Als IT’er bij Staatsbosbeheer is goed luisteren extra belangrijk
IT’ers en boswachters: een groter verschil is er bijna niet. NewSkooler Gerard (deeltijd student Informatica) werkt als functioneel applicatiebeheerder bij Staatsbosbeheer en werkt dagelijks samen met boswachters. “Boswachters zijn hun vak gaan doen omdat ze heel erg van de natuur houden, en niet omdat ze zo gek zijn op computers en IT. Daarom is het extra belangrijk om goed te luisteren en te proberen je in te leven in hun belevingswereld”, legt hij uit.
Applicatie vormt basis voor natuurbehoud en subsidie
De applicatie die hij beheert is een databank waarin wordt bijgehouden hoe de natuur in Nederland ervoor staat en wat de boswachters er doen. “Herten, lieveheersbeestjes, broedvogels, alles wordt geteld. Voor elke vierkante meter natuur is een plan. Volgens mij houdt alleen Nederland dat zo nauwkeurig bij”, vertelt Gerard. Behalve voor het krijgen van subsidie is dat ook belangrijk voor natuurbehoud. “Als we de weinige natuur die we hebben aan haar lot overlaten, wordt het daar niet beter van, denk ik.”
Wisselwerking tussen betrokken partijen
Hoe we in Nederland de natuur beïnvloeden is de laatste tijd een hot topic door het nieuws over de Oostvaardersplassen. Actievoerders protesteerden daar omdat runderen, herten en paarden deze winter zijn omgekomen door een gebrek aan voedsel. Dit heeft ook invloed op het werk van Gerard: “Ten eerste wordt erover gepraat, het houdt de mensen hier bezig. Boswachters voelen zich minder veilig (door bedreigingen, red.) en willen het daarover hebben. En de plannen van de provincie zijn hierdoor veranderd, dus ook de data in ons systeem. Hoeveel dieren er leven en hoeveel er wordt bijgevoerd is uiteindelijk een besluit van de provincie. Staatsbosbeheer heeft alleen een adviserende en uitvoerende taak, maar er is natuurlijk wel een wisselwerking tussen de betrokken partijen.”
Creatieve oplossingen
Waar boswachters met IT moeten werken, moeten IT’ers voor hun werk soms het bos in. Dat zorgt voor creatieve oplossingen. Zo moet Gerard een app testen waarmee vlinders kunnen worden geteld. “We moeten testen op een plek waar weinig bereik en weinig GPS is, om te zien of de app ook daar werkt. Daar rijd je niet even heen. Ik heb voorgesteld om met mountainbikes te gaan in plaats van te lopen. Dat gaat een stuk sneller en scheelt een hoop tijd, geld en energie.”