pieter

Een aantal jaren terug in de tijd: na meerdere onafgemaakte studies was voor Pieter(29) de maat vol. Het studentenleven was een prachtige periode vol gezelligheid, nieuwe ervaringen en vriendschappen voor het leven, maar de drang naar meer structuur nam steeds verder toe. Net als de wens om uiteindelijk toch een studie af te ronden. Pieter kwam via een bekende bij NewSkool terecht, waar hij kort daarna aan de slag ging.

 

Nu een aantal jaren later ziet het leven van Pieter er compleet anders uit. Het studentenhuis in Delft is ingeruild voor een huis in Amsterdam waar hij met twee werkende huisgenoten woont. Hij is fulltime aan het werk en de wens om alsnog een studie af te ronden, komt steeds dichterbij. Als het meezit is hij na de zomer klaar met zijn studie Business IT & Management.

 

In de afgelopen periode heeft Pieter een indrukwekkend cv opgebouwd als NewSkooler en succesvol voor meerdere opdrachtgevers gewerkt. In gesprek met Pieter praten we over zijn loopbaan, komen we te weten wat hij door de jaren heen geleerd heeft en legt hij ons uit waarom je altijd nieuwsgierig moet blijven.

Pieter, je hebt de afgelopen jaren veel grote organisaties van binnen gezien, hoe heb je dat ervaren?

 

“Dat klopt: ik heb onder andere gewerkt bij Rijkswaterstaat, de Gemeente Amsterdam, Endemol, de Sociale Verzekeringsbank en mijn laatste opdrachtgever was BNG Bank, waar ik tweeënhalf jaar werkte als IT Business Analist. Mijn werkzaamheden bij deze verschillende opdrachtgevers zijn heel uitlopend geweest, maar wel altijd IT-gerelateerd, bijvoorbeeld op een ‘skilled IT servicedesk’.

 

Het was voor mij een erg leerzame ervaring om voor zo veel verschillende organisaties te mogen werken. Iedere opdrachtgever is anders: zo is het verschil tussen een overheidsinstantie zoals Rijkswaterstaat en een commerciële partij zoals Endemol levensgroot – echt een compleet andere cultuur. Ik heb altijd geprobeerd om op mijn eigen wijze van meerwaarde te zijn voor opdrachtgevers en ik denk dat ik daar goed in geslaagd ben.”

 

Dat zal wel druk geweest zijn met de overgang van kantoor- naar thuiswerken?

 

“Aan het begin was het zeker druk! Iedereen moest door corona van de ene op de andere dag thuiswerken. Aan alle medewerkers de taak om zo snel mogelijk thuis een werkplek in te richten en toegang te krijgen tot de systemen waar op kantoor mee gewerkt wordt. Maar inmiddels werkt alles en is de drukte weer op normaal niveau. Eigenlijk is het, als ik er nu op terugkijk, nog best soepel verlopen allemaal.”

 

Over die laatste opdrachtgever, wat doet een IT Business Analist precies?

 

“Bij BNG bestond mijn werk als business analist uit twee hoofdtaken. De eerste was functioneel beheer, waarin ik verantwoordelijk was voor diverse IT-systemen die onder de afdeling vielen. Het was mijn taak om de functionele mogelijkheden van applicaties te analyseren en steeds te kijken waar het beter kon. Tijdig inspelen op veranderingen en constant de applicaties en software blijven testen, was hierin cruciaal. Onder het functionele beheer viel ook het verwerken van input vanuit de business en het trainen van medewerkers om slimmer en efficiënter met de applicaties om te gaan.

 

Daarnaast voerde ik bij BNG veel projectmatig werk uit. Dit begon altijd met een wens vanuit de business, bijvoorbeeld om een bepaald (IT) proces efficiënter in te richten. Het was aan mij dan de taak – vaak in samenwerking met een multidisciplinair team – om te onderzoeken wat er nodig was om deze verandering door te voeren. Nadat alle voor- en nadelen zorgvuldig afgewogen werden, begonnen we aan de implementatie van het nieuwe IT-systeem. Hierin was het erg belangrijk dat het nieuwe systeem zorgvuldig ingepast werd in het al bestaande IT-landschap van BNG.”

