newskool logo
Menu
Aug 2023

Werken aan je toekomst

- zonder in de stress te schieten

Dagdromen over je toekomst kan heerlijk zijn, maar voor veel mensen – en zeker jongeren – brengt nadenken over en werken aan de toekomst ook de nodige stress met zich mee. “Vind ik straks wel een leuke baan? Haal ik wel alles uit mijzelf? En moet ik niet nog eens een wereldreis maken?” Voor je het weet slaan je fijne dagdromen om in pessimistische scenario’s waarin je aan alles en jezelf begint te twijfelen. In deze blog leggen we je daarom uit hoe je op een slimme en relaxte, maar toch efficiënte manier kunt werken aan je toekomst.

Newskool medewerker

Werken aan je toekomst is een proces

Sommige mensen lijken precies te weten wat ze in de toekomst willen en werken stap voor stap toe naar hun doelen. Maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Als je niet weet wat je met je toekomst wilt is dat helemaal niet erg, maar probeer in je hoofd de stap te maken van ‘ik weet niet wat ik wil’ naar ‘ik ben aan het onderzoeken wat ik wil’. Door werken aan de toekomst als een proces te zien waarin de ontdekkingsfase een belangrijk onderdeel is, maak je het een stuk leuker en gemakkelijker voor jezelf. En vergeet niet dat zelfs de mensen die ooit precies wisten wat ze wilden op een zeker moment ook weer opnieuw gaan ontdekken wat hun wensen voor de toekomst zijn. Het is een proces dat zich je hele leven blijft herhalen, dus je kunt er maar beter aan wennen.

Om te weten wat je in de toekomst wilt, is het belangrijk dat je jezelf goed kent: je sterke punten, je minder sterke punten en je wensen. Het zijn niet voor niets populaire vragen tijdens intake- en sollicitatiegesprekken. Als je dat nog niet duidelijk voor ogen hebt, kun je beter voordat je actief gaat werken aan je toekomst een stapje terug doen. Bekijk bijvoorbeeld de blog Persoonlijke ontwikkeling in 3 eenvoudige stappen eens en ontdek wie jij bent en wat je wilt. Daarna mag je gerust weer verder lezen 😉

Afstand nemen

Wanneer je met je neus bovenop een schilderij zit, kun je nooit het geheel zien. Zo werkt dat eigenlijk ook met jouw toekomst. Daarom is het belangrijk om soms afstand te nemen van je dagelijkse leven. Dit kun je heel letterlijk nemen en een jaar naar het buitenland gaan. Maar je hoeft niet naar de andere kant van de wereld om die afstand te creëren en ideeën op te doen voor je toekomst. Het kan bijvoorbeeld ook al heel erg helpen om op te schrijven wat je doelen voor de toekomst zijn en zo op een meer beschouwende manier naar je eigen leven te kijken. Daarnaast kun je in je dagelijkse leven afstand creëren door simpelweg te stoppen met iets. Leg alles neer en ga iets anders doen. Je komt dan vanzelf op nieuwe ideeën en kijkt anders tegen je oude ideeën aan.

Maak van je doelen een stappenplan

Grotere doelen voor de toekomst zoals een goede baan krijgen, zijn niet in een dag gerealiseerd. Het is daarom aan te raden om je doelen op te delen in kleine stapjes en deze op te schrijven. Vele onderzoeken hebben aangetoond dat het stellen én opschrijven van grotere doelen (opgedeeld in kleinere doelen) de kans vergroten dat je ze ook daadwerkelijk behaalt. Je gaat namelijk bewust en onbewust keuzes maken die in lijn liggen met je doelen. Je zult daarnaast merken dat wanneer je stapsgewijs aan je doelen werkt, je momentum creëert – van het een komt dan vanzelf het ander.

Blijven leren

Een andere goede manier om aan je toekomst te werken is door te blijven leren en nieuwsgierig te zijn. Word nog beter in de dingen waar je nu al goed in bent en wees niet bang om ook aan (nieuwe) skills te werken waar je nu nog onzeker over bent. De vaardigheden die je opdoet zullen altijd van pas komen in de toekomst en – misschien nog wel belangrijker – ze geven je veel zelfvertrouwen. Dat zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je met een positieve blik naar de toekomst en alle mooie dingen die nog gaan komen, leert kijken.

Staat het behalen van een diploma en het opdoen van relevante werkervaring op jouw lijstje van doelen voor de toekomst? Newskool helpt je graag om je carrière een vliegende start te geven. In het traineeship van Newskool werk je fulltime, met een vast contract en vast salaris, op ICT-afdelingen van toonaangevende opdrachtgevers en rond je in deeltijd een hbo- of wo-studie naar keuze af. Daarnaast investeren we in jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling in de vorm van trainingen en cursussen waarvoor je certificaten kunt behalen. Meer weten? Neem gerust contact op. Alvast benieuwd naar het traineeship? Bekijk hier de vacature.