newskool logo
Menu
Sep 2021

Studeren echt niet je ding

Wat als studeren echt niet je ding is?

Studie struggles, bijna alle studenten hebben er weleens mee te kampen. De motivatie om te studeren is er even niet, concentratie is ver te zoeken of de berg aan leerstof heeft een afschrikwekkende hoogte bereikt. Dit uit zich vaak in wat we noemen: studieontwijkend gedrag. De student werkt achterstallige afwas weg, de stofzuiger komt weer eens uit de kast of het is ineens de hoogste tijd om te gaan sporten.

Voor de meeste studenten zijn dit tijdelijke studieproblemen en ze vinden – met nodige ups en downs – de weg naar hun diploma alsnog. Een andere groep studenten blijft problemen ondervinden en het lukt ze niet om een studie af te ronden. Op deze laatste groep wordt vaak onterecht de stempel lui of ongedisciplineerd gedrukt. We leggen je uit waarom dit niet terecht is, we gaan in gesprek met een studie struggelaar en laten je zien waarom een combinatie van werken en studeren misschien wel je redding is.

Problemen met studeren

Nee, studenten die moeite hebben om hun studie af te ronden zijn niet lui, ongedisciplineerd of nog erger, dom. Er bestaan bijvoorbeeld veel studenten met serieuze concentratieproblemen. Dat percentage blijkt in 2016 zelfs op 29% te liggen, zo blijkt uit onderzoek van de UvA. Peter Vonk, studentenhuisarts aan de UvA geeft aan dat ‘de druk op studenten steeds hoger wordt’. Naast de druk om te presteren tijdens de studie, moet je tegenwoordig om een beetje leuk mee te doen eigenlijk ook wel in een toffe commissie van een studie- sport- of studentenvereniging zitten – of het liefst in alle drie. En dan heb je natuurlijk nog een druk sociaal leven te onderhouden. Oh, en vergeet een bijbaantje niet. Als student moet je een hoop ballen in de lucht houden en dat is niet voor iedere student even eenvoudig.

Moeite met theoretisch leren

Daarnaast is er ook nog een groep studenten die eigenlijk niet zo geschikt is voor theoretisch onderwijs. Sommige studenten, ongeacht hun opleidings- of intelligentieniveau, hebben moeite met theoretisch leren en leren veel liever én beter uit praktijkervaringen. Dit zijn studenten die vaak uitblinken op stages, maar moeite hebben met het overgrote deel aan ‘stoffige’ theorie. Het is voor deze studenten helaas zo dat alle wo- en hbo-studies in ons land voor het grootste deel uit theoretische leerstof bestaan.

Het verhaal van Floor

Floor begon haar studentenperiode in Tilburg, waar ze een jaar International Business Administration studeerde. “Dat eerste jaar genoot ik natuurlijk van de vrijheid van het studentenleven, maar ik merkte toen al dat ik moeite had met studeren.” Na een leuk maar onsuccesvol studiejaar, besloot ze het studeren even te laten voor wat het was en een langgekoesterde droom in vervulling te laten komen. Ze maakte een reis van een jaar door Australië. Met een bruin gezicht en een hoofd vol avonturen vervolgde ze met frisse moed de studie Bedrijfskunde aan de VU. Toch liep dit anders dan Floor bedacht had: “Ik kwam tussen veel jongere mensen terecht en het studeren ging nog steeds moeizaam, na een half jaar besloot ik te stoppen. Om me heen zag ik vrienden en vriendinnen waarbij het studeren wel van een leien dakje ging, dit gaf me niet altijd een fijn gevoel. Ik kwam tot de voorzichtige conclusie dat studeren gewoon echt niet mijn ding is.”

Werken en studeren combineren

Inmiddels heeft Floor ervoor gekozen om bij Newskool werken en studeren te combineren. Ze werkt nu fulltime en volgt daarnaast in deeltijd een studie International Business Management. “Eigenlijk werd in mijn studententijd al duidelijk dat werken veel beter bij mij past dan studeren. Ik werkte toentertijd bij een consultancybureau en in plaats van studeren ging ik daar steeds meer uren maken.” Op de hoopvolle vraag of studeren inmiddels wel haar ding is, antwoordt ze: “Nee, ik denk dat het nooit echt mijn ding wordt, ik ben gewoon niet zo theoretisch ingesteld. Ik werk liever. Maar doordat ik nu fulltime werk en daarnaast studeer geeft het mij wel de structuur die ik nodig heb. Ook presteer ik goed onder druk, dus een vol programma vind ik juist wel fijn, het komt mijn studieresultaten alleen maar ten goede.”

Newskool, te mooi om waar te zijn?

Floor kwam via haar neef in aanraking met Newskool. “Toen ik in Australië zat had ik al van Newskool gehoord, maar het leek me allemaal wat te mooi om waar te zijn. Fulltime werken bij toonaangevende bedrijven en betaald een studie volgen, hoe dan?” Inmiddels is Floor zo’n anderhalf jaar medewerker van Newskool en werkt ze na een detacheringsperiode van elf maanden bij Danone, sinds enkele weken als accountmanager bij Newskool zelf. Als alles loopt zoals gepland, heeft ze binnen anderhalf jaar een hbo-diploma op zak. “Wat me het meest opviel toen ik hier kwam werken – behalve de gezelligheid – was dat ik ineens niet meer alleen stond. Er werken hier allemaal mensen zoals ik.” Ze begint te lachen en zegt: “Ik wist alleen nog niet dat ze bestonden”.


Wil je meer weten over de mogelijkheden van Newskool om werken en studeren te combineren?

Neem contact met ons op of bekijk onze vacatures.