Studeren zonder studieschuld, kan het nog?

Sinds het wegvallen van de basisbeurs lijkt het voor de meeste studenten een utopie: studeren zonder studieschuld. Thuiswonende studenten missen door de aangepaste regeling iedere maand meer dan € 100 ‘stufi’ en uitwonende studenten zelfs bijna € 300. En de meeste studenten hadden het al niet erg breed.

 

Lenen bij DUO lijkt de enige optie. En alhoewel er niets mis is met het afsluiten van een lening als investering in je toekomst, schrikt het veel studenten toch af. Want is het als student nog mogelijk om af te studeren zonder studieschuld? Het wordt er in ieder geval niet gemakkelijker op, maar niets is natuurlijk onmogelijk. Met deze vijf tips voorkom je een studieschuld.

Maar eerst, hoe zat het ook alweer, wat is er precies veranderd voor studenten sinds de invoering van het nieuwe leenstelsel in 2015? De belangrijkste verandering is dat studenten geen recht meer hebben op een basisbeurs. Wel kunnen ze lenen bij DUO: tot een maximaal bedrag van €1034,85 per maand. Dit mag tijdens je nominale studieduur plus drie jaar uitloop. Omdat de studieschuld voor studenten toe zal nemen, is de aflosregeling wel versoepeld: het geleende geld moet binnen 35 jaar weer op de rekening van DUO staan – dit was voorheen 15 jaar. Ondanks het afschaffen van de basisbeurs blijft de aanvullende beurs wel bestaan. Deze beurs is op studenten van toepassing met ouders die verdienen onder een bepaalde inkomensgrens en voor studenten met studerende broers of zussen. Maar onderaan de streep gaat het grootste deel van de studenten er financieel flink op achteruit.

Vijf tips om een studieschuld te voorkomen

 

1. Maak een financieel plan

Leen als student geen geld, ‘gewoon omdat het kan’. Breng liever realistisch voor jezelf in kaart wat je per maand denkt uit te geven aan studie- en leefgeld en zet dit af tegen je inkomsten. Zo zie je of er een gat in je begroting ontstaat en hoe groot dit is. Door het maken van zo’n plan krijg je inzicht in je financiële situatie en ga je veel bewuster met je geld om.

 

2. Vraag om hulp

Durf als student anderen om hulp te vragen. Leg je financiële plan eens voor aan je ouders en vraag of ze je te hulp willen schieten. Misschien kunnen ze je financieel steunen of mag je een renteloze lening bij ze afsluiten. Op deze wijze voorkom je dat je vastzit aan een lening bij een instantie. Maak wel altijd goede en heldere afspraken als je bij bekenden geld leent, zodat er later geen onenigheid over kan ontstaan.

 

3. Zoek een (bij)baantje

Een bijbaantje is voor studenten de ideale manier om wat extra leefgeld te verdienen. Als student heb je daarnaast lange vakanties. Benut deze. Vooral de lange zomerbreak leent zich – naast genieten van je rust en de zon – erg goed om veel te werken en een buffertje op te bouwen voor het aankomende studiejaar.

 

4. Ontvang waar je recht op hebt

Bijna alle studenten vallen binnen de groep met een laag inkomen. Het voordeel hieraan is dat je meestal geld terugkrijgt als je belastingaangifte doet en vaak recht hebt op zorg- en mogelijk huurtoeslag. Over het algemeen moet je deze toeslagen wel zelf aanvragen, vergeet dit dus niet te doen!

 

5. Combineer werken en studeren

Een andere manier om af te studeren zonder studieschuld, en zelfs geld te verdienen, is werken en studeren combineren. Een groeiend aanbod aan interessante traineeships waarin je werkt én studeert, maakt het mogelijk om te studeren zonder kosten te maken. Doordat je tijdens zo’n traineeship vaak fulltime bij een werkgever aan de slag gaat en daarnaast in deeltijd studeert, maak je niet zoveel mee van het studentenleven en alles wat daarbij komt kijken. Is dat voor jou geen probleem of heb je het studentenleven wel gezien? Dan is het zeker de moeite waard om deze optie te overwegen.

NewSkool detacheert medewerkers bij uiteenlopende opdrachtgevers. In onze ict traineeships werk je fulltime en rond je in deeltijd een hbo- of wo-studie af. Meer weten? Neem contact met ons op of kom langs op een van onze Inhousedagen! Benieuwd naar onze traineeships? Bekijk ze hier.

31 mei 2019