newskool logo
Menu
Mar 2023

Beter leren concentreren

- 5 eenvoudige tips

Met je laptop op links en je studieboek op rechts, zit je helemaal klaar voor een productief middagje studeren. Maar eerst nog even snel je moeder bellen, de planten water geven, een kopje koffie drinken, een rekening betalen en je vrienden appen wanneer je beschikbaar bent voor een weekendje weg… Een uur later sla je eindelijk je studieboek open, na 5 minuten lezen merk je dat je gedachten afdwalen en je voelt je onrustig. Je appt een vriendin of ze misschien nog concentratietips heeft? “Een drankje met ons doen op het terras,” is haar advies. Herkenbaar? Lees dan even verder.

1. Stop met multitasken


Ondanks dat veel mensen anders beweren, hebben meerdere onderzoeken aangetoond dat wij als mens uitzonderlijk slecht zijn in multitasken. We denken dat we meerdere taken tegelijkertijd uit kunnen voeren, maar feitelijk switchen onze hersenen steeds tussen deze taken en dat kost een hoop energie. Het advies is dan ook om je zoveel mogelijk op één taak te focussen. Dit lukt het beste wanneer je niet de hele tijd afgeleid wordt door externe prikkels, bijvoorbeeld in de vorm van meldingen op je computer, mensen om je heen of je telefoon. Over die telefoon gesproken, dat is trouwens echt de nummer één concentratieverstoorder, dus daarvoor geldt: hoe verder weg, hoe beter. Lukt het je zelfs niet om je op één taak te focussen, stop er dan gewoon even helemaal mee: ga liever een rondje wandelen en maak je hoofd leeg om je vervolgens weer te herpakken.

2. Een fijne, rustige werkomgeving

Ook een fijne, rustige en ‘prikkelarme’ werkomgeving doet wonderen voor je concentratie. Een rommelig bureau vol spullen roept (bewust, maar ook onderbewust) allemaal prikkels op en we hebben net geleerd dat afleiding en concentratie niet samengaan. Probeer ook, als je bijvoorbeeld op kantoor werkt of in een UB, je af en toe af te sluiten van anderen zodat je je volledig kunt focussen op je werkzaamheden.

3. Maak een planning

Een duidelijke planning maken, zorg voor rust in je hoofd. In plaats van de hele dag na te denken over wat je nog moet doen, parkeer je taken en afspraken in je planning en kun je beter focussen op wat je op dat moment echt moet doen. Een dagelijkse to-do-lijst bijhouden waarin je verschillende taken indeelt in tijdvakken, is bijvoorbeeld een goede manier om dit te doen. Hierbij is het de kunst om je taken zo concreet mogelijk te maken. Dus liever niet: ‘studieboek (500 pagina’s) lezen’, maar wel: ’20 pagina’s lezen van studieboek’. Door grotere taken op te delen in kleinere stukjes wordt het veel overzichtelijker. Bovendien zijn je hersenen er dol op als je aan het einde van de dag vinkjes kan zetten bij alle taken die je voltooid hebt.

4. Maak tijd voor rust en ontspanning

Je denkt nu misschien dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want als je morgen een tentamen hebt, dan zijn er voor precies twee dingen even geen ruimte in je leven: rust en ontspanning. Toch is het juist aan te raden, ook als je heel druk bent, om die ontspanning wel te pakken. Ga even een rondje lopen door het park, neem een pauze van een uur om te gaan sporten of staar desnoods een paar minuten uit het raam. Je hersenen hebben namelijk rust nodig om informatie te verwerken en vraagstukken (onbewust) op te lossen. Daarnaast zorgt beweging voor een betere bloedsomloop (ook van je hersenen) en verhoogt het je concentratie.

5. Pak die flow

Als je al deze tips volgt en jezelf traint om langer geconcentreerd te werken, kan er iets ontstaan wat ook wel ‘flow’ wordt genoemd. Flow kun je het beste zien als een staat van volledige concentratie waarin je volledig opgaat in de activiteit waar je mee bezig bent. Je bent zo betrokken bij je activiteit dat je vergeet wat er om je heen gebeurt en plezier ervaart in wat je doet. Naast dat je bergen met werk verzet, heeft flow nog een ander groot voordeel: het maakt je gelukkiger. Onderzoek binnen de psychologie wijst uit dat het ervaren van flow een van de sleutels is tot een gelukkig leven. Geconcentreerd en productief werken en daar ook nog plezier aan beleven, het kan dus echt!

Newskool detacheert medewerkers bij uiteenlopende opdrachtgevers. In onze traineeships werk je fulltime en rond je in deeltijd een hbo- of wo-studie af. Meer weten? Neem contact met ons op.