Waarom het verstandig is om wél starters aan te nemen

 

Nog altijd zijn veel organisaties terughoudend bij het aannemen van starters. Ze spelen liever op zeker en zijn bang dat starters de benodigde capaciteiten missen om hun nieuwe baan goed uit te voeren. En natuurlijk is hier iets voor te zeggen, want het aannemen van een starter op de arbeidsmarkt vergt een investering. Maar toch zijn er meer dan genoeg goede redenen om juist wél starters aan te nemen en deze redenen wegen misschien wel zwaarder dan het gebrek aan ervaring. Hieronder zetten we er een aantal voor je op een rijtje.

Een frisse blik en een aanstekelijk enthousiasme
Starters op de arbeidsmarkt staan te popelen om te beginnen aan hun eerste echte baan en dat gaat gepaard met het nodige enthousiasme. Daarnaast kijken ze met een hele open blik naar jouw organisatie. In plaats van collega’s die langer binnen de organisatie actief zijn, en zich laten leiden door bestaande bedrijfsprocessen en -structuren, kunnen starters veel beter out-of-the-box denken. Hierdoor kunnen ze met verfrissende en creatieve ideeën komen en je organisatie zo een positieve impuls geven.

 

Starters zijn leergierig
Dat starters leergierig zijn zien wij bij NewSkool op dagelijkse basis in de praktijk. De NewSkoolers volgen namelijk naast een fulltimebaan in deeltijd een (hbo/wo) studie. Deze wisselwerking is succesvol omdat ze vanuit hun studie gewend zijn om snel informatie tot zich te nemen en te verwerken, maar ook om problemen aan te pakken en op te lossen. Daarnaast kunnen ze de kennis die ze opdoen tijdens hun studie, gelijk in de praktijk toepassen. Op deze manier zitten ze vaak binnen no time op het beoogde kennisniveau van de functie. Een bijkomend voordeel is dat starters van nu opgegroeid zijn met technologie. Hierdoor weten ze bijvoorbeeld software-systemen snel tot zich te nemen, terwijl ‘oudere’ werknemers dit vaak lastiger vinden.

 

Balans in je organisatie
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat oudere en jongere medewerkers (waaronder ook de groep starters behoort) veel van elkaar kunnen leren binnen een organisatie. In een onderzoek van Scheibe, hoogleraar Lifespan Development and Organizational Behavior, wordt het belang van leeftijdsdiversiteit in teams benadrukt. Zo kunnen oudere medewerkers goed samenwerken, zijn ze stressbestendig en kunnen ze met tegenslagen omgaan. Jongere werknemers daarentegen zijn vaak aanstekelijk enthousiast en op de hoogte van de nieuwste technologische ontwikkelingen. Juist door deze twee groepen samen te laten werken en geen ‘eilanden’ te laten ontstaan, zorg je voor een goede balans in je organisatie en kunnen jongeren veel van ouderen leren en vice versa.

Ben jij als organisatie enthousiast geworden om met een starter aan de slag te gaan? Wij helpen je graag! Wij van NewSkool detacheren getalenteerde starters op de arbeidsmarkt die fulltime werken en deeltijd studeren, combineren. NewSkoolers worden zorgvuldig en kritisch geselecteerd op een unieke combinatie van eigenschappen. We zoeken een combinatie van een hoog denkniveau (wo/hbo) met uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden en een proactieve, open houding. Benieuwd welke NewSkoolers op dit moment beschikbaar zijn of wil je meer weten over onze werkwijze? Bekijk het op Werken met NewSkool.

24 januari 2022