newskool logo
Menu
Sep 2021

Thuiswerken nieuwe werken

Wordt thuiswerken het nieuwe werken?

Nu inmiddels een groot deel van het land gevaccineerd is tegen het COVID-19 virus zien de vooruitzichten er hoopvol uit: langzaam maar zeker lijken we weer terug te kunnen naar een ‘normale’ samenleving zonder avondklok, afstand houden en thuiswerken. Vooral dat laatste is een interessante kwestie voor bedrijven en organisaties. Want wil je werknemers na de pandemie de kans geven om thuis te blijven werken of gaan we weer terug naar het ‘oude normaal’ waarin werken op kantoor de standaard is?

Thuiswerken nieuwe werken

Hieronder zetten we, nu we voorzichtig de som op kunnen maken van meer dan een jaar thuiswerken, de voor- en nadelen voor organisaties en bedrijven op een rijtje.

VOORDELEN THUISWERKEN

Financieel (meestal) niet nadelig
De coronapandemie werd onverwacht de grootste testcase voor thuiswerken ooit. Een eerste en niet onterechte vraag die veel bedrijven zichzelf stellen is: wat zijn de financiële consequenties van thuiswerken? Uit een onderzoek van PwC blijkt dat er op jaarbasis zo’n vier miljard euro bespaard kan worden als iedereen na COVID-19 één extra dag vanuit huis gaat werken ten opzichte van de situatie voor COVID-19. De besparing van kosten zit ‘m voor bedrijven vooral in lagere huurkosten van kantoorruimtes.

Minder reistijd
Logischerwijs neemt de reistijd af wanneer er meer thuis gewerkt wordt. Het voordeel voor werknemers spreekt voor zich: ze houden simpelweg meer tijd over voor andere zaken dan werken. Maar ook voor de samenleving is minder reizen, zo vindt ook de regering, een gunstige ontwikkeling. De uitstoot van CO₂ neemt af, er zullen minder files op de weg zijn en de kosten voor het onderhouden van de infrastructuur dalen.

Tevreden werknemers
Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van CBS en TNO blijkt dat het effect van thuiswerken op werknemers op veel punten positief is. Zo werd er gemiddeld gezien minder stress ervaren, nam het aantal burn-outs af en waren thuiswerkers tevredener dan niet-thuiswerkers.

NADELEN THUISWERKEN

Bedrijfscultuur en -structuur onder druk
Als iedereen binnen een bedrijf vanuit huis werkt, wat blijft er dan nog over van de bedrijfscultuur en -structuur? Werkgevers kunnen werknemers minder persoonlijke hulp bieden en ook de mate van toezicht op werknemers neemt af. Daarnaast kan een werknemer door langdurig thuis te werken langzaam de binding met het bedrijf verliezen.

Thuissituatie werknemers (te) bepalend
Het succes van thuiswerken is voor een groot deel afhankelijk van de thuissituatie van de werknemer. Iemand die alleen in een huis woont met een goed ingerichte werkplek is doorgaans productiever en geconcentreerder dan iemand die aan de keukentafel werkt met drie jonge, rondrennende kinderen om zich heen. Werk en privé gaan bij thuiswerken nu eenmaal gemakkelijker door elkaar lopen. In een kantooromgeving gebeurt dit veel minder snel.

Sociaal contact
Ons sociale leven heeft flink geleden onder de coronacrisis. Zo is de eenzaamheid onder mensen sterk toegenomen, blijkt uit onderzoek. Terwijl je thuis misschien sneller in isolement raakt, kan een kantooromgeving dienen als een perfecte ontmoetingsplek. Ook is persoonlijk contact tussen collega’s belangrijk voor een goede en gezonde bedrijfscultuur.

Hybride werken: de gulden middenweg?

Slechts één op de vijf bedrijven geeft aan weer volledig op kantoor te willen werken. En de rest blijft thuiswerken? Zeer waarschijnlijk niet volledig, maar wél deels: hybride werken noemen we dat. Werknemers kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om twee dagen in de week vanuit huis te werken en de andere dagen op kantoor. Zo profiteren werknemers en werkgevers van de voordelen die thuiswerken te bieden heeft en worden de nadelen tot een minimum beperkt.


Newskool detacheert getalenteerde starters op de arbeidsmarkt die fulltime werken en deeltijd studeren, combineren. Benieuwd welke Newskoolers op dit moment beschikbaar zijn of wil je meer weten over onze werkwijze? Bekijk het hier.