NewSkool NEXT

van autonoom kunstenaar tot IT’er

 

– In gesprek met Justin over zijn NewSkool NEXT avontuur

NewSkool NEXT

van autonoom kunstenaar tot IT’er

In gesprek met Justin over zijn NewSkool NEXT avontuur

De interessante loopbaan van Justin begint in de keuken van een restaurant in Utrecht, waar hij als kok werkte. Al roerend in een pan had hij ineens het herkenbare ‘wat wil ik nu eigenlijk met mijn leven?’ momentje. Kort daarna besloot hij zijn keukenschort aan de wilgen te hangen en hij ging Game Design studeren. Via dat pad kwam hij uiteindelijk bij de studie ‘Interactive Performance Design’ op de HKU terecht – een studie waar kunst, interactiviteit, technologie en publieksparticipatie samenkomen. Met veel plezier rondde Justin deze studie af en hij ging daarna aan de slag als autonoom kunstenaar. Hij specialiseerde zich in het ontwikkelen en opzetten van interactieve installaties. Zo ontwikkelde hij onder andere een spectaculaire interactieve globe waar mensen via interessepunten meer leerden over de geschiedenis van de wereld.

 

Oh ja, en toen kwam corona. Voor Justin als kunstenaar was dit geen gemakkelijke tijd. Deze tijd zette hem ook aan het denken over zijn toekomst. Omdat hij altijd veel affiniteit had met techniek, kwam de gedachte om iets in de IT te gaan doen, steeds vaker voorbij. Na een korte zoektocht op Google kwam hij bij NewSkool terecht. Hij zag dat ze een inhousedag organiseerden: een kijkje nemen kon wellicht geen kwaad.

En toen stond je ineens bij NewSkool op de stoep?
“Klopt, op de dag dat de inhousedag was bij NewSkool, moest ik toevallig voor een klus in Den Haag zijn en ik ben eigenlijk op de bonnefooi bij de inhousedag binnengelopen. Ik kwam er al snel achter dat het concept van NewSkool vooral gericht is op mensen die fulltime in de IT willen werken en in deeltijd een hbo- of wo-studie willen afronden. Omdat ik al afgestudeerd was, dacht ik in eerste instantie dat het programma niet echt aansloot op mijn wensen – helaas.

Maar toen hoorde ik dat ze ook bezig zijn met het opzetten van een NewSkool NEXT programma. Een speciaal programma voor afgestudeerden met minstens twee jaar werkervaring die in de IT aan de slag willen – dat was perfect voor mij! In eerste instantie was ik wel wat huiverig, het klonk allemaal net wat te mooi om waar te zijn en ik had van vrienden al verschillende niet al te beste verhalen gehoord over detacheerders. Ik dacht: waar zit hier het addertje onder het gras? Maar na vervolggesprekken en een intake bleek die er niet te zijn en ik besloot om als een van de eersten het NEXT programma te gaan volgen.”

“Ik dacht: waar zit hier het addertje onder het gras?”

Van autonoom kunstenaar tot toekomstige IT’er: dat klinkt als een grote stap…
“Tijdens mijn studie en in mijn werk als kunstenaar heb ik altijd veel met techniek gedaan, dus helemaal nieuw is IT niet voor mij. Daarnaast heb ik computers altijd heel vet gevonden. Maar een grote stap is het wel: ik heb nog nooit eerder een kantoorbaan gehad. Als ZZP’er werkte ik bijna altijd alleen en ik begon op een gegeven moment steeds meer te verlangen naar collega’s en een stukje gezelligheid op de werkvloer.”

“Ik heb computers altijd heel vet gevonden.”

“Helemaal afscheid van de kunst zal ik niet snel nemen. Ik heb nu nog één interactieve installatie samen met een partner die we zo nu en dan nog zullen opzetten. Ik zie kunst nu meer als een hobby van mij en dat voelt eigenlijk wel heel goed. En ik weet zeker dat ik in mijn werk als IT’er ook veel creativiteit kwijt kan.”

globe justin

Interactieve globe voor “De wereld van de VOC” in het Nationaal Archief 2016/2018. Gemaakt in samenwerking met Tijmen Lohmeijer.

Hoe ziet de komende periode er voor jou uit?
“Ik ben net begonnen met het NewSkool NEXT programma dus ik ben nu vooral veel aan het leren. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld druk bezig om de basisprincipes van de programmeertaal Java onder de knie te krijgen. Ook heb ik een week meegelopen met het NewSkool essentials programma om te zien hoe het er binnen NewSkool aan toe gaat. De komende periode ga ik veel trainingen volgen en zoveel mogelijk certificaten proberen te behalen, terwijl ik ondertussen bij opdrachtgevers ervaring in de praktijk opdoe. Ik hoop in korte tijd veel leren, zodat ik zo snel mogelijk compleet zelfstandig aan de slag kan. Morgen heb ik mijn eerste gesprek met een mogelijke opdrachtgever – ik kijk daar erg naar uit!”

Is NewSkool NEXT misschien ook wel iets voor jou of heb je nog vragen voor ons? Meld je aan voor de online Meet & Greet of neem voor vragen contact op met Floor!

februari 2023

46 actuele succesvolle samenwerkingen

598 succesvol afgeronde opdrachten

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Floor

directie

 

Ben je geïnteresseerd in NewSkool Next? Ik sta voor jou klaar om al je vragen te beantwoorden! Al 14 jaar zetten wij onze medewerkers succesvol op de arbeidsmarkt. Daarnaast is het bij ons ook nog eens enorm gezellig!

 

Benieuwd geworden? Ik sta je graag te woord!

Floor directie NewSkool 06 34 10 62 05

Floor

directie

 

Ben je geïnteresseerd in NewSkool Next? Ik sta voor jou klaar om al je vragen te beantwoorden! Al 14 jaar zetten wij onze medewerkers succesvol op de arbeidsmarkt. Daarnaast is het bij ons ook nog eens enorm gezellig!

 

Benieuwd geworden? Ik sta je graag te woord!

Floor directie NewSkool 06 34 10 62 05

floor650