaart te brengen en op nieuwe, verfrissende ideeën te komen.

STERKTES (STRENGTHS)

Vul hier in waar je goed in bent. Denk hierbij aan vaardigheden die je tijdens je studie of werk opgedaan hebt, maar ook aan sterke persoonlijke eigenschappen.

Voorbeeld: De sterke punten van Joost zijn z’n creativiteit en zijn analytisch vermogen. Daarnaast kan hij goed samenwerken in groepen en maakt hij snel en gemakkelijk contact met anderen.

ZWAKTES (WEAKNESSES)

Waar ben je minder goed in? Of iets aardiger gezegd: op welke vlakken zou je jezelf nog willen verbeteren?

Voorbeeld: Joost vindt het lastig om een planning te maken. Hij leeft het liefst met de dag. Ook vindt hij het soms lastig – zeker als een onderwerp hem weinig interesseert – om zich hierop langere tijd te concentreren.

KANSEN (OPPORTUNITIES)

Kijk om je heen en gebruik anderen als inspiratie om te bepalen welke mogelijkheden je hebt. Probeer nog niet te denken in beperkingen, maar juist heel vrij op te schrijven wat je kansen zijn.

Voorbeeld: Joost wil graag bij een gaaf bedrijf aan de slag om ervaring op te doen en in deeltijd zijn studie afmaken. Hij overweegt ook om te stoppen met zijn studie en een succesvol eigen bedrijf te beginnen.

BEDREIGINGEN (THREATS)

Ga voor jezelf na welke belemmeringen je eerder geformuleerde kansen en mogelijkheden in de weg kunnen staan?

Voorbeeld: Omdat Joost nog geen studie afgerond heeft, bestaat de kans dat bedrijven waar hij voor wil werken eerder kiezen voor iemand met een diploma op zak. En het beginnen van een eigen bedrijf brengt een financieel risico me zich mee als hij niet genoeg inkomsten uit klanten kan genereren.

Herken jij jezelf (deels) in het voorbeeld van Joost? Dan is NewSkool misschien wel wat voor jou! In het traineeship van NewSkool werk je fulltime bij toonaangevende opdrachtgevers en rond je in deeltijd een hbo- of wo-studie naar keuze af.  Meer weten? Neem gerust contact op of neem een kijkje op de website. Alvast benieuwd naar ons traineeship? Bekijk hier de vacature.