 

Terugkijkend op afgelopen jaren, waar ben je dan trots op?

 

“Toen ik bij NewSkool binnenkwam en begon aan mijn eerste klus was ik een stuk onzekerder dan ik nu ben. Ergens diep van binnen kende ik mijn kwaliteiten wel en wist ik dat ik veel in mijn mars heb, maar soms overheerste de onzekerheid. Daar heb ik nu geen last meer van.

 

Ik kan mij nog herinneren dat ik een paar jaar geleden in een overleg zat over de implementatie van een nieuwe software toepassing en dat ik als enige van de groep tegenstemde op de invoering ervan. Toen ik maanden later afscheid nam bij deze werkgever sprak mijn manager mij hier nog op aan en zei: ‘Je had trouwens wel gelijk toen tijdens dat overleg’.

 

Het ging mij er helemaal niet om dat ik mijn gelijk had gekregen, maar het was voor mij wel een bevestiging dat als ik een visie heb, ik die mag uitspreken, ook als niemand het met mij eens is. Het zelfvertrouwen dat ik nu heb om dat te doen, maakt mij trots.”

 

En wat heb je geleerd?

 

“Ik heb geleerd om de wensen vanuit een medewerker of de business te vertalen naar een IT-oplossing. Op een gegeven moment leer je om te kijken naar de vraag achter de vraag. Er is vaak vanuit de medewerker al een beeld wat de oplossing is, maar dat beeld klopt niet altijd. Aan mij dan de taak om het probleem goed te analyseren en te komen met een oplossing op maat – het liefst eentje die nog beter voor ze werkt dan ze zelf in hun hoofd hadden.

 

Daarnaast heb ik mij de afgelopen jaren veel IT-systemen en technieken eigen gemaakt. Vooral de grotere projecten heb ik als heel leerzaam ervaren. Door in een team samen te werken en verschillende agile-methodieken zoals scrum toe te passen, leer je van begin tot eind hoe de implementatie van een nieuw IT-systeem tot stand komt.”

 

Geloof jij in de inzet van flexibele medewerkers voor organisaties?

 

“Ja, dat doe ik zeker! Ik denk dat het heel verfrissend kan zijn voor een organisatie als er iemand met nieuwe kennis en inzichten een team komt versterken. Het kan echt een energieboost geven aan een team.

 

Wel denk ik dat de ideale periode dat een medewerker flexibel bij een organisatie werkt heel afhankelijk is van het soort project. Zo kan het voor een kortlopend project prima zijn om een nieuwe kracht voor 3 maanden in te huren, terwijl je bijvoorbeeld op de skilled servicedesk liever iemand wat langer op dezelfde plek hebt zitten.”

 

Wat maakt jou een goede NewSkooler?

 

“Mijn moeder zegt altijd grappend: ‘Pieter is niet nieuwsgierig, maar wil wel alles weten’. Ik denk dat die nieuwsgierigheid mij een goede NewSkooler maakt. Ik wil graag nieuwe dingen leren en als ik niet weet hoe iets moet dan ga ik op onderzoek uit. Zeker binnen de wereld van de IT geloof ik dat dit een sterke eigenschap is.”

 

Wat zijn je wensen voor de toekomst?

 

“Natuurlijk heb ik wensen voor de toekomst en fantaseer ik soms waar ik over 10 jaar sta, maar op het moment focus ik mij vooral op één wens en dat is mijn studie afronden. Ik zou echt superblij zijn als ik dat papiertje straks op zak heb. Gelukkig gaat het de goede kant op en als alles meezit ben ik na de zomer klaar. Daarna heb ik er alle vertrouwen in dat er iets moois op mijn pad komt.”

Benieuwd naar beschikbare NewSkoolers voor jouw organisatie of wil je meer weten over onze werkwijze?

Bekijk Werken met NewSkool.

9 maart 2021

Zoekt u ook een medewerker met de capaciteiten en kwaliteiten van Pieter?

Bekijk welke goed gekwalificeerde NewSkoolers inzetbaar zijn.