newskool logo
Menu
Feb 2022

ChatGPT scriptie schrijven

- kan het?

De ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence (AI) volgen elkaar in razend tempo op. Eén van de nieuwste ontwikkelingen zijn ‘taalmodellen’ die aan de hand van door jou gegeven instructies, teksten kunnen genereren. Verreweg het bekendste en meest geavanceerde voorbeeld hiervan is ChatGPT. Met – schrik niet – 175 miljard parameters en de capaciteit om miljarden woorden in één seconde te verwerken, is dit het krachtigste taalmodel ooit gemaakt. Zowel taal- als tech-experts noemen het revolutionair. Maar hoe slim is zo’n tool precies? Kun je bijvoorbeeld je scriptie laten schrijven door ChatGPT? Wij zochten het voor je uit.

scriptie schrijven

Hoe werkt ChatGPT?

Om met ChatGPT een tekst te genereren, typ je eenvoudigweg jouw gewenste opdracht of vraag in. “Vind een lekker recept voor vegetarische lasagne, schrijf een ode aan mijn kat Mies of maak een verhaal van 1000 woorden over de geschiedenis van Delft”, om maar wat willekeurige voorbeelden te noemen.

En ja, je kunt ook je huiswerk of studieopdracht door ChatGPT laten schrijven – daar zijn studenten en scholieren inmiddels ook achter gekomen. Geef ChatGPT bijvoorbeeld de opdracht: ‘Schrijf een essay van 1000 woorden over de Tachtigjarige Oorlog’, en binnen enkele seconden rolt er een tekst uit de tool. Om het iets ‘menselijker’ te maken, kun je ChatGPT zelfs de volgende opdracht geven: ‘Schrijf een essay van 1000 woorden over de Tachtigjarige Oorlog met daarin 6 spelfouten.’ Het vervelende voor docenten is dat deze teksten moeiteloos door de plagiaatscan komen: de gegenereerde teksten zijn namelijk uniek en nergens terug te vinden. Of we je ook adviseren om ChatGPT voor je studie te gebruiken? Dat is een ander verhaal waar we later in deze blog nog op terugkomen.

Voordelen van ChatGPT

AI-taalmodellen zoals ChatGPT zijn nog maar kort op de markt en de toekomst zal uitwijzen welke voordelen ons dat in de praktijk gaat opleveren. Toch kunnen we al wel concluderen dat de mogelijkheden veelbelovend zijn. Sommige experts zeggen zelfs dat het deels de functie van bijvoorbeeld Google over kan nemen. De tool zoekt namelijk niet alleen naar informatie, het heeft ook gelijk een antwoord voor je klaar, zonder dat je door hoeft te klikken op een website. Ook kunnen developers bijvoorbeeld code laten schrijven door ChatGPT en kan het bedrijven helpen om hun klantenservice of marketing nog verder te digitaliseren.

Nadelen van ChatGPT

Hoe vernuftig het algoritme van ChatGPT ook is, de output blijft gebaseerd op data. Het systeem kan niet zelf nadenken, toont geen emotie, kan niet oordelen en kan teksten niet controleren op waarheid en correctheid – het is zeg maar geen mens. Daarnaast laat de kwaliteit van de teksten soms ook nog te wensen over. Hierbij geldt met name dat hoe complexer de taak is die je de tool geeft, hoe groter de kans is dat het onjuistheden of zelfs wartaal uit begint te slaan.

Conclusie: kan ChatGPT jouw scriptie schrijven?

In theorie is het antwoord op deze vraag ‘ja, ChatGPT kan een scriptie voor je schijven’. Of het ook een goede scriptie wordt? Tja, dat waarschijnlijk helaas niet. Het schrijven van een scriptie is namelijk veel meer dan het tentoonstellen van jouw kennis (of die van een AI-robot). Het gaat om je vermogen om data te analyseren, inzichten te verkrijgen en verbanden te zien. Je kunt ChatGPT daarom beter zien als een hulpmiddel bij het schrijven van teksten: bijvoorbeeld om inspiratie op te doen, informatie op te zoeken (wel altijd dubbelchecken) of suggesties voor zinsbouw te krijgen.

Ten slotte vonden we het wel zo netjes om ChatGPT zelf ook nog even om commentaar te vragen.

Het antwoord lees je hieronder.

chatgpt

Newskool detacheert medewerkers bij uiteenlopende opdrachtgevers. In onze traineeships werken onze medewerkers fulltime en ronden zij in deeltijd een hbo- of wo-studie af. Meer weten? Neem contact met ons op of lees hier meer informatie.