verschil detacheren en uitzenden
verschil detacheren en uitzenden

Intensieve begeleiding

Informele en gezellige sfeer

Unieke combinatie van werken en studeren

Leer- en werktraject

Heb je enerzijds behoefte aan zekerheid, een vast inkomen en een fijne werkomgeving, maar heb je anderzijds het gevoel dat je nog lang niet uitgeleerd bent? Dan is een leer- en werktraject, niet te verwarren met een leerwerktraject (een leerroute binnen het vmbo), waarschijnlijk iets voor jou!

Leer- en werktrajecten bestaan in veel vormen en maten, maar de overeenkomst is dat je leert, bijvoorbeeld in de vorm van een cursus of een opleiding, terwijl je praktijkervaring opdoet op de werkvloer.

Relevante werkervaring opdoen bij toonaangevende opdrachtgevers

Volledig betaalde studie en marktcomfort salaris

Werken aan je professionele en persoonlijke ontwikkeling

Vragen over leer werk traject?

Wat is een leer- en werktraject?

In een leer- en werktraject combineer je werk en studie. Wat je in de schoolbanken leert, kun je gelijk in de praktijk toepassen. Werk en studie vullen elkaar dus op een effectieve manier aan. Werken en leren combineren, is de laatste jaren sterk in populariteit gegroeid. Steeds meer jongeren verkiezen een leer- werktraject boven een fulltime studie, omdat ze ervaring in de praktijk op willen doen. Ook financiële redenen maken het vaak aantrekkelijker, en soms zelfs noodzakelijk, om werken en studeren te combineren. Opleidingen en werkgevers spelen op deze wens in door steeds meer flexibele leer- en werktrajecten aan te bieden en studenten bijvoorbeeld de kans te geven om hun studie (deels) online te volgen. Dit groeiende aanbod aan leer- werktrajecten maakt de keuze voor werken en studeren nog interessanter.

 

Let op: wanneer je je gaat oriënteren op een leer- werktraject, bijvoorbeeld online, zie je de term ‘leerwerktraject’ ook regelmatig voorbij komen. Deze term – dat is een beetje verwarrend – wordt als naam gebruikt voor een specifieke leerroute binnen de basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo. Het gaat hier wel om werken en leren, maar het is dus geen algemeen programma dat voor iedereen toegankelijk is.

Hoe zit zo’n werk- en leertraject in elkaar?

Hoe een leer- werktraject er in de praktijk uitziet, is erg afhankelijk van het traject dat je kiest. Zo kun je mogelijk bij je werkgever een (interne) opleiding of cursus volgen, maar ook kiezen voor een werk- leertraject waarin werken en studeren in één pakket aangeboden wordt. Ook een traineeship kan uitkomst bieden, bijvoorbeeld het traineeship van NewSkool waarin je een deeltijd hbo- of wo-studie naar keuze volgt en ondertussen werkervaring opdoet bij toonaangevende opdrachtgevers. Ondanks de verschillen hebben leer werk trajecten vaak ook overeenkomsten. Je doorloopt stapsgewijs een studieprogramma en meestal is er een keer per week, bijvoorbeeld in de avond of in het weekend, een klassikaal moment. Omdat je een deeltijdstudie vaak combineert met een baan is er veel ruimte voor zelfstudie en kun je vaak delen van je studie online volgen.

De voordelen van een leer- en werktraject

Werk- leertrajecten geven je een unieke kans om een diploma of certificaat te behalen terwijl je de zekerheid hebt van een vaste baan. Maar dat is niet het enige voordeel: hieronder zetten we nog een aantal grote voordelen van een werk- en leertraject voor je op een rijtje:


● Relevante werkervaring opdoen in de praktijk en je cv verrijken
● Financiële zekerheid door een vast maandelijks inkomen
● Kennis die je tijdens je studie opdoet gelijk in de praktijk toepassen
● Een fijne balans tussen theorie en praktijk
● Je leert op je studie en op de werkvloer veel mensen kennen waarmee je waardevolle sociale en professionele relaties opbouwt
● Je wordt begeleid in je ontwikkeling
● Zowel op de werkvloer als tijdens je studie leer je veel waardevolle soft skills zoals presenteren, communiceren en effectief samenwerken met collega’s

leer werk traject

Waar kan ik een werk- leertraject volgen?

Wil je (betaald) een werkleer traject volgen? Er zijn veel mogelijkheden om dit te doen. Je kunt hierbij denken aan stages, BBL-trajecten (Beroeps Begeleidende Leerweg), BOL-trajecten (Beroeps Opleidende Leerweg), traineeships, deeltijdopleidingen, cursussen of een interne opleiding bij je werkgever. Leer- en werktrajecten vind je in bijna alle werkvelden. Onderzoek wel goed of het leer- en werktraject dat je wilt volgen, aansluit op je doelstellingen en interesses. Zo worden alle medewerkers van NewSkool geplaatst op ICT-afdelingen waar ze bijvoorbeeld als servicedeskmedewerker of (junior) developer aan de slag gaan – enige affiniteit met ICT is daarom wenselijk.

Meer te weten komen over werk leer trajecten?

Wat voor soort leer- en werktraject past nu bij mij?

Welk werkleer traject het beste bij jou past, hangt natuurlijk deels af van je wensen en doelstellingen, maar is ook afhankelijk van de fase van je loopbaan waar je je in bevindt. Zo zijn sommige leerwerktrajecten verbonden aan een studie en meer geschikt voor jongeren, terwijl bijvoorbeeld het volgen van een specialistische, interne opleiding bij een werkgever of een traineeship waarin je werken en studeren combineert, geschikter zijn voor mensen met enige ervaring op de arbeidsmarkt. Het is aan te raden om voor jezelf goed in kaart te brengen wat je carrièredoelstellingen zijn en aan de hand daarvan op zoek te gaan naar leerwerk trajecten die daarbij matchen. Vind je het lastig om dat voor jezelf te bepalen? Dan kan bijvoorbeeld een gesprek met een loopbaancoach verhelderd zijn.

Detacheringsbureau uitzendbureau verschil

Onbezorgd leer- en werktraject met NewSkool

NewSkool geeft talentvolle starters op de arbeidsmarkt de unieke mogelijkheid om betaald te leren en werken. In ons traineeship werk je fulltime op ICT-afdelingen van toonaangevende opdrachtgevers en rond je in deeltijd een hbo- of wo-studie naar keuze af. Daarnaast leer je in workshops en cursussen alle hard- en soft skills die jij nodig hebt om succesvol te zijn op de werkvloer. Wij betalen je volledige studie én voor je werkzaamheden ontvang je een marktcomfort salaris. Daarnaast krijg je ieder jaar 25 vakantie- en 10 studiedagen, zodat je naast je leerwerk traject ook kan genieten van de nodige ontspanning.

leer en werktraject

Meer weten? NewSkool beantwoord al jouw vragen!

Lijkt het volgen van een leer- werktraject jou wel wat, maar zit je nog met vragen of weet je nog niet helemaal zeker of het wel bij jou past? Vraag ons gerust het hemd van het lijf. Ook kunnen we je meer vertellen over ons traineeship en wat je daarvan kunt verwachten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die bij jou past. Wil je een keer vrijblijvend verder praten over onze werk- leertrajecten? Meld je aan voor de Meet & Greet en maak op een persoonlijke manier online kennis met NewSkool.

hbo informatica deeltijd

Meer te weten komen over leer- en werktrajecten?

60 trainees

834 behaalde certificaten

>14 jaar ervaring in begeleiden van medewerkers