Fitness voor je brein

– tips voor optimale mentale gezondheid

 

Herken je dat, dat het na een lange dag studeren ineens op is? Je kunt dat ene stukje tekst wel tien keer lezen, maar je neemt het simpelweg niet meer op. Je concentratie heeft een tragisch dieptepunt bereikt en je hoofd voelt als een vergiet. Dat is het teken dat je hersenen hun maximale capaciteit bereikt hebben. Vaak is een rustmomentje pakken de enige oplossing. Om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk geconcentreerd studeert, moeten je hersenen in topvorm zijn.
We leggen je hieronder aan de hand van een aantal tips uit hoe je daarvoor zorgt.

 

Voldoende beweging

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat lichamelijke beweging essentieel is voor gezonde hersenen. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je nieuwe hersencellen aanmaakt en dat er tussen je bestaande cellen allerlei verbindingen ontstaan. Daarvoor hoef je jezelf echt niet iedere dag helemaal in het zweet te werken. Dagelijks een half uurtje wandelen of fietsen doet al wonderen. Ondanks dat je hersenen alle vormen van beweging fijn vinden, blijkt uit onderzoek dat één vorm van bewegen een mega stimulerende werking op je hersenen heeft: dansen! De combinatie van beweging, coördinatie en het houden van ritme, laten je hersenen op volle toeren draaien.

 

Blijf je hersenen uitdagen

Je hersenen werken net als je spieren, als je ze niet traint worden ze slapper. Je houdt jezelf mentaal fit door te blijven leren en je hersenen te blijven uitdagen. Dit kun je op veel verschillende manieren doen. Allereerst natuurlijk door naar school te gaan of een studie te volgen. Door te lezen, schrijven en analytisch na te denken, train je je hersenen en ontstaan er nieuwe cognitieve verbindingen. Maar ook het maken van bijvoorbeeld een puzzel zet je bovenkamer hard aan het werk. Uit onderzoek onder ouderen blijkt zelfs dat het actief blijven trainen van de hersenen ervoor zorgt dat het uitbreken van ouderdomsziektes zoals dementie uitgesteld kunnen worden.

 

Stop met multitasken

Je kunt je hersenen het beste vergelijken met een computer: hoe meer programma’s je open hebt staan hoe langzamer je computer wordt. Multitasken is daarom sterk af te raden, het heeft negatieve invloed op je hersenen. Richt je daarom liever op één taak en probeer je zoveel mogelijk af te sluiten van ‘afleiders’ zoals je telefoon of social media. Het maken van een goede, strakke planning helpt ook om de rust in je hoofd te bewaren en je te focussen op één taak per keer.

 

Gezond eten

Je hersenen verbruiken ongeveer een kwart van het totaalaantal calorieën dat je dagelijks tot je neemt. Net als je lichaam stellen je hersenen een gezonde en gevarieerde voeding zeer op prijs. Voor het optimaal functioneren van je hersenen is het belangrijk dat je voldoende vitamines, mineralen en omega-3-vetzuren binnenkrijgt. Bij een tekort aan deze stoffen neemt de concentratie af en kun je zelfs vergeetachtig worden. Vitamines en mineralen bevinden zich voornamelijk in groente en fruit. Als je de richtlijnen van het Voedingscentrum volgt en 250 gram groente en 200 gram fruit per dag eet, zit je altijd goed. Omega-3-vetzuren zitten in vette vis zoals zalm, haring en makreel, maar bijvoorbeeld ook in noten en zaden.

 

Voldoende slaap

Goede nachtrust is van essentieel belang voor een gezond brein. Je hersenen staan nooit stil, dus ook ’s nachts niet. Sterker nog: terwijl je slaapt gebeurt daarboven van alles. Er worden nieuwe verbindingen gemaakt en bestaande verbindingen hersteld. Belangrijke informatie wordt opgeslagen en overbodige informatie gewist. Dit zorgt ervoor dat je iedere ochtend met een fris en opgeruimd hoofd wakker wordt. Maar let wel op, dit lukt je hersenen alleen als ze hier genoeg tijd voor krijgen: voldoende slapen dus.

Vond je deze blog leuk? Misschien vind je het dat ook interessant om aan de hand van 7 slimme tips te leren hoe je effectiever studeert. Wil je meer weten over de mogelijkheden van NewSkool om werken en studeren te combineren? Neem contact met ons op of kom langs op een van onze Inhousedagen!

Benieuwd naar onze vacatures? Bekijk ze hier.

19 juni 2020